Sølvdetektorer ble oppdaget i Finland av sølvvikingkongen Harald Blåtann av metalldetektorer

Metalldetektorer fant en sølvbuffer ved Virmo, som ligger mellom Turku og Rauma sørvest i Finland. Cache oppfunnet av vikingkongen av Harald Blåtann.

I mai 2022 oppdaget finske metalldetektorer en sølvforekomst fra vikingtiden på et felt i Mynämäki, en kommune sørvest i Finland.

Sølvundersøkelser og sølvsmykker ble funnet under oppfølgende utgravninger av det finske kulturminneverket.

Forekomstene inneholdt 12 mynter oppfunnet av vikingkongen Harald Blåtand. De anses som svært sjeldne, da det tidligere var funnet et par slike mynter i Finland.

I tillegg var forskerne i stand til å gjøre en bemerkelsesverdig oppdagelse: gjenstandene ble brakt fra Polen til Mynämäk, rapporterte The Viking Herald.

Metalldetektoren finner skatten

Fans av Vakka-Suomen Metallinetsijät fant en rekke sølvgjenstander på en tur for å oppdage metaller.

“Hendene mine skalv … Dette var den mest spektakulære oppdagelsen så langt og den første fulle cachen jeg fant,” sa metalldetektor Oskari Heikkilä.

Etter å ha snublet over funnet, sluttet Heikkilä å bore, lot de gjenværende gjenstandene stå på plass og rapporterte funnet til National Heritage Agency.

Uken etter besøkte arkeologer stedet for prøveutgravninger. Et lite utgravningssted ble behandlet på funnstedet, og den gjenværende forekomsten av sølv ble forsiktig løftet opp fra bakken.

Undersøkelser fra Riksantikvaren slo fast at gjenstandene var tett konsentrert, og i utgangspunktet kan ha ligget i en skinnveske.

Det ble også funnet små biter av keramikkkar fra jernalderen i det mørke jordlaget i utgravningsområdet, noe som tyder på at stedet kan ha vært bebodd. Mynämäki er kjent for sine mange jernaldersteder og funn.

Nå er området der forekomsten ble funnet registrert som et fredet arkeologisk område, og påvisning og boring av metaller vil ikke være tillatt der uten tillatelse fra Riksantikvaren.

Det er ikke planlagt ytterligere studier på dette tidspunktet.

Mynter laget via Bluetooth

Jani Oravisjärvi, kurator for det finske nasjonalmuseet som studerte myntene, beskrev funnet som “viktig og interessant”.

«Jeg fikk innledende informasjon om funnet direkte fra Oscar, som sendte meg bilder av funnet. Haralds øyne falt nesten umiddelbart på Bluetooth-penger, og jeg så fire (hans) mynter på bildene.

«Jeg visste nå at vi sto på terskelen til en viktig og interessant oppdagelse. Det var et stort privilegium å være den første til å få alle myntene og gjenstandene jeg fant på skrivebordet mitt, sier Oravisjärvik, ifølge byrået.

12 sølvmynter oppfunnet av vikingkongen Harald Blåtann (911–986 e.Kr.) ble etter hvert identifisert, noe som gjorde dette til en ekstraordinær oppdagelse.

Tidligere ble det bare funnet en eller to lignende mynter i Finland. I alt ble det funnet rundt hundre sølvmynter på stedet der forekomsten ble funnet.

Funnet har eksistert i 250 år. De fleste mynter IX. De stammer fra de siste tiårene av 1000-tallet, men ingen av myntene i lagerrommet er fra 1000-tallet.

Fra Pommern til Mynämäk

Opprinnelsen til penger er veldig mangfoldig. Sammen med Irak og Sentral-Asia inkluderer innskuddet penger fra England, Danmark, Polen, Tyskland, Sveits og Strasbourg (Frankrike).

«På den tiden var det hundrevis av forskjellige myntverk i Europa. I tillegg opererte dusinvis av fjell i Kalifatet og Sentral-Asia.

«Dessuten sirkulerte penger på den tiden helt fritt, så stedet der penger ble tjent var ikke så viktig som det er i dag. Det viktigste var materialet til pengene, som er sølv, forklarer Oravisjärvik.

Basert på komposisjonen er det svært sannsynlig at sølvskatten ble skapt i Pommern, i dagens Polen. Et av sølvstykkene er det samme som platebeltene som først ble funnet i Pommern.

«Pengenes opprinnelse kan nesten alltid identifiseres. Problemet er at penger ofte kommer fra dusinvis av forskjellige steder, og det er vanskelig å vite hvor cachen opprinnelig kom fra. Men i tilfelle av denne oppdagelsen kan vi gjøre det, sa Oravisjärvik.

Funnet vil nå inngå i Riksantikvarens arkeologiske samlinger.

Kilde: The Viking Herald / #Norway Today / #NorwayTodayNews

Har du noen tips til Norge i dag? Vi vil høre det. Kontakt oss info@norwaytoday.no


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *