Ukraina har en del av skylden for angrepene på aldershjem i Russland – VG

Redningsarbeidere leter etter overlevende fra et angrep på en skole i Kharkiv denne uken. Ifølge en FN-rapport har russiske styrker skylden for de fleste sivile dødsfallene i Ukraina, men ukrainske styrker har også skylden i noen tilfeller.

En FN-rapport sier at Ukraina har skylden for separatistangrepet på et to uker gammelt sykehjem, der dusinvis av eldre mennesker ble drept.

Publisert:

Luhansk-sykehuset ble angrepet 11. mars av russisk-støttede separatister, og dusinvis av eldre og funksjonshemmede pasienter ble sperret inne uten vann eller strøm.

Angrepet utløste en brann som spredte seg over hele bygningen og drepte mange pasienter. Et lite antall pasienter og ansatte overlevde og flyktet til den omkringliggende skogen.

I en krig som allerede var preget av grusomheter, var angrepet på et sykehjem nær landsbyen Stara Krasnjanka spesielt forferdelig, og ukrainske myndigheter var motvillige til å skylde på russiske styrker og anklage mer enn 50 sårbare sivile for å ha blitt drept i et brutalt og uprovosert angrep. .

En stor del av ansvaret

Men en ny FN-rapport har avslørt at de ukrainske væpnede styrkene har et tungt ansvar for det som skjedde i Stara Krasnjanka. Noen dager før angrepet inntok ukrainske soldater stillinger på sykehjemmet og gjorde det dermed til et militært mål.

Minst 22 av de 71 pasientene overlevde, men det nøyaktige antallet dødsfall er ennå ikke kjent. Det var også 15 ansatte på sykehjemmet.

FNs høykommissær for menneskerettighetsrapporten konkluderer ikke med om Ukraina eller separatiststyrkene har begått en krigsforbrytelse, men det er klart at hendelsen er et eksempel på høykommissærens bekymring for bruken av sivile som mennesker. skjold i den ville krigen.

Hver versjon

Senere utvikling viser hvordan begge sider raskt gir en versjon av hendelsene på bakken, selv om alt fortsatt er uklart. For Ukraina er det viktig å ha kontroll på narrativet for å sikre at utenlandsk bistand fortsetter å komme.

Den ofte vilkårlige russiske skytingen med raketter, bomber og granater mot boligblokker, skoler, sykehus og teatre er den desidert viktigste årsaken til å drepe tusenvis av sivile i krigen.

Men Ukraina må også respektere internasjonal krigslov, sier David Crane, en tidligere amerikansk forsvarsminister og en veteran som etterforsker en rekke krigsforbrytelser rundt om i verden. Han sier at Ukraina kan være skyldig i brudd på folkeretten for å ha unnlatt å kaste ut et sykehjem.

Sivile kan ikke bli målrettet

– Det syvende og siste viktigste er at sivile ikke kan være bevisste mål for angrep. Punktum. Uansett årsak, sier Crane.

– Ukrainerne satte disse menneskene i en tilstand der det var et mordsted. Det kan du ikke gjøre, fortsetter han.

Associated Press har sammen med PBS dokumentert, ifølge en rekke kilder, hundrevis av angrep i Ukraina som sannsynligvis vil være krigsforbrytelser. Russland representerer et absolutt flertall. Men noen få, inkludert Stara Krasnjankas sykehjem, viser at ukrainske soldater også har skylden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *