Maria (29) Hva hun lærer i Norge blir avgjørende når hun kommer tilbake til krigen

– Akkurat nå er det veldig viktig å få støtte fra dine norske kolleger. Vi har ikke mange ansatte og spesialister på sykehus som forsvarer landet vårt, sier den ukrainske legen Maria Toropchyna.

Kontrasten er sterk fra det krigsherjede hjemlandet til de naturskjønne omgivelsene, der Sunnaa sitter på en benk utenfor sykehuset på Nesodden i utkanten av Oslo.

Reisen fra hjembyen tok mer enn 26 timer. Som en del av helsesamarbeidet mellom Norge og Ukraina er han her for å desperat samle kunnskapen landet hans trenger.

Fra Kiev til Nesodden

Toropchyna er initiativtaker til det ukrainske samarbeidet. Under krigen jobbet han på et sykehus sentralt i Kiev og sier at flere og flere pasienter legges inn på sykehus med skader som ikke har fungert så langt.

Ved Sunnah sykehus studerer han og andre ukrainske leger blant annet hvordan pasienter kan rehabiliteres etter slike skader.

SØKER: Toropchynak forteller om en vanskelig situasjon for helsepersonell i Ukraina.  Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

SØKER: Toropchynak forteller om en vanskelig situasjon for helsepersonell i Ukraina. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Han forklarte at situasjonen i Ukraina er svært alvorlig for helsepersonell, og at mange sover på sykehuset for å kunne jobbe når det trengs.

Sykehuset der han jobbet ligger i nærheten av det ukrainske forsvarsdepartementet, en av hovedstyrkene til russiske styrker i hovedstaden.

– Vi er alle alltid redde, det er naturlig. Men jeg tror alt helsepersonell forstår at vi må jobbe for å hjelpe soldatene våre og forsvare landet vårt, sier Toropchyna.

SER UTVIKLING: Sunnaas partnerskapsleder Kirsten Sæther mener helsepartnerskapet 2018 har gitt resultater.  Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

SER UTVIKLING: Sunnaas partnerskapsleder Kirsten Sæther mener helsepartnerskapet 2018 har gitt resultater. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Støtte fra Norge

Toropchyna er en del av helsepartnerskapet, som startet i 2018 på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Kirsten Sæther, meddirektør ved Sunnah sykehus, mener samarbeidet med hjelp fra norske leger har vært med på å utvikle helsearbeidere i Ukraina.

– I barnerehabiliteringen fungerer de veldig annerledes nå enn da vi først bodde, sier han.

Sæther har sett utviklingen med egne øyne. Første gang han var i Ukraina møtte han en 15 år gammel gutt som kun klarte å passivt ligge i sengen etter et slag.

– Vel vitende om at han hadde dratt hvis han hadde vært i Norge – han var veldig sterk, sier Sæther.

Nå jobber Sæther og Sunnaas ukrainerteam med å skifte fra passiv til aktiv rehabilitering også i andre team.

MERKNADER: Ukrainske helsearbeidere fortsetter å trene Sunnaas-ansatte med en pasient.  Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

MERKNADER: Ukrainske helsearbeidere fortsetter å trene Sunnaas-ansatte med en pasient. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Det vil vise endringen

I Ukraina har behandlingsmetodene endret seg lite siden sovjettiden, sier Toropchynna. Samarbeidet med norske helsearbeidere har gjort det mulig for ukrainske leger å endre praksis fra en passiv til en mer aktiv metode for rehabilitering.

– Måten du jobber på i Norge er mye mer tålmodig. Den største forskjellen for meg var å se hvordan spesialistene hele tiden jobber i grupper rundt pasienten, sier han.

Toropchyna og andre fra det ukrainske medisinske teamet er glade for å bringe den nye kunnskapen tilbake til landet sitt.

– Vi håper at våre norske kolleger vil kunne besøke oss en dag for å vise hvor mye vi har endret og forbedret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *