Staten mener byggefirmaer stjeler prestisjemerket deres. De stopper imidlertid ikke der.


I februar dokumenterte Aftenposten at godkjenningsstemplet til 30 bedrifter i byggesektoren blir misbrukt med full åpenhet. Så langt er det kun seks som er bøtelagt.

Bulletin Få oversikt over ukens viktigste tema i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Sentral godkjenningsmerket skal kun brukes av virksomheter som faktisk har slik godkjenning. Ulovlig bruk kan straffes med bøter. Det utledes av en egen regel i byggesaksforskriften.

I februar avslørte Aftenposten hvordan et loftsbedrift brukte akseptstempelet til å fremstille det som om kjøperne av hytta ville ha potensielle papirer – selv om de ikke hadde det.

Ledelsen beskrev uautorisert bruk av merket som tyveri.

Alle kan selv sjekke om den aktuelle bedriften har sentral godkjenning, dersom bedriften selv annonserer i sin markedsføring.

Kort tid etter utbruddet tok Aftenposten i bruk nye metoder for å undersøke omfanget av merkevaremisbruk i byggebransjen: et eget dataprogram som finner uregulert bruk av merkevaren på norske nettsider.

Noen minutter etter lanseringen av programmet satt vi igjen med en liste over 33 selskaper som bruker merkevaren på sine nettsider, selv om de ikke er i registeret over godkjenninger til myndighetsselskaper.

Bøter etter Aftenpost-avsløring

Aftenposten leverte i vinter listen til Byggkvalitetsdirektoratet.

De kunne da bekrefte at de 30 selskapene på listen hadde brukt akseptmerket uten å innrømme det.

– Direktør Per-Arne Horne sa de har undersøkt alle selskapene i Aftenpost nå, fem måneder senere.

Han bemerket at 15 saker ble avvist av ulike årsaker. Ledelsen har bøtelagt to selskaper. I tillegg er ti bedrifter varslet om dette vedtaket på forhånd.

Etter å ha varslet selskapene om boten, har Aftenposten verifisert nettsiden deres på nytt. Det var da han innså at mange selskaper fortsetter å bruke merkevaren.

Her er loven brutt

Et av selskapene hvor ledelsen har anmeldt overtredelsesrater er Gogstad Byggentreprenør.

Foreløpig varsel om boten på 5000 kroner ble sendt i april og dokumenterte hvordan selskapet brukte merket i strid med loven:

Men da Aftenposten sjekket nettsiden på nytt i sommer, brukte selskapet fortsatt merket.

Eier Reidar Gogstad innrømmer å ha brukt merkevaren Central Approval ulovlig.

– Jeg har tilstått overfor ledelsen at jeg ikke har gjort leksene mine. Min godkjenning siden 2006 har gått ut, sier Gogstad.

– Jeg har allerede fjernet merkene i e-poster, fakturaer, tilbud osv., men jeg har forsinket fjerning fra firmabil og nettside.

Samtidig mener Gogstad ordningen er utløpt.

– Jeg ser ikke lenger noen mening i å betale årsavgift for å ha dette stempelet på nettsiden som en annonse eller et kvalitetsstempel. Dette er et merke som blir mindre og mindre relatert. Vi trenger ikke gjøre jobben som kundene krever.

Entreprenøren har registrert at myndighetene nå vil sette ned et utvalg som skal utrede hele prosjektet.

– Egentlig har jeg ikke brukt selskapets nettside siden 2008. Så det første trinnet er å finne passordet jeg trenger for å redigere sidene. Denne nettsiden har virkelig blitt glemt fordi jeg ikke bruker den aktivt. Det er en virkelig betalt informasjonsside som sikrer domenet.

Liggende ned

Et annet selskap som er varslet om boten er AS Brønn og Spesialboring i Bergen.

De ble også rapportert i april med en overtredelsesrate på 5000 kroner. Men da Aftenposten undersøkte sine nettsider i begynnelsen av juli, var merket fortsatt i bruk.

Eier og administrerende direktør Trond Aasgård beklager:

– Dette er en fiasko, forretningspraksisen har blitt dårligere. Nettsiden måtte fjernes. Det vil bli gjort i dagene som kommer, skrev han til Aftenpost.

Han har bare en bot som straff

Byggkvalitetsdirektoratet er tydelig på at det også vil følge med på alle virksomheter som fortsetter å bryte loven deretter at de ble kontaktet.

– Dersom de ikke retter opp, vil selskapene igjen få en løsning på overtredelsesgraden. Disse følger vi med de verktøyene vi har innenfor regelverket, sier Horn.

Ved å spørre bedrifter om hvorfor de ikke får unngå merkevaremisbruk, tillater byggeforskriftene bare bedrifter å gi en advarsel og ta beslutninger om overtredelsesrater.

– Vil du saksøke politiselskaper som ikke slutter å bruke merket ulovlig?

– Vi kan øke lovbruddssatsene dersom det blir flere lovbrudd. Andre sanksjonsmuligheter er ikke delegert til ledelsen.

Han vil ikke be om penger for mer kontroll

På spørsmål om hvorfor Aftenposten ikke leter etter informasjon i Google-søk, svarte direktør Horne i februar:

– Vi har ikke kapasitet til å sette oss ned og se etter bedrifter som misbruker ordningen. Men når vi mottar varsler om det, holder vi styr på det.

Det tok noen timer for Aftenposten å identifisere de 30 lovbryterne som nå må forholde seg til ledelsen for å utvikle programmet.

Men ledelsen vil nå ikke bruke ressurser på den type leting som Aftenposten har gjort. De har ikke penger til det, bekrefter direktøren:

– Fra i dag tas det sikte på å selvfinansiere ordningen med sentral godkjenning, med en avgift betalt av bedriftene. i. Dette gir rammer for prioritering og arbeidet vi gjør. Så vi har ikke bedt vårt departement om ytterligere midler.

Leave a Reply

Your email address will not be published.