Etter tre år i embetet har den srilankiske presidenten trukket seg. Hvordan klarte han å presse landet til randen av kollaps?

Gotabaya Rajapaksa er anklaget for å være ansvarlig for den verste økonomiske krisen på mer enn 70 år. Nå går både han og statsministeren av.

Lørdag stormet demonstranter residensen til president Gotabaya Rajapaksa. Timer senere trakk både han og landets statsminister seg.

Bulletin Få en oversikt med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Dramatiske scener fant sted lørdag i Colombo. Titusenvis av demonstranter tok til gatene i hovedstaden på Sri Lanka.

Først angrep de residensen til president Gotabaya Rajapaksa. Verken politiet eller militæret kunne stoppe dem.

En direktesending viser hundrevis av mennesker samlet i presidentpalasset. De er sinte og roper slagord mot den 73 år gamle presidenten.

Noen tar seg friheten til å ta et bad i presidentens basseng. En stor folkemengde har samlet seg utenfor hjemmet også. Andre går inn på presidentens kontor.

Noen timer senere er boligen til statsminister Ranil Wickremesinghe skadet. Demonstranter gikk først inn før de satte fyr på huset.

Minst 40 personer ble skadet i løpet av dagen. Mange av dem er offiserer.

Lørdagens demonstranter hadde to krav: Presidenten måtte gå. Statsministeren måtte gjøre det samme. Mot slutten av dagen var begge vilkårene oppfylt.

President Rajapaksa er anklaget for å være ansvarlig for den verste krisen siden landet ble uavhengig i 1948.

Men de fremhevet også presidentens bror som en geit. Rajapaksa-familien har hatt makten i flere år. Hvordan klarte de å få Sri Lanka til skyttergravene?

Hvem er Rajapaksa-familien?

Navnet Rajapaksa har vært en del av Sri Lankas politikk siden 1936. Men det var først i 2005 at familien begynte å dominere nasjonalt.

Mahinda Rajapaksa ble deretter valgt til president. Han ga umiddelbart flere viktige stillinger til sine familiemedlemmer og andre allierte.

Blant dem var Gotabaya Rajapaksa, den nåværende presidenten. I de påfølgende årene havnet flere og flere Rajapaksa-brødre i viktige stillinger.

I 2019 ble Gotabaya president i Rajapaksa. Det til tross for at han ble anklaget for korrupsjon i 2016. Mahindari ble forhindret fra å sitte i mer enn to perioder og ble dermed statsminister. De to andre brødrene, Basil og Chamal, ble henholdsvis finans- og landbruksministre. I tillegg ble Mahindas sønn, Namali, utnevnt til sportsminister.

De siste ukene har alle familiemedlemmer, bortsett fra Gotabaya, trukket seg. De har bare forsterket den politiske og økonomiske krisen.

Mange mener at Rajapaksa-familien er den eneste skyldige. Hvor gikk det galt?

En “redning” fra Kina

I 2009 avsluttet Mahinda Rajapaksa en 25 år lang borgerkrig. Nå lovet han å få fart på økonomien.

Løsningen ble å lage store og billige låneavtaler med Kina. Men Rajapaksa-brødrene har hatt store problemer siden da med å håndtere gjelden.

Dermed har økonomien bare blitt mer og mer skjelven. Kronens krise har også bidratt til elendighet. Turister har vært bortreist, og det er veldig viktige turistankomster også.

I tillegg har myndighetene forsøkt å betale ned den enorme valutagjelden. Som et resultat er valutaen i underskudd, noe som har ført til importproblemer. Landet mottar ikke essensielle varer. Inflasjonen har steget.

De siste månedene har det vært mangel på mat, drivstoff, strøm og medisiner. Oljeselskapene har nektet å selge drivstoff til myndighetene fordi de frykter at de ikke vil betale regningen.

Folk blir mer og mer desperate. I begynnelsen av april begynte en bølge av demonstrasjoner, som ble rammet igjen.

President Rajapaksa svarte med å innføre unntakstilstand. Han ga landets sikkerhetsstyrker brede fullmakter til å arrestere og arrestere demonstranter.

Demonstrasjonene endte i blodsutgytelse, som begynte i fred. 9. mai ble ni mennesker drept og hundrevis skadet, ifølge NTB.

Demonstrantene ga imidlertid ikke opp. Nå ser de ut til å ha vunnet.

Lørdag angrep demonstranter presidentens bolig og kontor. Her feirer de utenfor kontoret.

Statsministeren kan være midlertidig president

President Gotabaya Rajapaksa har sagt at han vil gå av innen 13. juli. Det er for å sikre en «jevn overføring av makt», ifølge Mahinda Yapa Abeywardena, president for nasjonalforsamlingen.

Datoen for statsminister Ranil Wickremesinghes avgang er ennå ikke satt. Hva vil skje videre på Sri Lanka?

Landets grunnlov sier at hvis en president trekker seg før slutten av sin periode, er det parlamentets jobb å velge en ny. Det skriver NDTV for det indiske nyhetsbyrået.

Den nye presidenten velges blant lovgiverne. Det kan imidlertid ta en måned før dette skjer.

I mellomtiden overtar statsministeren som president. Dermed kan Ranil Wickremesinghe bli fungerende president, skriver NDTV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *