Tysk frase for dagen: Det handler om pølse

Jeg trenger å vite hvorfor Det går bra om pølse?

For du kan egentlig ikke forstå tysk før du kommer til den lokale pølsekulturen. Og denne talen er en morsom og inspirerende liten tale som kommer til hjertet av det tyske språket, maten og historien.

Hva betyr det?

Om pølse eller Nå handler det om pølsen (uttales og dermed) er en dagligdags setning som oversettes til “det handler om pølse” eller “nå handler det om pølse”. På engelsk betyr det noe veldig viktig: ‘It’s crunch time’, ‘now it’s getting serious’, ‘it’s now or never’ eller ‘it’s the moment of truth’.

Bannerannonse

Denne uttalelsen brukes i det øyeblikket du må gi alt du har – det være seg en konkurranse, et spill eller en duell på liv eller død. Og prisen har alltid vært, metaforisk sett, pølse.

Det er setningen du ville sagt før du går inn i jobbintervjuet du drømmer om, eller når du spilte det siste kortet UNO, eller kanskje så på et tysk straffespark i en VM-finale.

Men hvorfor pølse? Det tilsvarer den historiske betydningen av pølser i Tyskland.

LES OGSÅ: ‘Mer enn en pølse’: Tysk currywurstmuseum stenger etter 10 år

En sennepsdekket Bratwurst.

En bratwurst toppet med sennep. Foto: picture alliance / dpa / dpa-Central image | Henrik Schmidt

Den første dokumenterte bruken av denne frasen var i Leipzig i 1881, men opprinnelsen antas å være mye lenger unna.

I løpet av denne perioden i tysk historie ble messer, ølfestivaler og karneval stadig mer populære i mange byer og landsbyer over hele landet.

Bannerannonse

Det ble arrangert ulike leker og konkurranser for anledningen. I stedet for premiepengene ga de vinneren store pølser av høy kvalitet. I motsetning til i dag var pølser arbeidskrevende og dyre, rike på næringsstoffer og fett, lagret kun for overklassen.

Hara datidens bønder, det det kan lett koste flere dager, om ikke uker, lønn. Å vinne pølser var ikke bare en fin måte å tjene ekstra penger på, det var også en stor glede for familien, og ga en trygg matkilde. Det er den moderne ekvivalenten til en jackpot, så folk var seriøse og la hjertet sitt i det. Det er derfor uttrykket som skiller seg ut handler om pølse!

Manuell widget for ML (klasse = “ml-manual-widget-container”)

Bruk som følger:

Jeg fikk resultatene av eksamen. Alt er pølse!

Jeg mottok resultatene av studien min. Det er sannhetens øyeblikk!

Tyskland er i finalen, nå er det pølse.

Tyskland er i finalen, nå er det krisetid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.