Lurer du på hvor flåttfaren er størst? Det nye kartet gir svar

De biter der huden er tynn. Men hvor i landet skal det legges mest oppmerksomhet? Et nytt kart fra Flåtesenteret vil gi svar.

En flått biter en hund. Et nytt kart over midtflåtten viser hvor landsflåtten skal være.

Bulletin Få oversikt over ukens viktigste tema i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Som en del av EUs NorthTick-prosjekt har senteret utviklet en nettside hvor hvem som helst kan rapportere observasjoner av norske flått.

Dataene som samles inn vil gi verdifull informasjon om den langsiktige geografiske spredningen av flått i landet. Kartet kan også fortelle om endringene i årstidene, og angi om det er høy eller lav risiko for å bli bitt av små edderkopplignende midd i Norge.

Kartet ble lansert 30. juni, og det er påvist at flått har blitt sett mange steder i landet på en drøy uke. Det er mange observasjoner, spesielt på sørkysten av Norge. Over Oslofjorden er de blå prikkene som markerer blikkenes funn ved siden av hverandre på kartet. De er også rundt i Ålesund.

– Overraskende mange har meldt fra om observasjonene. Allerede før kartet ble skikkelig formidlet i media, registrerte folk observasjonene, sier biolog Yvonne Kerlefsen ved NTB-flåttsenteret.

Flåttsenteret har lansert et nytt kart der folk kan rapportere om sine observasjoner av flått i Norge. De blå prikkene på kartet er registrerte tinnitusobservasjoner.

Overrasket over svaret

Nordmenn har også rapportert å ha sett flått fra Harstad-området og nord i Narvik, til sørspissen av landet i Lindesnes.

– Vi er veldig positivt overrasket. Det er én ting å lage et kart, men vi vil at folk skal bruke det og gi oss beskjed om det. Jeg vet ikke hvor mange poeng det er, men det er mange, sier Kerlefsen.

Det er ikke overraskende at det så langt er gitt observasjoner nordover, selv om det sies at grensen til den norske flåtten går omtrent i Sandnessjøen i Nordland.

– Folk finner ofte flått nord i landet. Dette er ofte tilfellet med flått som har kommet med trekkfugler eller trekkdyr. Men det er viktig å få en rapport, sier biologen.

En versjon

Det finnes også tidligere kart som viser utbredelsen av skogflått, men disse er basert på andre typer kilder, hvorav noen også har begynt å fylles om noen år. En stor del av formålet med dette prosjektet er at innbyggerne skal bidra med data.

– På sikt, når vi får inn mange påmeldinger, tyder det på om det er mye eller få haker, sier Kerlefsen.

Det nå utvidede kartet er den første versjonen. På sikt håper Flåtesenteret at det skal være mulig å legge inn hvert punkt på kartet og sortere etter dato blant annet for å se hvor mye som er rapportert i vintersesongen.

Anonyme bidrag

Hvis du vil ta opp flåtttitting, rapporterer du at du biter eller drar flått sett på mennesker, hunder, katter, vilt og fugler. Du kan også laste opp et bilde av flåtten.

– Det er interessant for oss å se noe annet enn skogflått, som å jakte på flått, sier biologen.

Innsendinger er helt anonyme og ingen personopplysninger lagres. Så du får ikke tilbakemelding.

– Folk kan bidra. Det er mange som er bekymret for tinnitusproblemet, så det er en fin mulighet til å registrere hva du finner, sier han.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *