Tusenvis er fortsatt i utlandet – reiseselskaper sliter med å finne andre løsninger – VG

Det er fortsatt tusenvis av passasjerer i utlandet på grunn av SAS-streiken.

Reiseselskaper med avtaler med SAS sliter med å finne andre løsninger for å frakte passasjerer hjem. Årsaken er blant annet mangelen på fly i Europa.

Post:

– Vi jobber hardt med å finne alternative flyvninger, men det er nå mangel på fly og flypersonell i Europa. Det er ikke lett å finne nye utsalgssteder, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera til Apollon NTB.

Flere norske reiseselskaper sliter med å ta hjem passasjerer som har kansellert fly som følge av SAS-streiken.

Reiseselskaper har påpekt at det er mangel på fly- og flypersonell i Europa, og at det er spesielt vanskelig å finne såkalte erstatningsfly.

Fortsette utviklingen av flytrafikken Oversikt over VG-flyvninger.

SAS fjerner fraskrivelsen

Fredag ​​og søndag ble alle Apollo-kunder som var på vei hjem fra stasjonene tatt med SAS. Lørdag var imidlertid bare 14 av 20 avganger planlagt. Rivera estimerte at 1000 mennesker ikke kom hjem på lørdag, og sa at de var fly fra de greske øyene Kreta, Korfu og Samos.

Søndag bestemte SAS-piloter seg for å ikke hente flere charterturister hjem. Årsaken er at de mener SAS-ledelsen bryter avtalen.

For Apollo betyr det at reisende som kommer hjem denne uken må nøye seg med flere dager på reisemålet.

Flere reiseselskaper har uttalt at de jobber hardt med å finne nye reisealternativer etter å ha kansellert SAS-flyvninger.

90 prosent av Apollo reiser

– Vi dekker selvfølgelig hotellopphold og ekstra mat, og håper det ikke trenger å være mer enn to-tre dager. Situasjonen er vanskelig, sier Rivera.

Den anslår at rundt 90 prosent av alle Apollo-feriepakker lages med SAS, så de fleste av deres kunder er berørt av streiken.

– Vi har hatt en avtale med SAS i mange år. Både vi og våre kunder var veldig fornøyde. Vi har ennå ikke tatt stilling til endring, sier Rivera.

– Apollo Group kan godta dette foreløpig, men vi håper virkelig at partene finner en løsning snart. Jo lenger streiken varer, jo flere rammer den, fortsetter det.

Flymangel og Europa

Ving har et eget flyselskap som frakter de fleste passasjerene til flyselskapet, men de har typisk 16 SAS-flyvninger i uken, som fraktes av Ving-kunder.

– Vi snakker om et par tusen turer i uken. Og det er nesten umulig å finne alternative fly til disse passasjerene, sier Marie-Anne Zachrisson til NTB. Han er sjef for Norsk Ving.

Årsaken er mangelen på fly i Europa, sa han.

– Vi leter etter dag og natt med lys og lykter, men arbeidet er nesten umulig, sier Zachrisson.

– Tillater ikke at seter er tilgjengelige på andre fly. Vi snakker om flere mil, så vi trenger et fullt fly for å ta passasjerene våre hjem, fortsetter han.

Destinasjonene Ving sliter med å ta hjem med sine passasjerer er Kreta, Korfu og Mallorca.

SAS-fly er på bakken i skandinaviske land. Nå kommer ikke turister hjem.

Eget fly, avtale med Norwegian

Reiseselskapet Tui sier at svært få av passasjerene lider av SAS-streik. Årsaken er at selskapet har egne fly- og flyavtaler med Norwegian, ikke SAS.

– Vi har et tjuetalls reservasjoner hos SAS de neste dagene, men så langt har vi funnet erstatningsfly eller andre løsninger for de fleste, sier Nora Aspengren, kommunikasjonssjef i Tui Norge, til NTB.

– Ingen av gjestene våre står stille, men noen kan ha gjennomgått endringer, la han til.

Salgsvekst etter streiken

Aspengren sier Tui reisesalg har økt med rundt 20 prosent i uken siden SAS-streiken startet forrige mandag.

– Vi har sett en økning på 21 prosent og kun flyreiser har økt med 27 prosent.

Årsaken kan være sen booking, som er en generell trend i Norge i år, ifølge Aspengren.

– Men folk som har kansellert SAS-flyvninger kan ha booket på våre flyvninger.

Leave a Reply

Your email address will not be published.