Viner som elsker sjømat

Jeg gjorde leksene dine for deg. Og tro meg, dette er den vakreste sommerskolen som virkelig finnes.

Bulletin Få ukens høydepunkter rett fra A-magasinet til innboksen din.

La oss gå rett til en praktisk oppgave. Neste gang du drikker vin, oppfordrer jeg deg til å finne ut hvordan du oppfatter det uten mat. Prøv å gjenkjenne noen lukter og sette ord på dem. Skyll vinen i munnen og la den smake litt før du mister oppmerksomheten.

Hva smaker det som? Hva føler du egentlig i munnhulen? De mest entusiastiske noterer raskt. Det viktigste for meg er å bare smake bevisst. Og så – magien skjer. Jeg vil legge merke til hvordan opplevelsen av vin endres når jeg møter mat. Denne uken har huset vårt sjømatretter på menyen. Delta på et smakeseminar.

En detaljert leser kan forstyrre det faktum at sjømat smaker best i vintermånedene, når havstrømmene er kjøligere og alger blomstrer mindre.

Jeg vil si deg: Ta en bolle. Solen skinner foreløpig. Og ingen faktaopplysninger om optimale oppsamlingsforhold har brutt koblingen mellom reken og kaikanten. Gå tilbake til smakeoppgaven.

Vil maten endre smaken på vinen?

Selve sjømaten har vanligvis en mild, litt søt og tannaktig smak. Men ingrediensene kompliserer smaken. En majones eller alioli fett. Aromatisk dill. Syrlig sitron. Alle vil endre vinopplevelsen. Men hvordan? Se, dette er lekser denne helgen.

Ta en bit. Bedre to. Og så en slurk vin til. Er det noen smaker som skiller seg ut nå? Forandres opplevelsen av friskhet og tørrhet i kinnene?

Lærdommen er at vin forandrer mat og mat forandrer vin. Lett å vite, hvis det smakes bevisst. Men det er overraskende vanskelig for mange av dere. Spesielt hvis du vil chatte samtidig, gi barna beskjeder og møte opp som en oppmerksom vert.

Trenger vi å skape et ekko eller balanse?

Det er spørsmålet. Sjømat har ofte en lukt og smak som minner om havet. Du kan føle en salt tørrhet i munnen eller en lukt som minner om salt, lime, kritt eller skjell. Når vi velger viner, kan vi velge drinker med tilsvarende saltholdighet. Hvordan skape et ekko mellom glasset og platen.

En annen klassisk strategi er å fokusere på balanse. Smør saus? Velg sur vin. Bitter smak på tallerkenen, som ruccola? Prøv å unngå vin. En dobbel dose kan overveiende merkes.

Jeg har nylig regissert en smaking der sjømaten var i fokus. Det er lett å like fine, lette og særegne viner på første slurk. Men når det serveres mat, får mer innadvendte viner ofte overraskende hevn. Personlig gir jeg mer og mer mening. Lagspillere fremfor divaer.

Denne ukens viner passer til ulike typer sjømat. Har du mulighet, smak gjerne to forskjellige viner til samme rett. Å smake på denne måten, bevisst og selektivt, er vinens svar på middels trening. Du vil raskt merke at du stiger i nivå.

Så er du klar? Lekser venter!

  • Se Ingvild Tennfjords vinanbefalinger nedenfor for saken.

Les hele saken med abonnement

Leave a Reply

Your email address will not be published.