Læreren tviler på at Musk kan fjerne kjøpet på Twitter: – Forhandlingsforslag – E24

Elon Musk sier han ønsker å kansellere kjempekjøpet på Twitter, mens selskapet svarer med å påpeke det i retten. Resultatet kan bli en lavere pris, mener NHH-professoren.

EZAZU !: Elon Musk ser ut til å si farvel til Twitter-kjøpet sitt. Men vil det komme ut av avtalen? Neppe, mener NHH-professoren.
Publisert:

Shoppingdramaet tok en ny vending lørdag kveld da milliardær Elon Musk trakk frem et kjempetilbud på Twitter.

Spørsmålet nå er hva som skjer.

Professor Karin S. Thorburn ved Norges Handelshøyskole (NHH) er ekspert på eierstyring og selskapsledelse. Musk tror sjansene for å komme ut av avtalen er ganske små.

NHH-professor Karin S. Thorburn

– Jeg tror dette er en utveksling. Musk sier han vil trekke seg, mens Twitter-presidenten vil se dem i retten.

Thorburn bemerket at det som ofte skjer er at de setter seg ned og forhandler.

– Da vil ingen av dem bli tiltalt. De kan finne på noe de er villige til å akseptere, og det kan prises lavere.

– Lammelse

Det kan bli lang tid i retten, og for det meste vil bedrifter nekte å gå til rettssak i slike saker, sa Thorburn.

– De kan ikke gjøre noe mens saken er i retten, det er som regel lammende for bedrifter, og det vil de unngå.

En lignende sak skjedde i en pandemi da luksusgiganten LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton gikk til retten for å prøve å trekke seg fra et Tiffany & Company-kjøp. Til slutt falt prisen til 420 millioner dollar, ifølge New York Times. Beløpet tilsvarer 4,2 milliarder kroner.

Det skjedde bare en gang

Musk sier Twitter har brutt kjøpsavtalen på flere punkter og villedet selskapet.

Musk angir spesifikt et lovkrav som har til hensikt å beskytte kjøperen: det er sannsynligvis forårsaket av endringer i omstendighetene som i betydelig grad reduserer verdien av selskapet (“Material Adverse Effect”).

Ifølge Bloomberg er det kun én gang blitt stoppet en sak i retten for brudd på denne kontraktbetingelsen. Det skjedde i 2018, da legemiddelselskapet Fresenius ønsket å kjøpe sin konkurrent Akorn. En dommer i Delaware trakk seg Fresenius. Bakgrunnen var at retten fant at Akorns ledelse hadde skjulte forhold knyttet til etterlevelse av regelverket.

Spørsmål om spam-kontoer

Musk har gjentatte ganger stilt spørsmål ved hvor mange spam-kontoer selskapet har hatt siden avtalen ble annonsert i april. Twitter sa at mindre enn fem prosent av daglige brukere som genererer inntekter faller inn i kategorien spamkontoer.

Til tross for at det er en «gjentatt konsultasjon», har ikke Twitter gitt nok informasjon om hvor mange av brukerne som kalles robotbrukere.

Musks rådgivere sier derfor at Twitter har brutt et av punktene i kjøpsavtalen.

Det har lenge gått rykter om at Musk kan ha takket nei til tilbudet. Avtalen innebærer et gjensidig gebyr på 1 milliard dollar dersom en av partene bryter den. Twitter kan også ta Musk for retten for å sikre et høyere overtredelsesgebyr, eller for å kreve gjennomføring av kjøpet.

Twitter-president Bret Taylor sier at rådet har besluttet å bringe transaksjonen i land til avtalte priser og betingelser. I et Twitter-innlegg skriver Taylor at rådet har til hensikt å ta rettslige skritt for å få i land kjøpet.

Bret Taylor, styreleder for Twitter.

Twitters andel falt kraftig i Wall Street-forhandlingene etter at Musk kunngjorde at de ville fjerne tilbudet. Prisen falt rundt seks prosent.

Det ble rapportert i slutten av april at Twitter-styret hadde akseptert et tilbud fra Tesla-sjef Elon Musk om å kjøpe hele selskapet.

Musks bud var på 44 milliarder dollar, som tilsvarer den norske kronen med en timekurs på 402 milliarder dollar.

– Han virket knust

– Hele prosessen har vært litt variabel fra start til slutt, sier investeringsøkonom Mads Johannesen hos nettmegleren Nordnet.

I utgangspunktet lurte folk på hvordan han skulle få finansieringen før han kunne selge Tesla-aksjer før det var over, bemerket Johannesen.

– Han stilte da spørsmål om antall brukere og anklaget Twitter for å ha mange falske kontoer, trolig for å presse prisen opp. Etter en periode med spekulasjoner og etter nedgangen for Tesla-aksjer og Twitter-markedet, trekkes tilbudet.

Andelene av teknologien har falt kraftig i perioden siden Musk meldte interesse.

Investeringsøkonomi hos Nordnet nettmegler, Mads Johannesen.

— Jeg synes hele prosessen virket halvhjertet fra starten av, sier Johannesen.

– Er det overraskende eller som forventet å heve Musks kjøp?

– Gitt dagens markedsklima tror jeg det ikke er spesielt uvanlig.

Mye av Musks verdi er knyttet til Tesla-aksjer, som har falt nesten 30 prosent i år.

– Tilbudet var på 54,2 dollar, og nåværende andel er på 36 dollar, som er tusen under det forrige tilbudet. Aksjen har også handlet godt under tilbudskursen i lang tid, noe som betyr at markedet ikke har trodd på den.

Johannesen sier Nordnet har 3.134 nordiske kunder som eier aksjer i Twitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.