Norske muslimer feirer id al-adha på ferie

Lørdag startet norske muslimer feiringen av id al-adha med bønn og festmat. I dag fortsatte feiringen med strikkeslott, stollek og godteri i Haugenstua.

– En gang til! Almondher (7), Meryem (6) og Mohammad (4) Alokla var en klar favoritt hos søsknene til å sprette slottet.

Bulletin Få oversikt over ukens viktigste tema i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Jeg var med på ID-bønnen i går og spiste litt god mat på kvelden. Yusra Begshi (10) sier det blir flere spill med venner i dag.

“Jeg har prøvd alle de elastiske slottene her.” Slottet med sklien var morsomst, sier kameraten Hodan Hashi (10).

Lørdag var første dag for feiringen av den norske id al-adha-festivalen (engelskkunnskaper). Feiringen begynte med en moskebønn for mange. Så var det tid for familiebesøk og fest.

(fv) Samsam Hashi (6), Hodan Hashi (10 år), Yusra Begssi (10 år i midten), Mahmed Hashi (12) og Sabrina Begssi (7) hoppet så mye at de ikke trengte mer sprett flate.

Det er vanlig at ID-feiringen varer i tre dager. I Oslo fortsatte feiringen søndag i Haugenstua. Det er hjemmet til Iman Eid-festivalen organisert av Islam Net. Med aktiviteter som trampoliner, trampoliner, konkurranser og ansiktsmaling trakk arrangøren til seg flere småbarnsfamilier. Allerede klokken 12:00 åpnet dørene og i løpet av 15 minutter var attraksjonene i full gang.

Arrangementet avsluttes klokken 19 på søndag.

Omar og Wurud Alokla vil gjerne være sammen med resten av storfamilien i ID. Her er barna til Almondher, Meryem og Mohammad.

Mistet familie

Ekteparet Omar og Wurud Alokla har barn med Almondher (7), Meryem (6) og Mohammad (4) for å feire ID-kortet sitt i Haugenstua. Foreldre ser på fra sidelinjen mens barna hopper.

“Det er gøy å leke med alle lekene her,” sier Meryem.

Storebror Almondher mener lørdagen nok var en bedre en. Da var familien på Leos lekeplass.

– Vi kommer fra Syria. Der spiste vi frokost med stor familie-ID. Vi har ikke så mange familier her. I går hadde jeg besøk av broren min som bor i Lillestrøm. Mesteparten av familien min bor nå i Tyrkia. Jeg savner dem, sier Wurud, som kom til Norge for fem år siden

– I Syria er det en helt annen stemning i ID ettersom millioner av dager feires, men vi er glade fordi det er så mange aktiviteter for barna her, sier ektemannen Omar.

Godterimaskinen var ikke helt klar, men Dania Adnan (8) og Yusuf Adnan (4) synes det gikk greit å ta en smaksprøve.

Åpent for alle

Dania Adnan (8) og Yusuf Adnan (4) kommer fra Strømmen for å nyte Haugenstua på dagtid med fint vær. Søsknene har nettopp fått bomull og venter på mer godteri.

– Jeg hoppet på slottspretten. Nå håper jeg å delta i stolleken. Og så henter vi poser med godteri, sier Danmark.

Fahad Qureshi er lederen av Islam Net. Foreningen har blitt kritisert for sin harde tolkning av islam.

I fjor oppsto det en strid rundt dem da det ble kjent at de hadde kjøpt en stor eiendom fra Groruddal. De overtok en del av Haugenstu-hjemmet i april og pusser det nå opp. Planen er å ha moskeen, konferanserommet, restauranten og treningsstudioet klart til nyttår.

– Det er andre gang vi holder ID-festival her. Han var veldig vellykket forrige gang. Så denne gangen forventer vi det samme. Det er viktig for oss å gi et slikt tilbud til innbyggerne i Groruddalen. Samtidig vil jeg understreke at dagens festival er åpen for alle, uavhengig av religiøs bakgrunn, sier Qureshi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *