Leieavtaler vil være forbudt på leieavtaler:

Sommeren er en tid da mange studenter flytter. Mange skal flytte til ny leilighet på campus, mens andre skal begynne å studere og leie for første gang.

Når en flyttedato skal avtales og kontrakt signeres, er det mange som signerer en treårskontrakt, hvor de kun har opsjon på å fullføre den på ni måneder.

– Forferdelig situasjon

Utleier kan legge til bindingstid i leieavtalen med hjemmel i leieloven. Det mener advokat Tom Risa i Leieboerforeningen, som ikke lenger bør aksepteres.

Systemet med perioder med blokade kalles «utover og fullstendig grusomt».

– Det er en forferdelig situasjon. Det betyr også at han som leietaker blir tvunget til å betale husleie frem til 1. august.

Han bruker ni måneders bindingstid og tre måneders oppsigelsestid som eksempel på en kontrakt som ble gjort 1. august.

Risa bemerket at situasjonen for mange studenter endrer seg mange ganger i løpet av et år. Noen får jobb i en annen by, andre går ut av skolen og drar hjem.

De verste dommene er ifølge advokaten kontrakter som kun kan sies opp en gang i året. Hvis dette ikke gjøres, binder den seg automatisk til et nytt år.

– Vi tror at leietaker er ivrig etter å knytte til seg så mye som mulig. Men det er samtidig enighet om at det i ekstreme tilfeller kun er leietakere som har en slik sperreperiode. Da har huseieren tre måneders advarsel, og i teorien sier Laugh at han kan avslutte det når som helst.

Sterkere enn nødvendig

Det foreslåtte forbudet stemmer ikke overens med motstand fra huseiere.

ANBEFALER IKKE: Huseiere anbefaler ikke at medlemmene deres inkluderer bindingstid på leiekontrakter, sier Carsten Pihls direktør for huseieres forbruk og kommunikasjon.  Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

ANBEFALER IKKE: Huseiere anbefaler ikke at medlemmene deres inkluderer bindingstid på leiekontrakter, sier Carsten Pihls direktør for huseieres forbruk og kommunikasjon. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

– Bind så opp leietakeren og lei deg litt sterkere enn du egentlig trenger. Forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Pihl sier andre bygg som kan brukes etter husleieloven.

Han la til at huseiere ikke anbefaler at medlemmene deres inkluderer punkter på lockoutperioden i kontraktene sine.

– Spør de oss, pleier vi å si at vi ikke trenger det. Vi anbefaler å velge åremålskontrakt og fleksibilitet innenfor oppsigelsestiden, sier Pihl.

OK: – Vi synes kanskje svartmalere er for mye, sier Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom.  Foto: Norsk Eiendom

OK: – Vi synes kanskje svartmalere er for mye, sier Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom. Foto: Norsk Eiendom

Administrerende direktør i Norsk Eiendom, Tone Tellevik Dahl, mener ønsket om forbud er for vanskelig å ta.

– Vi synes kanskje svartmalere er litt for mye. Fra den profesjonelle utleiers side er et mål å legge til rette for et stabilt bomiljø, også i utleieboligbygg, sier Tellevik Dahl.

Han mener et forbud mot bindingstid vil gjøre det vanskelig for profesjonelle eiere å skape et godt bomiljø.

– På den annen side kan det skje ting med enhver leietaker, som gjør at de kanskje vil forlate leiekontrakten tidligere. Vår erfaring løser seg stort sett etter et intervju med eieren, sier Tellevik Dahl.

Den har alltid en lockoutperiode

En av de største aktørene i leiemarkedet, Utleiemegle, er uenig med Huseier- og Leieboerforbundet. De har alltid bindingstid som utgangspunkt for kontrakter.

– Konseptet med en utleiemegler er å gi langsiktige leieavtaler. Med mindre utleier lider tap, fordi utleier for eksempel ønsker å selge det, binder vi partene til at leiekontrakten skal vare i ett år, sier juridisk direktør Tor Aaserød i Utleiemegleren.

– Vil leieboerforeningen forby dette og mener tre måneders oppsigelse er nok?

– De har mange leiekontrakter i dag, så det er litt avhengig av hva du ønsker. Skal du ha langtidsleie, er det dumt å stille deg foran en kontrakt som kan suspenderes om en måned, to eller tre måneder, sier Aaserød.

LANGSIKTIGE AVTALER: – Konseptet med en utleiemegler er å tilby langsiktige leieavtaler, sier Tor Aaserød.  Leasingaktøren har i utgangspunktet en lockoutperiode i sine kontrakter.  Foto: Martin Fønnebø / TV 2

LANGSIKTIGE AVTALER: – Konseptet med en utleiemegler er å tilby langsiktige leieavtaler, sier Tor Aaserød. Leasingaktøren har i utgangspunktet en lockoutperiode i sine kontrakter. Foto: Martin Fønnebø / TV 2

Han mener det kan finnes løsninger for en student som er kontraktspliktig dersom han eller hun går over til en grunnjobb eller fullfører studiene.

– I praksis finner vi også en løsning på disse, da de kan finne eller re-annonsere en fremleie for noen tusenlapper. Da kan du finne en ny leietaker som kan lage kontrakten, sier Aaserød.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *