Årsdagen for flommen forårsaker tristhet og leting etter ånder i Tyskland

President Frank-Walter Steinmeier vil ta en omvisning i Ahr-dalen, og kansler Olaf Scholz vil delta i en minnemarkering for de hardtarbeidende landsbyene Bad Neuenahr-Ahrweiler.

Det har også blitt arrangert flere arrangementer i nabolandet Belgia, hvor 39 mennesker ble drept i flommen.

Alvorlige oversvømmelser rammet deler av det tyske Rheinland på to dager i juli i fjor, og ødela hele byer og landsbyer og ødela deler av broer, veier, jernbaner og boliger.

PÅ FOTO: Etterdønningene av de tyske flomkatastrofene

Bannerannonse

Fra 14. til 15. juli regnet det mellom 100 og 150 millimeter (fire til seks tommer), ifølge den tyske værtjenesten, som vanligvis ble sett på to måneder.

Annonsører utstedte advarsler, men mange innbyggere var uvitende om farene ved en voldsom flom, da de fant dusinvis døde i kjellere.

Katastrofen utløste kritikk av Tysklands flomvarslingssystem og åpnet en kriminell etterforskning av lokale tjenestemenn for «voldelig drap».

Siden den gang har regjeringen lovet å inkludere telefonvarsler i form av “mobilsendinger” og reinstallere sirener, hvorav mange har blitt fjernet de siste årene.

“Store fiaskoer”

Ved å presentere en ny katastrofehåndteringsplan onsdag, erkjente innenriksminister Nancy Faeser at det har vært «store feil de siste årene og tiårene».

Regjeringen planlegger en ny dag for sivilbeskyttelse fra 2023 om hvordan de skal reagere på en katastrofe og «gjøre landet vårt mer motstandsdyktig mot krisen», sa Faeser.

Katastrofen vakte også bekymring for klimaendringer, med en internasjonal studie som viser at menneskeskapt global oppvarming var ni ganger større sannsynlighet for å forårsake flom.

Etter Bad Neuenahr-Ahrweiler-flommene

Skadede rør i Bad Neuenahr-Ahrweiler. Foto: picture alliance / dpa | Thomas Frey

Et år senere vil Tyskland oppleve ekstremvær, med temperaturer som forventes å spre seg 40 grader Celsius (104 grader Fahrenheit) denne uken over hele Europa.

Ralph Tiesler, president for det føderale katastrofehåndteringsbyrået BBK, fortalte mediegruppen Funke onsdag at han trodde at enkelte områder av Tyskland ikke kunne bebos som følge av ekstreme værhendelser.

Manuell widget for ML (klasse = “ml-manual-widget-container”)

“Jeg sier at noen områder ikke bør flyttes på grunn av klimaendringer og den akutte trusselen om alvorlige værkatastrofer og flom,” sa han.

Bad Neuenahr-Ahrweiler, en by med 30 000 innbyggere, kjent for sine termalbad og velværeturisme, var et av områdene som ble hardest rammet av flommene.

Siden den gang har mer enn 2000 mennesker forlatt landsbyen, men de fleste har valgt å bli og gjenoppbygge hjemmene sine, selv om den lovede hjelpen kommer sakte.

Avlastningspakke

Å få ting tilbake til slik de var “vil fortsatt ta tid,” sa byordfører Guido Orthen til AFP at gjenoppbyggingen jobber hardt.

“Vi har fortsatt den midlertidige infrastrukturen, de midlertidige lekeplassene, de midlertidige skolene, de midlertidige veiene som gjør livet mulig,” sa han.

Mens tidligere forbundskansler Angela Merkel fortsatt var i embetet under flommen, lovet regjeringen totalt 30 milliarder euro (30 milliarder dollar) for å hjelpe til med gjenoppbyggingen.

LES OGSÅ: Tyske flomofre sliter med å gjenoppbygge lokalsamfunn et år senere

Men i delstaten Rheinland-Pfalz er bare 500 millioner euro delt ut av de 15 milliarder euro som er subsidiert.

I Nordrhein-Westfalen rundt er det godkjent statsstøtte på 1,6 milliarder euro, til sammen 12,3 milliarder euro.

Det dukker opp frustrasjon blant de som prøver å gjenoppbygge livene sine.

“Vi ønsker å være i Tysklands øyne,” sa Iris Muenn-Buschow til AFP fra den falleferdige første etasjen i hjemmet hennes i byen Sinzig.

“Vi har inntrykk av at alt som skjer i verden er viktigere her enn det som skjer i Tyskland,” sa han.

Ina Fassbender med Femke Colborner i Berlin

Bannerannonse

Leave a Reply

Your email address will not be published.