– Det vil gjøre Eliteserien til et mer attraktivt produkt

Et eget rom i Oslos VAR, som involverer over 50 dommere og koster ti millioner. Vi vet så langt om Elite Series-videoprøven.

VAR TIL NORGE I 2023: VAR-tester på Ullevaal stadion før semifinalen mellom Norge og Serbia i 2021 om plassen for fotball-EM.

Han samarbeider med Aftenposten VG-sporten. Derfor får du som leser av Aftenpost også artikler og tjenester laget av VG.

– Det skal leveres noe teknisk utstyr og det må etableres noe infrastruktur. Men det ser positivt ut, og når sesongen starter neste år er vi klare til å være klare.

Det sier Nils Fisketjønn, direktør i Konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund (NFF).

Video Judging eller Assistant Video Judge (VAR) vil bli inkludert i Eliteserien fra 2023 og utover. I dag gjenstår det noen detaljer, men det er det VG vet så langt om videorettssaken som skal presenteres neste sesong.

VAR Hall Oslo

– Vi er for en sentralisert løsning. De bygger nå et senter i Oslo. Publikum vil sitte der, med rett linje til stadion, fortsetter Fisketjønn.

Dermed skal det bygges en VAR-hall for bruk i eliteseriekamper neste år. Den skal bygges på Holbergsplassen i Oslo.

– Det handler om å spare kostnader. En alternativ løsning er en varebil fra stadion til stadion. Så hvis du unngår å frakte både teknisk utstyr og personell, forklarte lederen hvorfor de ser etter en sentralisert løsning.

I dag bruker både Premier League og Bundesliga en sentralisert løsning som Fisketjønn snakker om.

Den er imidlertid ikke rettet mot å inkorporere mållinjeteknologi, slik mange store ligaer har gjort. Grunnen er enkel; Mållinjeteknologi vil være overflødig med VAR, ifølge Fisketjønn.

– Det er en ganske dyr sak. Vi snakker om ti millioner i året. Vi sjekket internasjonalt, og vi fikk tilbakemeldinger om at en stor investering i en så liten liga som vår gir omtrent ett tilfelle i året, med tanke på at du har en VAR. VAR plukker opp det meste, forklarte han.

Nils Øyvind Fisketjønn Leder for Konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund.

Kommer til Topper

Foreløpig er det kun planlagt inkludering av VAR i Eliteserien, men det vil etter hvert også bli inkludert i Toppserien. Det bekreftet Knut Kristvang, prosjektleder i Norsk VAR.

– Beslutningen om å inkludere VAR gjelder også for Toppseries, men det er ingen dato på når den avgjørelsen begynner. Intensjonen er å se om det er mulig høsten 2023 i sluttspillet.

VG har tidligere omtalt at det årlige kostnadsområdet til VAR vil ligge på mellom 12 og 18 millioner kroner. Anslagene forblir stående, men det er fortsatt noen igjen.

– Ikke alt er fullt omsettelig, som pris på teknisk utstyr eller størrelsen på dommerhonorarene, sier Fisketjønn.

150 klipp

VG har også blitt kontaktet av Terje Hauge, tidligere høydommer som i dag er hoveddommer i NFF. Den teller rundt 50 norske dommere som er i ferd med å trene på å bruke videoskjønn.

Hauge sier opplæringen gjøres i tre faser. Den første fasen er en rent teoretisk del, den andre en sesjon som vil gjennomgå 150 klipp og et enkelt spill, med et argumenterende blikk.

– Vi har kommet halvveis gjennom 150 klipper, og vi tar siste halvdel når Oslo VAR-hallen avsluttes til høsten, forklarte Hauge.

Tredje fase er en ren praktisk del, hvor dommerne skal ut og trene i praksis.

– Dommerne skal ut på banen og kommunisere med VAR-rommet og ta avgjørelser. Dette skal vi trene på blant annet i Norgescupen, fortsetter Hauge.

Terje Hauge, sjefsjef i NFF.

Denne sesongen har det stormet rundt norske dommere etter flere kontroversielle avgjørelser i hjemmeserien. Hauge er imidlertid tydelig på at VAR skal være så usynlig som mulig, og kun hjelpe i de mest alvorlige situasjonene.

– Vi fokuserer på å dømme kampene best, og at VAR ikke er med. VAR trenger ikke å erstatte dommeren. Overdommeren forklarte at han kun skulle gripe inn i svart-hvitt-situasjoner.

NORGE KUN MED VAR-SERTIFIKAT: Espen Eskås.

Mer attraktive dommere internasjonalt?

VG omtalte forrige uke at Norge ikke har hatt noen stor internasjonal dommer siden 2017.

Hauge tror at innføringen av VAR vil gjøre norske dommere mer attraktive og klare for større internasjonale oppgaver.

– Å begynne å trene på dette hjelper oss mye med tanke på antall kamper vi får, og dommerne våre blir mer attraktive og UEFA kan begynne å planlegge å være våre dommere i internasjonal fotball i fremtiden.

– Hvor lenge kan disse dommerne brukes til VAR?

– Våre dommere regner med å ha VAR-lisens før 2023 og vil derfor ha landskamper med VAR-er. Det vil vi se mest høsten 2023.

Foreløpig er Espen Eskås, eneste norske dommer, allerede sertifisert VAR-dommer. Innføringen av VAR har vært mye omdiskutert. Kristvang tror likevel han vil berike norsk fotball dersom den presenteres skikkelig.

– Vi vet at noen er kritiske til bruken av VAR, men sammen skal vi prøve å finne ut hvordan vi kan bruke og implementere den beste modellen i norsk fotball.

Knut Kristvang, prosjektleder i VAR Norge.

Leave a Reply

Your email address will not be published.