Blakstad supernummer: De kalles ekstraordinære og unike

LANSING (VG) er en av de raskeste og en av de raskeste som løper på 90 minutter. Før kveldens kamp mot England blir Julie Blakstad (20) kalt en ekstraordinær, unik og anomal …

SUPERTRE: Julie Blakstad (til høyre) jublet mot Nord-Irland i EM-åpningskampen – hennes tredje mål. Ada Hegerberg og Guro Reit (t.v.) har kommet for å gratulere.

Han samarbeider med Aftenposten VG-sporten. Derfor får du som leser av Aftenpost også artikler og tjenester laget av VG.

Ordene er fra norsk assistenttrener Anders Jacobsson. Det overrasker ikke den unge Manchester City-proffen som scoret sitt første mål i en 4-1-seier i EM mot Nord-Irland.

– Julie er en unik fotballspiller med fantastiske egenskaper. Du vil av og til komme over disse spesialfunksjonene. De finnes i alle idretter. Vi kaller det en anomali – et avvik fra reglene – men her vil vi si det på en positiv måte, sa svensken til VG mandag kveld at Norge skal møte Englands tøffeste test på lenge, turneringsfavoritten.

Men la oss først basere det på UEFA-data. Mot Nord-Irland løp Ingrid Syrstad Engen alene flere kilometer (10,95 km) enn Blakstad, men 20-åringen fullførte ikke kampen og løp 10,4 km. Han ble byttet ut fem minutter før dommeren blåste av.

En annen spennende del av data for nerder er hastighetsmålingene til åpningsspillet. Maksimal hastighet på Blakstad var 28,5 km/t. Faktisk var det bare den raske Guro Reit som kunne matche.

– Har evnen til å løpe mye og langt. Så må vi legge til at rollen hans i ryggen er utrolig skarp. Disse dataene støttes av assistenttreneren før du fyller ut informasjonen:

– Kampens image og motstanderen påvirker resultatet. Mot Nord-Irland, hvor vi ønsket å bevege oss oppover bakkene, kommer den rollen til å bli veldig, veldig krevende. I noen andre spill kan det være andre som løper mest som følge av kampens bilde. Det er ingen overraskelse å legge så mange mil bak seg, gitt forholdene. Det fenger veldig raskt. Så er det de ekstremt raske fibrene i den kroppen. Den har en enorm utholdenhet, og det er så spesielt. Han er bare 20 år gammel, men han klarer å jobbe lenge, og han klarer også å komme seg raskt, noe som gjør ham eksplosiv.

Jacobsson kan snakke mye og lenge om profilen til unge lag. Vi ønsker å stoppe og finne ut: Er han virkelig den raskeste i dette laget ettersom han kjente målene fra den første kampen?

– Jeg har ikke all data, men den er i toppsjiktet hele tiden.

Det er ikke så mange år siden Julie Blakstad spilte på Fart-laget. Gjennom Rosenborg avsluttet han i Manchester City og er her på Brightons utendørs treningsbane med verdens største smil og scoret i sin ligadebut. Det forbedrer ikke mye.

Som vist tidligere har håndtak kontakt med overflaten, for å si det sånn.

– Det er klart presset blir større når man tar steget og starter i en ny utenlandsk klubb med store navn. Men som jeg alltid har sagt, jeg er den som legger mest press på ham. Det er det jeg sliter mest med. Så jeg bryr meg ikke så mye om hva alle andre tenker. Oppfører man seg dårlig så synes de det, men det jeg tenker og mener er det viktigste. Jeg har sponsorer og meninger som jeg mottar i stedet for å lese i media og andre steder.

– Legger du mye press på deg selv?

– Ja, noen ganger ja. Du er streng med deg selv og du vil alltid strekke deg. Jeg tror det er viktig å ikke være selvtilfreds. På en glad dag tror jeg karrieren din går nedoverbakke. Så du bør alltid strekke deg, det tror jeg er sunt.

20-åringen har fått en ny lagkamerat i blått i Manchester. Søndag ble Erling Braut Haaland introdusert i hjembyen. Og da snakker vi ikke om Ottestad.

– Hun er veldig pen. Haaland har et veldig godt tankesett. Han klarer alltid å takle situasjoner som er viktige og store. Det er ting du kan lære og bli inspirert av. Så selvfølgelig er det noe jeg prøver å se på og se på.

– Kanskje du kan snakke om det også?

– Det er absolutt en sjanse for det. Kanskje ikke nå, men når jeg kommer tilbake til klubben hver dag og kommer litt inn i livet. Da er det absolutt muligheter for det, sier Julie Blakstad.

PS! Du kan se England-Norge på NRK1 klokken 21.00.

Leave a Reply

Your email address will not be published.