Skandalen setter nok en gang spørsmålstegn ved Grønlands bånd til Danmark

Barna ble tvangsflyttet, og kvinnene fikk prevensjon uten å vite det. Når den mørke historien nå kommer frem igjen, skaper den nye skillelinjer mellom Grønland og den tidligere kolonimakten.

En kvinne som dukket opp i DR og fortalte historien sin får mye oppmerksomhet. En dansk lege satte inn en spiral i Maniitsoq i 1976 uten eget valg.

– Jeg kunne ikke gå tilbake. De utdannet meg ikke til å snakke mot myndighetene. Jeg skulle ønske jeg kunne gjort det, men jeg kunne ikke som 14-åring, sier Naja fra Grønland.

Han rapporterte første gang om tvangsmedisinering for et par år siden. Han lurte på om han var alene. Det var det ikke.

Siden den gang har det blitt avslørt at mellom 1960 og 1991 fikk mer enn 4500 kvinner og jenter på Grønland spiral. Det beskrives som en dansk spiralkampanje for å redusere fødselstallene på øya.

Mange godtok ikke operasjonen, og informerte i flere tilfeller ikke foreldrene. Flere kvinner sier de oppdaget spiralene de hadde i seg etter flere tiår.

Avkolonisering

Grønland var en dansk koloni i 230 år, men i etterkrigstiden begynte det å komme krav om avkolonisering. Grønland ble imidlertid ikke avkolonisert som vanlig.

– Grønlenderne ønsket forandring og fornyelse før krigen, men det var den danske kolonimakten som på en eller annen måte presset dem tilbake med en slags formynderpolitikk, sier Ebbe Volquardsen, førsteamanuensis i kulturhistorie ved Ilsimatusarfik Universitetet i Nuuk, Grønland.

Masse trekors og plastblomster i en grav i Blomsterdalen øst i Tasiilaq på Grønland.  Foto: Heiko Junge / NTB

Masse trekors og plastblomster i en grav i Blomsterdalen øst i Tasiilaq på Grønland. Foto: Heiko Junge / NTB

I 1953 ble Grønland et amt i Danmark, før øyene fikk selvstyre i 1979, og i 2009 utvidet seg ytterligere. På 1950-tallet flyttet danske embetsmenn til øya fra kolonien til fylket.

– Danske tjenestemenn og arbeidere utgjorde mellom 15 og 20 prosent av regionens befolkning. I praksis betydde dette at mange grønlendere for første gang møtte danskene i hverdagen. Det var da de skjønte at to ulike etnisiteter ble behandlet, sier Volquardsen.

Modernisering

Det ble satt i gang store boligprogrammer for å samle grønlendere i større byer, med bedre fiskeforhold på industrinivå. Skoler og helsevesen ble opprettet.

– Det høres selvfølgelig veldig bra ut, og det hadde også god effekt. Men det førte til et problematisk syn på forholdet mellom Danmark og Grønland, der den danske debatten var alt Danmark gjorde til beste for grønlenderne og at Danmark skulle hedres, sier Volquardsen.

Samtidig begynte fødselstallene å stige. Hvert fjerde barn ble født utenfor ekteskap en stund, og dette ble av danske myndigheter sett på som et problem for unge grønlendere, mens moderniseringen av øya ble dyrere enn forventet.

Tidligere i år ba Danmarks statsminister Mette Frederiksen om unnskyldning overfor befolkningen på Grønland for å ha tvangsflyttet barn.  Foto: Sergei Grits / AP / NTB

Tidligere i år ba Danmarks statsminister Mette Frederiksen om unnskyldning overfor befolkningen på Grønland for å ha tvangsflyttet barn. Foto: Sergei Grits / AP / NTB

I 1966 startet den såkalte spiralkampanjen. Tre år senere skal 35 prosent av alle fertile kvinner på Grønland ha kommet inn i en spiral. Antall fødsler ble halvert på syv år.

Lovlig farløs

Inntil nylig hadde ikke barn født utenfor ekteskap på Grønland før 1964 rett til å vite hvem faren deres var. Mange av fedrene var danske. Flere barn, som kalles «lovlig farløse» i Danmark, blir nå saksøkt av den danske stat.

Ytterligere 22 barn som var med i et sosialt eksperiment før Grønland ble et amt i Danmark, har også blitt tiltalt. De ble hentet fra grønlandske familier og sendt til det danske fastlandet. De skulle bli en dansktalende elite på Grønland, men kom aldri tilbake til familiene sine.

– Det har ofte blitt sett på som et unntak, en enkelt feil, spesielt i den danske fortellingen, sier Volquardsen.

En liten bosetning i Kulusu på det østlige Grønland.  Foto: Heiko Junge / NTB

En liten bosetning i Kulusu på det østlige Grønland. Foto: Heiko Junge / NTB

Han bemerket at i 30 år ble flere tusen grønlandske barn ført til Danmark av en rekke årsaker.

Folkemordsanklage

En av de grønlandske politikerne i det danske parlamentet, Aki-Matilda Høegh-Dam, beskriver spiralkampanjen som folkemord.

– Kan du tenke deg at den danske regjeringen skal si vi skal spare, det er for mange dansker, så halvparten av alle danske kvinner bør få en tvungen spiral? Nei, du vil aldri høre noen foreslå det, sa han til Sermitsiaq.

Eksperter i dansk folkerett som snakket med det grønlandske KNR, sier imidlertid at det ikke kan anses som folkemord.

— Men det at disse ordene ikke blir brukt i det hele tatt viser hvor alvorlig saken egentlig er, sier Ebbe Volquardsen.

Forsoning

Danmark og Grønland har gjentatte ganger forsøkt å lage forsoningsprosjekter. Den spiralende kampanjen har skapt forespørsler om nytt arbeid som dette. Mange har etterlyst en gjennomgang av alt som har skjedd mellom de to sidene siden andre verdenskrig.

Statsminister Mette Frederiks har nylig beklaget til grønlendere som ble tvangsflyttet som barn på vegne av Danmark. Volquardsen sier at statsministeren ser ut til å forstå at det er i Danmarks interesse å fikse dette.

– Jeg tror det er nødvendig å forsone seg på den ene eller den andre måten dersom Danmark ønsker å ha et godt forhold til Grønland i fremtiden, uavhengig av om det er bilateralt innenfor kongeriket Danmark eller mellom de to statene, sier Volquardsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.