Slik feires 22. juli elleve år senere

Fredag ​​fyller elleve år 22. juli. Samtidig er skytingen i Oslo en påminnelse om at man ikke skal slutte å bekjempe ekstremisme, sier lederen for hjelpegruppen.

I midten av juni ble det åpnet et nasjonalt minnested i Utøykaia. Minnesmerket består av 77 bronsesøyler, en av de 77 personene som døde i 2011-angrepet.

bulletinen Få oversikt over ukens viktigste tema i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Terrorangrepet i Oslo har rystet oss. Det er vondt å vite at flere mennesker føler de samme følelsene forårsaket av å bli liggende igjen eller overleve et terrorangrep. Terrorangrep minner oss om at vi aldri må slutte å kjempe mot utenforstående, hatytringer, konspirasjonsteorier og ekstremisme, sier Lisbeth Røyneland til NTB.

Fra 22. juli er han leder for den nasjonale støttegruppen.

Navnelesing og kranser ved Høyblokka

Hvert år feires 22. juli blant annet i regjeringsdistriktet og Utøya. Årets markering starter klokken 9.30 på minnestedet utenfor Høyblokka i regjeringsdistriktet.

også lese

I angrepene 22. juli gikk 77 liv tapt. Slik blir de husket.

Selv om byggingen av det nye regjeringskvartalet er i full gang, er det fortsatt sperret av et lite område rundt Høyblokka nasjonalmonument. Det blir også en seremoni med opplesing av navn og nedleggelse av kranser.

Utøya ligger i Tyrifjord, i Hole kommune. I forgrunnen står skipet Thorbjørn, som frakter mennesker og varer til og fra øya. 22. juli har det gått elleve år siden angrepet som tok livet av 69 mennesker på øya.

Lisbeth Røyneland holdt dagens første tale. Statsminister Jonas Gahr Støre og AUF-sjef Astrid Hoem holder også tale.

Oslo domkirke vil også holde et minnesmerke, som vil finne sted fredag ​​kl 10.00-18.00. Kirken vil være åpen i hele perioden, og det vil være lys og musikk. I kirken er prester og diakoner til stede hele dagen.

Det nye minnestedet på Utøya

I midten av juni ble det åpnet et nasjonalt minnested i Utøykaia. Minnesmerket består av 77 bronsesøyler, en av de 77 personene som døde i 2011-angrepet i regjeringsdistriktet og Utøya.

Klokken 16:00 starter markeringen på Utøya. AUF-leder Astrid Hoem taler, det samme gjør statsminister Jonas Gahr Støre. Klokken 16:45 er det ett minutts stillhet Statsministeren, støttegruppen, AUF og Arbeiderpartiet legger ned kranser. I likhet med Høyblokka-feiringen blir det også opplesning av navnene.

14. juli ble «Arr»-utstillingen innviet på 22. juli-senteret i Oslo, hvor blant annet fotografier av terrorscener fra årene etter angrepet er en del av utstillingen. Å fortsette samtalen, reflektere og stille nye spørsmål rundt 22. juli er hovedtemaene for utstillingen som vil være åpen frem til februar 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *