Juniorene viser vei til finalen i EM: – Veldig tett på hverandre

SOUTHAMPTON / OSLO (VG) Lørdag får dette laget skrive norsk fotballs historie. Juniorjentene er klare for U19-EM finale for første gang fra Caroline Graham Hansen & co. han tapte mye i 2011.

VINN: Kaptein Julie Aune Jordet foran U19-laget. Bak venstre: Selma Løvås, Thea Sørbo, Casandra Luthcke, Synne Brønstad, Oda Johansen, Emma Iversen, Maria Fink, Thea Kyvåg, Kaja Olsen og Ina Birkelund Midtre rekke: Iris Omarsdottir og Stine Brekken. Foran: Irene Dirdal, Una Langkås, Cathinka Tandberg, Selma Panengstuen, Selma Pettersen, Guro Røn og Ingeborg Skretting Helt.

Han samarbeider med Aftenposten VG-sporten. Derfor får du som leser av Aftenpost også artikler og tjenester laget av VG.

– Veldig tett gjeng. De går alle sammen med alle. Det er veldig kjekt å se hvordan de jobber, sier trener Hege Riise til VG fra Tsjekkia. L

Lørdag kveld venter Spania i Ostrava. Norge har aldri vunnet et EM eller et VM i alderstilpasset fotball.

– Det er deilig å ha et J19-lag i finalen igjen, sier Caroline Graham Hansen i seniormesterskapet etter sin innledende seier mot Nord-Irland.

Jenter i England har tett fulgt ungdommens økende suksess.

– Det er utrolig, sier Guro Reiten, som var med fram til ungdomsfinalen i 2011.

I tillegg til Graham Hansen og Reiten tapte også Ada Hegerberg, Maria Thorisdottir og Anja Sønstevold 1-8 i den tyske finalen.

— Vil du rive det ut, ler Graham Hansen.

– Vi håper det skal gå litt bedre til slutt enn det som gikk med oss, sier Reiten.

Men en hel generasjon nye spillere fra landslaget vokste ut av den harde erfaringen. Hege Riis mener at noe lignende kan skapes fra dagens 19 jenteutvalg

– Helt sikkert. Man får de beste referansene for å være med i en turnering og ha et godt klubbliv med utvikling, sier han.

– De er en god porsjon arbeid, de må settes opp her – akkurat som oss. Men de har alle forutsetninger for å lykkes, sier Guro Reiten i England.

Spania venter nå på finalen i EM, etter at Frankrike vant 1-0 i semifinalen.

– Det blir vanskelig å bli kjent med Spania, men nå har du sjansen når alle de store nasjonene skal spille VM under 20 år. Mange av de beste spillerne er der. Nå har vi muligheten til å ta dette J19-gullet. Jeg håper virkelig å ta sjansen og ta den seieren, sier Barcelona-stjernen Caroline Graham Hansen.

Toppnasjoner som Frankrike, Tyskland og Spania har som mål å prioritere U20-VM i august.

2011 UTGAVE: Caroline Graham Hansen fikk også sin A-lagsdebut for 11 år siden etter ungdomsfinalen. Det er her mot Nord-Irland.

Hege Riise (188 landskamper) har vært mest spiller og trener. Men jeg har aldri kjent Spania.

– Det er spansk fotball med eierskap og flytting. For oss spiller det ingen rolle om vi er stresset hvis vi ikke har ballen, mener han.

Juniorjentene viste karakter etter å ha tapt 1-4 for England i åpningskampen.

– Bak resultatet lå det mye positivt. Det eneste vi gjorde var å styrke oss, forklarte Hege Riis.

Laget vant deretter tre strake kamper uten å slippe inn mål: 2-0-seier over Tyskland før Sverige vant 1-0 i den siste gruppekampen. Torsdagens semifinale gikk i retning Norge, etter et selvmål av Frankrikes favoritt. Etter pause kom alle poengene.

– I stedet for å gå ut til hagara, legger vi stokken inn. Det er ikke flaks eller uflaks. Vi fant den rette balansen mellom spenningsnivå og taktikk. Så små marginer er det, beskriver Riis.

Målvakt Selma Panengstuen Kolbotn dro ut en klasseredning da de franske jentene slo hardt.

HOLDER NULLEN: Etter en vanskelig start har keeper Selma Panengstuen holdt buret rent i tre kamper på rad. Her bærer hun den i skapet etter den svenske seieren.

– Den redningen er klasse. Det er små forskjeller på internasjonalt nivå, beskriver Guro Reiten.

Angrepet ble dominert av karer som Lyns Cathinka Tandberg (1 mål) og Iris Omarsdottir (2 mål) fra Stabæk. Tandberg satte stolpen og Omarsdottir slo hardt til da Frankrike avgjorde semifinalen ved å få ballen i nettet.

– Det var bevisst for oss at vi tok på Iris da de begynte å bli slitne, forklarte Riis at Omarsdottir satt på benken for første gang i EM. Kun seks spillere har startet alle kampene. Norge har bevisst brukt 17 av de 20 beste spillerne.

– Hva er vitsen med å gå på turneringen?

– De får erfaring med å spille tette kamper og lever internasjonalt hver tredje dag med en kamprytme. De må omstille seg og gjenopprette etter å ha tapt og vunnet. Spillerne blir satt under press. I tillegg kommer alt som skjer mellom dem: å være sammen lenge og være borte fra hjemmet i lang tid, sier Hege Riis selv var ekspert i turneringen — funksjonelt da Norge vant OL 2000, VM 1995 og EM 1993.

Norge-Spania EM-finale, NRK1 lørdag 15.00

Leave a Reply

Your email address will not be published.