Nok en rente for DNB: den tjente flere titalls milliarder før skatt i andre kvartal

Det er gode tider for DNB når rentene stiger og utlånsveksten fortsatt er sterk.

I årets andre kvartal endte netto renteinntekter på 11,5 milliarder kroner. Det er over 9,4 milliarder kroner på samme tid i fjor. Ifølge gjennomsnittsanslagene til 18 analytikere ble netto renteinntekter anslått til å bli 11,3 milliarder kroner per kvartal, ifølge TDN Direct.

Resultat før skatt endte på 10 milliarder kroner i andre kvartal, mot 8,3 milliarder kroner i samme periode i fjor. Tidligere forventet analytikere om lag ni milliarder kroner.

– Volatilitet er et ord som godt beskriver kvartalet vi la bak oss, både i finansmarkedene og andre steder. Norsk økonomi har imidlertid vært sterk i møte med uro, og vi har hatt en fjerdedel med sterke resultater på alle forretningsområder, sa konsernsjef Kjerstin Braathen i en kvartalspresentasjon tirsdag formiddag.

Etter skatt endte resultatet på 7,8 milliarder kroner, mer enn en billion sammenlignet med samme kvartal i fjor.

“Godt plassert”

DNB rapporterte også andre kvartalsresultater, med sterk soliditet og høy lønnsomhet, at banken er godt posisjonert for videre vekst.

Det er også rekord med jevne inntektsnivåer fra kundedrevne aktiviteter eller provisjoner, sammenlignet med andre kvartal i fjor, som var det høyeste nivået, som var 1,9 % i kvartalet.

Å øke styringsrenten er gode nyheter for DNB. Hovedbankens melke- og brødvirksomhet, det vil si netto renteinntekter på utlån og innskudd til kunder, økte med over 2 milliarder kroner fra andre kvartal i fjor, og med én milliard kroner fra første kvartal i år til 11,5 kroner. milliarder.

Kvartalsrapporten sier at DNB har sett en økning i utlån og innskudd, både til person- og bedriftskunder, fra første til andre kvartal i år. I sin kvartalspresentasjon minnet imidlertid Braaths daglige leder om at det er tvil om tidspunktet.

– Det er viktig å understreke at usikkerheten er større enn den er nå. Norge som en liten og åpen økonomi er ikke beskyttet. Den forventede høyere renten vil også føre til en reduksjon i forbruket over tid, sa han.

Den sier også at et kvartalsvis netto tap på 209 millioner kroner ble returnert i kvartalet, hovedsakelig fra bedriftens olje-, gass- og offshorekunder.

Totalt fikk DNB inntekter på 16,3 milliarder kroner i andre kvartal, mer enn en billion fra første kvartal i år og nesten tre milliarder mer enn i fjor.

Mange renteøkninger

Norges største bank har det siste året fått inntektsstøtte for flere renteøkninger. Dette forklares enkelt med at jo høyere rentemarginer – gevinstene – jo høyere rentenivå.

I tillegg er det vanlig at lånerentene vokser raskere enn i innskudd når rentene stiger fra et lavt nivå.

DNB startet en serie med boliglånsrenteøkninger i september i fjor etter at Norges Bank hevet styringsrenten. De neste renteøkningene var i desember i fjor og mars i år.

Disse økningene har ført til høyere renter på lån i begynnelsen av november i fjor, og senere i januar og mai i år. Senest i juni steg renten igjen, så prisen på lån 10. august vil stige. Siden i fjor høst har den laveste boliglånsrenten steget fra 1,40 prosent til 2,40 prosent.

Aksjen er tilbake litt

Opp- og nedturene i finansmarkedet har i mellomtiden truffet DNBs aksjekurs de siste månedene.

I februar i år, etter en høy kurs på vel 217 kroner per aksje, falt den til nivåer rundt 180 kroner per aksje. Det tilsvarer et fall på om lag 17 prosent fra toppen.

Denne uken annonserte Danske Bank lavere resultatforventninger for dette året; 13-15 milliarder danske kroner til 10-12 milliarder danske kroner. Dette skyldes hovedsakelig forvirringen i finansmarkedet og derfor den dyrere lånefinansieringen for enkelte nordiske banker.(Betingelser)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne dele sakene våre ved å bruke en lenke som fører direkte til sidene våre. Kopiering av hele eller deler av innholdet eller annen bruk kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller på en måte som er tillatt ved lov. For å se flere forhold, se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.