Macron av Frankrike for å feire sitt 80-årsjubileum i andre verdenskrig mot jødene

Sammen med ham, på Pithiviers stasjon, 100 kilometer (60 miles) sør for Paris, vil det være noen få overlevende fra de deporterte i de åtte konvoiene som ble sendt til nazileiren.

Macrons tale vil uttrykke hans bekymring over den pågående trusselen om antisemittisme, som «fremdeles er skjult og noen ganger på en ondsinnet måte», sa en tjenestemann på kontoret hans.

Han fordømte “historisk revisjonisme” – hovedsakelig på grunn av rollen til den franske krigsherren Philippe Petain, som samarbeidet med naziregimet, la tjenestemannen til.

Arrangementet vil bli deltatt av den anerkjente historikeren og nazijegeren Serge Klarsfeld, samt Ginette Kolinka, som overlevde leirene.

Jean-Pierre Farandou, leder for det franske jernbanenettet, vil også delta.

Macron er ventet på den tidligere Pithiviers-stasjonen rundt 15:00 (1300 GMT).

Manuell widget for ML (klasse = “ml-manual-widget-container”)

Bygningen, som ikke har vært brukt av reisende siden slutten av 1960-tallet, har blitt et minnesmerke over Holocaust, som ble innviet tidligere denne måneden.

Dette bildet viser et pressebesøk til Pithiviers Station Memorial Centre som et nytt Holocaust-minnested før det ble innviet 17. juli 2022. (Foto: Geoffroy Van der Hasselt / AFP)

“Denne stasjonen er stedet der den franske hendelsen ble til et europeisk folkemord,” sa Jacques Fredj, direktør for Shoah Memorial, som minnes franske deportasjoner.

“Det er et unikt minnested i Frankrike.”

Det nye senteret på 400 kvadratmeter er først og fremst for lærde, sa Fredje.

“Det er en prioritet i møte med fremveksten av antisemittisme, rasisme og konspirasjonsteorier.”

Franske tjenestemenn beordret noen av de 13 000 jødene som ble arrestert i Paris og dets nabolag på ordre fra nazistiske okkupanter om å gå gjennom stasjonen. Det var 4.115 barn.

Bannerannonse

Arrangementet har vært kjent som Vel d’Hiv-fangsten fordi fransk politi tok 8.160 jøder, inkludert eldre og syke, til Velodrome d’Hiver, sammen med en sykkelsti i det 15. arrondissementet i Paris.

Derfra ble de ført til Pithiviers og andre steder og ført til nazistiske konsentrasjonsleire. Bare noen få dusin kom tilbake.

Frankrike har ikke gjort slutt på antisemittismen

Søndagens tale vil erkjenne at «det franske samfunnet ikke er ferdig med antisemittisme», sa Macrons kontor.

Kommentarene kom bare måneder etter at presidentkandidat Eric Zemmour, en høyreekstreme journalist og polemiker, hevdet at Petain hadde reddet franske jøder under krigen.

De fleste historikere diskuterer forkynnelsen som en godt dokumentert antisemittisme til krigslederen.

Bannerannonse

Macron ble selv kritisert for å si at Petain var en «stor soldat» i første verdenskrig i 2018, selv om han senere tok «dødelige valg».

Den franske presidentens tale søndag spår at han vil fortsette arbeidet til sin forgjenger Jacques Chirac i 1995, 50 år etter erobringen av Vel d’Hiv, ettersom Frankrike erkjente ansvaret for det som skjedde.

“Frankrike, den dagen, gjorde det uforsonlige,” sa Chirace i en tale som nå regnes som en milepæl.

Etter Chirac gikk Francois Hollande videre i sitt presidentskap, og snakket om forbrytelsen som ble begått i “Frankrike, Frankrike” i 2012.

Så, i 2017, bekreftet Macron, den nyvalgte presidenten, at Frankrike er ansvarlig for runden i en tale for å feire sitt 75-årsjubileum og foran Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

LES OGSÅ: Vel d’Hiv: Frankrike feirer 80 år med berømt parisisk jødisk samling

Leave a Reply

Your email address will not be published.