Hvordan påvirker testosteron ytelsen?

  • Frode Saugestad
    Frode Saugestad

    Friidrettstrener og langdistanseløper

Caster Semenya ble utestengt i 2019 av det internasjonale friidrettsforbundet.

Professor Erik Boye ignorerer i sitt svar fakta og vitenskap.

Diskusjon
Dette er et diskusjonsinnlegg. Meningene i teksten er på bekostning av skribenten.

Professor Erik Boye sa til Aftenposten 22. juni at «det store problemet er mangelen på troverdige og pålitelige analyser av hvor mye testosteron som påvirker testosteronnivået og hvilke treninger og idretter det påvirker» og «dette er ikke testosteronregelen fra 2018». vitenskapelig begrunnelse, uansett øvelse.

Det er tydelig at Boy ikke har lest noen nyere, oppdatert, fagfellevurdert forskning på feltet. Det er flere viktige undersøkelser, inkludert transkvinnen Joanna Harper, som dokumenterer at Boye tar feil.

I følge dette vitenskapelige grunnlaget ekskluderer det internasjonale svømmeforbundet og det internasjonale rugbyforbundet for tiden alle biologiske menn fra kvinneklassen.

Det er klart

Boye ser ut til å lage oppstyr når han skriver at “det er feil å nevne Francine Niyonsaba som en biologisk mann” og litt senere har Niyonsaba og Caster Semenya en merkelig genetisk tilstand kalt “46 XY DSD.” Dette betyr at deres naturlige testosteronnivåer er mye høyere enn de fleste kvinner.”

Implikasjonen i dette er åpenbar: de har begge XY-kromosomer, som betyr at personen er en biologisk mann eller en mann. Reglene til det internasjonale friidrettsforbundet sier at 46XY DSD-utøvere har testikler. Betyr Boy virkelig at Niyonsaba er en biologisk kvinne?

Boy skrev at det internasjonale friidrettsforbundet “forsøkte å utestenge kvinner fra DSD i 2011 da de nektet adgang til den indiske sprinteren Dutee Chand.” Dette er feil. Chand prøvde ikke å utestenge henne som en “DSD-kvinne”, men snarere som en “kvinne med høye testosteronnivåer”.

Denne lille forskjellen er nøkkelen. Da Semenya ble forbudt i 2019, var det rundt 46XY fordi «biologiske menn hadde normale testosteronnivåer», ikke 46XX. Dette fremgår klart av dommen i paragraf 2 til 7 i CAS.

For utenforstående virker dette som to sider av samme sak. Databasen til Det internasjonale friidrettsforbundet er svak. Dette er fordi testosteronnivåer innen individuell sex ikke bestemmer om du løper fort, hopper opp eller kaster lengder. Først når vi ser kvinner og menn foran hverandre, blir testosteronnivået avgjørende.

Det har store fordeler

Men ser vi på forskjellen mellom kjønnene, vet vi at når man for eksempel løper, vil menn være mer eller mindre like. 10-13 prosent bedre prestasjoner enn kvinner fra 100 meter til maraton. Det oppstår hovedsakelig som et resultat av androgenisering som skjer i puberteten på grunn av testosteron. 46XY DSD bør derfor betraktes som en biologisk mann med fysiologiske fordeler. Derfor vil de ha samme fordeler uavhengig av avstand. Derfor bør de forbys.

I løpet, mennene omtrent. 10-13 prosent bedre prestasjoner enn kvinner fra 100 meter til maraton

Det internasjonale friidrettsforbundet fikk støtte fra CAS, tilsynelatende på grunn av prinsippet om biologiske forskjeller mellom kvinner og menn.

Boy redder til slutt konditoriet og hevder blant annet at «kjønn ikke er en binær klassifisering, det vil si bare med to grupper», «at det er ensidig å konstruere at Semenya og Niyonsaba er menn» og til slutt. “juks med data eller bruke enkle konsekvenser er ikke veien å gå”

Tror gutten at kjønn ikke er binært? Hvilket annet kjønn har vi som ikke er kvinne og ikke mann?

Hvorfor mener Boy det ikke er konstruktivt i disse tilfellene å relatere Semenya og Niyonsaba til fakta om at de biologisk sett er menn?

Hvem mener gutten skal jukse med data, og hvordan jukser de?

Boy gir ikke et konkret eksempel for påstandene sine. Å gjemme seg bak omfanget av IOC er nesten uvitenskapelig, trist og uheldig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *