– Det kommer fra Lille Norge – VG

NY BY? Atletisk journalist Oliver Kay tror signeringen av Erling Braut Haaland vil garantere en dynamikkendring for Manchester City.

Atletikkreporter Oliver Kay tror at Erling Braut Haaland (21) vil styrke Manchester Citys globale appell. Økonomiprofessor Harry Arne Solberg er imidlertid i tvil.

Publisere:

– Det er liten tvil om at Haaland vil forsterke Citys globale appell, spesielt blant yngre fans i «fremvoksende markeder» – hvor vekten er tydeligere på stjerner fremfor spillere. Haaland er typen stjernespiller som appellerer spesielt til unge fans, sier The Athletics Oliver Kay.

Han tror imidlertid ikke Manchester City tenkte for mye på Haaland-merket da de signerte unggutten tidligere i sommer, men heller at hans enorme kommersielle rekkevidde vil gjøre signeringen hans enklere fra et økonomisk perspektiv.

I 2020 ble Erling Braut Haaland «plakatgutt» for FIFA-spillene, verdens mest populære fotballspillserie. Sammen med franskmannen Kylian Mbappé seiler også Haaland som en dekkgutt som kommer til å gjøre inntrykk i årene som kommer. Med 17,2 millioner følgere på bildedelingstjenesten Instagram har nordmannen en enorm rekkevidde også der.

Bare Kevin De Bruyne har flere Manchester City Instagram-følgere enn nordmannen per 18. juli:

Harry Arne Solberg er professor i idrettsøkonomi ved NTNU. Han er skeptisk til at signering av Haaland vil bidra til å styrke Citys rykte rundt om i verden. Dette er hovedsakelig fordi City allerede er en av de beste klubbene i verden.

– Det er nesten umulig å heve flere, det blir å vinne Champions League. En annen ting er at den kommer fra lille Norge. Hadde det vært kinesisk, japansk eller koreansk for eksempel, hadde det vært annerledes, sier Solberg til VG – da markedene til de nevnte landene er mye større.

Læreren bruker en kamp mellom Manchester City og Everton i 2003 for å forklare hvorfor. Begge lag startet med en kinesisk spiller: Jihai Sun for Manchester City og Tie Li for Everton. Som et resultat så totalt 365 millioner kinesere kampen direkte på TV.

– Har det blitt viktigere å signere store stjerner for å tiltrekke seg nye fans de siste årene?

– Det kommersielle markedet er interessant, men ikke Norge med 5,5 millioner innbyggere. Men det er bevisst at klubbene prøver å rekruttere spillere fra store asiatiske markeder, sier Solberg.

HAN VAR I SØR-KOREA: Tottenham har tiltrukket seg mange sørkoreanske fans etter å ha signert Son Heung-min. Spurs satte faktisk en del av rekorden sin i Sør-Korea.

Videre forklarer læreren at interessen for fotball ofte går i arv fra far til sønn, inkludert klubbtilhørighet.

– Fansen er lojale. Når du lander på en klubb, blir du der. Jeg tror Haaland vil ha begrenset innvirkning. Hvis City hadde stått midt på treet, hadde det kanskje bidratt til en viss effekt, sier Solberg.

– Tror du at Haaland kan tilføre City noe utenom idretten?

– Nei, jeg tror det er begrenset. Magen min sier mindre voldelig. De er allerede på toppen, svarer han.

Haaland ble spurt om hårklippet da han ble introdusert for City-fansen. Se videoen nedenfor.

Atletisk reporter Oliver Kay påpeker hvordan City de siste årene har signert toppspillere før «A-list-stjerner», og sier signeringen av Jack Grealish signaliserte en endring i den retningen.

– Jeg tror Haaland er den første ferdige superstjernen de har signert på lenge, lenge, sier Kay.

Han påpekte også at City allerede er laget med høyest kommersiell inntekt ifølge Deloitte, selv om bakgrunnen for noen av inntektene er undersøkt – ettersom dokumenter fra Football Leaks tyder på at klubben blåste opp sponsoravtalene sine for å unngå finansmessen. spilleregler

– Realiteten er imidlertid at Byen ikke «trenger» flere kommersielle inntekter, fordi de tjener så mye allerede. Jeg håper at Haaland og hans sportslige suksess vil øke appellen hans til andre sponsorer, men jeg tviler på at de vil klare å konkurrere med summene Etihad eller andre selskaper i Abu Dhabi kan legge på bordet, sier Kay – og han viser til hans opprinnelsesland. Eies av Manchester City.

EN ENDRING: Oliver Kay mener signeringen av Jack Grealish (i midten) representerer en endring i Manchester Citys overgangsstrategi.

Torsdag kveld klokken 03:10 møter Manchester City Club América i Texas, som trolig blir Haalands debut i det lyseblått. Kampen kan du se på VG+ Sport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *