Infeksjonen øker: – Alarmerende

Ettersom nordmenn pakker sekken og reiser sørover om sommeren, øker forekomsten av variantene BA.4 og BA.5 betydelig på ulike europeiske feriedestinasjoner.

I flere land har turister blitt advart om den økende spredningen av infeksjonen, som kan hemme reiseplanene – og helsemyndighetene i enkelte land, inkludert Kypros, tar grep for å anbefale gjenbruk av ansiktsmasker.

Spesielt i Hellas, Spania, Frankrike og Tyskland har antallet smittetilfeller steget de siste ukene.

– En sterk bølge

Verdens helseorganisasjon advarte tidligere denne helgen om at en ny og enda mer intens bølge av viruset er i høy hastighet over hele Europa. Globalt har antallet smittetilfeller steget 30 prosent de siste ukene, har Bloomberg skrevet.

– Vi ser en mye mer intens sykdomsbølge som går gjennom Europa igjen. Og vi vil se det andre steder også; vi ser det allerede i Sørøst-Asia og den østlige Middelhavsregionen også, sa WHOs beredskapssjef Michael Ryan på en pressekonferanse.

Antallet nye smittetilfeller har økt med over 40 prosent i Frankrike, med 34 prosent i England og med over 20 prosent i flere andre europeiske land, har Financial Times skrevet.

Turisten (22) døde

Turisten (22) døde– Alarmerende

Også i Spania har infeksjonen vokst betydelig de siste ukene, og Mallorca og Ibiza er blant feriefavorittene som har vært hardt rammet.

Ifølge The Guardian beskrives økningen i infeksjonen som «alarmerende», og det har blitt rapportert at turisters sult på fester og sammenkomster, etter et år med restriksjoner og anbefalinger, skaper «idylliske» forhold for spredning av infeksjonen.

BY: Bargata de Magaluf er et populært sted for turister som elsker å feste på den spanske middelhavsøya Mallorca.  Her fra 2019.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

BY: Bargata de Magaluf er et populært sted for turister som elsker å feste på den spanske middelhavsøya Mallorca. Her fra 2019. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
vendt mot havet

I tillegg er BA.4 og BA.5 mer utbredt fordi de kan ha større sannsynlighet for å smitte personer som er vaksinert eller tidligere smittet. Den nye varianten ser imidlertid ennå ikke ut til å forårsake en mer alvorlig sykdom.

Antonio Oliver, sjefsvirolog ved Son Espases Hospital, det største sykehuset på Mallorca, sier den nåværende infeksjonsbølgen er mindre synlig enn før, delvis på grunn av det høye vaksinasjonsnivået og mindre oppfølging av infeksjoner fra myndighetene.

Norgesferie?  Husk jakken

Norgesferie? Husk jakkenPå statlig nivå, i Spania, er det for tiden rundt 10 000 som behandles for koronar hjertesykdom, som utgjør 8 prosent av landets sykehuskapasitet. Dette er veldig lavt sammenlignet med da infeksjonsraten var høyest, men fortsatt høy nok til å forårsake høyt blodtrykk, forklarte han.

Snakker: 5. juli krasjet et lasteskip inn i en fiskebåt av tre utenfor kysten av Indonesia. Alle de 15 personene om bord i båten måtte evakueres da skipet fikk store skader av kollisjonen. Men lasteskipet hentet dem alle og fraktet dem til nærmeste havn.
vendt mot havet

Underseksjon

Søndag kunngjorde de oppdagelsen av en ny undervariant av Shanghai omicron-varianten, ifølge Reuters. Den nye varianten har fått navnet BA.5.2.1.

Varianten ble funnet 8. juli i finansdistriktet i Pudong, sa en tjenestemann på en konferanse søndag, mens han uttrykte bekymring for Kinas utfordringer med å forfølge nye mutasjoner i sin ikke-spredningsstrategi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *