SAS, Grunder | Mats ble løslatt av SAS under pandemien: nå har selskapet hans en omsetning på millioner

Da pandemien rammet løslot SAS hundrevis av piloter som følge av krisen. Mats Løstegård var en av rytterne som måtte ut.

Den tidligere SAS-piloten har jobbet i flyselskapet siden 2016, og hadde i sin tid en far og bestefar som var SAS-piloter.

Hva gjør du når du mister jobben i en pandemi i blødningsindustrien?

Fra stua i kjelleren i huset startet Løstegård i januar 2021 egen virksomhet. Han er i dag sjefjeger og administrerende direktør i rekrutteringsselskapet Firstrate.

– Fra «å bo i en koffert» til åtte-fire jobber

Den uniformerte piloten har satset på dress, og selskapet har kommet ut av kjelleren og byttet kontor fire ganger på rad.

Løstegård sier til Nettavisen at han har gått fra å «bo i en koffert» stort sett å jobbe fra åtte til fire på hverdager.

– Jeg ser familien hver dag, de kan si ja eller nei til ekteskap som de forventer og stress i hverdagen er ikke mindre karakteristisk. Jeg liker det godt, sier han til Nettavisen.

Men veien hit har vært vanskelig.

– Vi dro hjem til vi ble løslatt 1. juni, og da ble vi advart om å fly fra 1. juli til 1. januar 2021, sier han.

Dette skapte reaksjoner blant pilotene inne.

– SAS sa opp de som ikke mistet jobben, og satte ut en gjeng sparkede piloter for å fly varslingsfristen. Vi var bekymret for flysikkerheten. Dette var piloter som stresset privatøkonomi og arbeidsledighet, sier han.

Men beskjeden var at pilotene ville få jobben tilbake når flyselskapet hadde en sjanse.

– De kaller oss SAS etter antikken. Jeg har fått beskjed om at jeg kan søke jobben igjen, men da må jeg ta et kurs på 450.000 kroner for å fly SAS Airbus A320, sier han, og det må han dekke med egen lomme.

– Når du går til NAV, er det ikke så lett å kaste 450.000 kroner, sier han.

Dessuten ble alle antikviteter brent. Løstegård sier at dersom du er fire år i et selskap som SAS, vil disse ikke regnes som ansiennitet dersom du starter som pilot i et nytt selskap, for eksempel i nyopprettede SAS Link eller SAS Connect datterselskaper.

– Er du pilot, er du styrmann til du blir kaptein. Han forklarte at for å være kaptein, må noen trekke seg.

Med kapteinsstillingen får du fullt ansvar for flyturen og dermed også høyere lønn. Den tidligere SAS-piloten beskriver dette som en pilots naturlige bane.

– Det er derfor det er så vanskelig å bytte jobb, forklarte han.

Les også: Den tidligere toppen i SAS ber partene organisere et bakrom

– Den siste piloten kan slå av lyset

Under pandemien fjernet ledelsen det Løstegård beskriver som de “billigste pilotene”.

– I stedet for å prøve å tilby fordelaktige utgivelsespakker til de eldre pilotene som snart går av med pensjon, fjernet de de billigste 560-pilotene. Faktisk, for første gang i historien, sies gjennomsnittslønnen til piloter å være over en million. De sitter igjen med den dyreste gjengen.

Men Løstegard mener det ligger en bevisst strategi bak.

– Hele SAS pilotteam har gått av på fem år. Den siste piloten kan slå av lyset. Alle disse verkene kan legges ut for salg billig.

I kjernen av den nåværende konflikten er de løslatte pilotene, som samtidig mener at flere piloter sa Nettavisens arbeidsforhold i SAS er dårligere enn norske konkurrenter.

Da Løstegård jobbet i SAS, måtte han ofte nøye seg med å jobbe i helgene, og han fikk sjelden anledning til å ta ferie med kone og barn, forteller han.

Tross alt er juli den beste måneden for luftfartsindustrien, og en del av høysesongen.

– Det første året jeg jobbet i SAS hadde jeg pause fra 1. juni til 20. juni. DeDu går bare ut en gang hver tredje sommer i juli.

Dette har ført til at piloten ikke har kunnet ta del i ferien med partner og barn på ferie. Han hadde også rett til å hvile en enkelt helg i måneden.

– Jeg har selv bodd på jobb i seks sammenhengende helger. Så når jeg skal på jobb den sjette helgen, forlater jeg en sliten samboer som må være alene med ungene igjen.

Les også: SAS må redusere kostnadene, og piloter er i kabinen

– Jeg er helt nedkjølt

SAS-ledelsen har tidligere sagt til Nettavisen at dette er et nyansert bilde av situasjonen, og en helgepilot kan lande klokken 18:05 og også belaste deg for hele helgen, selv om du er hjemme og jobber i hagen.

– Løgnen er riktig. De er så kreative. Det gir meg en full chill på grunn av min arroganse. De angriper sine ansatte offentlig. Det er en kultur.

SAS har fått kritikk av Løstegard og sier til Nettavisen at de ikke kjenner seg igjen i den virkeligheten. Deres fokus er å redde SAS.

Løstegård har ingen planer om å jobbe i SAS igjen, og reiser ikke med selskapet som privatperson. SAS-uniformen henger i skapet.

Nå er alt fokus på det nye selskapet.

– Det gikk veldig bra, sier Løstegård og sier de jobber med spennende oppdragsgivere rundt om i Sandnes.

Firstr har per 1. august fem heltidsansatte ved byrået.

– Vi har en omsetning på fire millioner i år og forventer en omsetning på åtte millioner kroner, ifølge prognosene. Det er utrolig deilig. Jeg vil ikke ta med meg SAS-ledelsesteknikker til selskapet mitt, sier Løstegard.

Det er imidlertid skuffende at han har brukt en million kroner på utdanning fordi han ikke vet om han vil kunne bruke den igjen.

– Det er en veldig dårlig følelse. Samtidig, da jeg var pilotstudent, kunne jeg ikke vite at det skulle bli sånn, sier han.

En ting er sikkert:

– Jeg vil si nei til SAS dersom de overlever og overholder avtalen om å gjenansette de løslatte pilotene. Jeg ønsker ikke å være en del av den organisasjonen.

Les også: Det har du rett til dersom SAS svikter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *