Skilsmisse i Østerrike: hvordan “skyldprinsippet” fungerer og hva du trenger å vite om det

Ingen tenker på å gifte seg med en skilsmisse senere, men å forberede seg på det er likevel avgjørende for begge parter, spesielt hvis skilsmissen skal skje i et fremmed land med ulike lover.

I de fleste tilfeller, hvis parets “vanlige bosted” er i Østerrike, vil skilsmissesakene og lovene også være her. Så det betyr at selv om du ikke er østerriksk statsborger, hvis du bor i Østerrike og dine sosiale relasjoner, spesielt når det gjelder familie og arbeid, er her, vil skilsmisseprosessen din være her.

Bannerannonse

Det finnes flere typer skilsmisse i Østerrike, inkludert samtykke og “kontroversiell” skilsmisse. Konfliktskilsmisse kan inngis på grunn av feil fra et av parene, riving av huset eller “andre grunner”.

LES OGSÅ: Registrerte partnerskap: hva er reglene i Østerrike?

Den enkleste og raskeste måten å skilles på er å bli enig med partneren din. Du må være separert i minst et år (noe som ikke betyr at du må bo hver for seg, men leve sammen som ektefeller ikke er) og du tror ekteskap er uforenlig.

“Konseptet med huset (häusliche Gemeinschaft) bør imidlertid ikke tas bokstavelig,” forklarer Wien-advokat Evert Vastenburg.

Manuell widget for ML (klasse = “ml-manual-widget-container”)

“Hvis partene fortsatt bor sammen, men at det å leve sammen” har blitt en ren Zweck-WG, hvor det er svært lite igjen for interaksjon eller støtte, kan familien klassifiseres som ikke-eksisterende. Men det vil selvfølgelig også avhenge av på individuelle situasjoner.”

Hva skjer hvis det ikke er avtalt skilsmisse?

Hvis paret ikke kan bli enige om skilsmissen, vil de gå videre til en “konflikt skilsmisse”. Hvis det ikke er noen skyldig erkjennelse, kan den som søker skilsmisse saksøke hvis “hjemmesamfunnet” er oppløst i tre år (selv om de fortsatt bor sammen) og ikke kan forvente at ekteskapet blir gjenopprettet.

LES OGSÅ: Slik blir du østerriksk statsborger gjennom ekteskap

Ting kan være veldig stygt i Østerrike hvis skilsmissen er pålagt skyldprinsippet (Verschuldensscheidung), som betyr at den ene partneren gir den andre skylden for slutten av ekteskapet.

For å godta en slik skilsmisse, må parten bevise at den andre har begått en skilsmissegrunn (a schwere Eheverfehlung), som har ført til et uopprettelig brudd i ekteskapet, forklarte Vastenburg.

Hva er en “feil”?

Østerriksk lov nevner eksplisitt bare to årsaker til skilsmisse, utroskap og overgrep i hjemmet. Rettsvitenskapen har imidlertid laget en omfattende liste over årsaker til at noen skal skilles.

Eksempler på lovbrudd inkluderer overgrep, langvarig taushetsbehandling, å forlate en partner utenfor soverommet, forlate hjemmet, umoralsk oppførsel, manglende overholdelse av foreldrenes eller økonomiske forpliktelser, ekstrem sjalusi, urimelig nektelse av seksuell omgang og tillitsbrudd, for eksempel sjekking . den andres telefon og mer.

LES OGSÅ: Hvordan Østerrike legger til rette for anskaffelse av oppholdstillatelser for arbeidstakere utenfor EU

Skilsmisser kan være dyre og kompliserte i Østerrike (foto av Mathieu Stern på Unsplash)

En sak nådde østerriksk høyesterett, hvor hun skulle ta stilling til om det svært nære vennskapet mellom ektemannen og en kvinnelig medarbeider kunne være årsaken til skilsmissen.

I dette spesielle tilfellet gikk det første og andre søksmålet til fordel for kona, og sa at vennskapet skapte utseendet til en utenomekteskapelig affære. Det var Høyesterett uenig i, men situasjonen kunne vært annerledes dersom kona hadde bevist at vennene hennes hadde reist på ferie sammen eller at det var intimt. Så langt har bevisene som er tatt for retten ikke vært tilstrekkelige.

Det viser hvor vanskelig ting kan være i østerrikske domstoler når ektefeller prøver å bevise hverandres skyld.

Hvilken side er det hvis du beviser skyld?

«I prinsippet vil en dømt skyldig ikke ha krav på underhold, selv om underhold til barna er noe annet. Det er imidlertid unntak fra komplekse situasjoner, som når det var en avtale om å bli hjemme tidligere, for eksempel, sier Vastenburg.

Bannerannonse

Hver sak er imidlertid forskjellig, og domstolene vil vurdere hvor mye av en person som er skyldig ved slutten av ekteskapet og hvor mye mat de trenger.

LES OGSÅ: Østerriksk høyesterett legaliserer likekjønnet ekteskap

Det skal imidlertid bemerkes at en parts ansvar ved slutten av et ekteskap ikke i seg selv har noen innvirkning på varetekten, ifølge Vastenburg.

“I spørsmål om omsorg og samvær spiller barnets (Kindeswohl) velvære en stor rolle,” la han til. Disse rettighetene påvirker kun dersom en av foreldrene kan anses som en trussel mot barnet. “En enkelt affære ville i prinsippet ikke påvirke det.”

Hva bør folk være forsiktige med?

Ifølge sakkyndige advokater ser det ut til at skilsmisse vil føre til en “uhøflig rettssak”, så det er viktig at den andre parten ikke reagerer på det i møte med partnerens krenkelser. Så, for eksempel, en kone som mistenker mannen sin for utroskap, bør ikke søke bevis på ulovlige eller umoralske midler; som kan brukes mot ham.

Et annet mulig problem er å saksøke en ektefelle som utsettes for overgrep og gi dem skylden for skilsmissen dersom han eller hun rømmer fra fellesboligen.

LES OGSÅ: FORKLAR: Slik søker du om oppholdstillatelse i Østerrike

“Det er et mulig scenario, fordi å avbryte bryllupshuset på egen hånd, som er mot ektefellens vilje, kan være en grunn til skilsmisse,” sier Vastenburg.

Bannerannonse

“Loven gir en viss hjelp her ved at folk kan søke om en midlertidig separat bolig (gesonderte Wohnsitznahme). Med denne prosedyren kan en domstol bestemme at søkeren får lov til å forlate huset midlertidig,” la advokaten til.

I tillegg til å ikke bryte den selv, er det lurt å huske at skyldbaserte skilsmisser må inngis innen seks måneder når en part vet årsaken til skilsmissen. Dessuten, hvis han beviser at de skyldige har tilgitt ham, vil skilsmissen heller ikke bli tillatt.

Hvilke råd vil du gi til noen som vurderer en skilsmisse på grunn av partnerens skyld?

– Dette vil avhenge av advokaten. Mitt personlige råd er alltid å i det minste prøve å skilles etter gjensidig avtale: partene sparer penger og spesielt følelsesmessige plager. Hvis det ikke er mulig, kan det inngis en skilsmisse basert på skyld.»

Bannerannonse

Det er viktig at du kontakter en advokat eller støttetjeneste for best mulig støtte og råd om din situasjon.

LES OGSÅ: «Tabu i det østerrikske samfunnet»: hvordan kvinner fortsatt har barrierer for abort

I Østerrike tilbyr ulike foreninger råd og støtte til mennesker, spesielt kvinner i nød. Du kan søke etter “Frauenhilfe” og statusen din for å finne den som er nærmest deg.

For nødstilfeller er det en døgnåpen nødtelefon for kvinner som tilbyr gratis råd på tysk, bosnisk/kroatisk, engelsk, farsi, polsk og spansk: 01 71 71 9. Gir råd fra utdannede psykologer, sosialarbeidere og advokater.

Leave a Reply

Your email address will not be published.