Derfor fordømmer de ikke Putin – VG

MØTE: Russlands president Vladimir Putin med afrikanske ledere i 2019 på toppmøtet i Sotsji Russland og Afrika.

Når flere afrikanske land nekter å fordømme Putins krig i Ukraina, følger den afrikanske forskeren Andrew Tchie en viss historisk logikk.

Publisert:

Da FNs generalforsamling stemte om de skulle gi Russland skylden for den humanitære krisen i Ukraina eller ikke, avsto et betydelig antall afrikanske land.

Selv om avgjørelsen i mars fikk støtte fra 140 land, stemte 5 land mot, og 38 land avsto.

Blant dem som avsto var 17 land i Kina og Afrika.

Disse inkluderer Sør-Afrika, Burundi, Senegal, Sør-Sudan, Uganda, Mali og Mosambik.

Forklaringen finner vi i stor grad i nær fortid, ifølge Andrew Tchie, seniorforsker i forskningsgruppen for fred, konflikt og utvikling ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), som sier til VG.

– Mange land på kontinentet har historisk sett hatt bånd til Russland, spesielt med tanke på at Russland hjalp dem i kampen for uavhengighet. Her er klassiske eksempler fra Zimbabwe og Sør-Afrika, sier forskeren.

Den sørafrikanske frigjøringsbevegelsen er ett av seks land i det sørlige Afrika knyttet til det tidligere Sovjetunionen. Seks land avsto fra å stemme, sa Chatham House-analytiker Aanu Adeoye til franske RFI.

russiske leiesoldater

Russlands tilstedeværelse i Afrika har eksplodert siden Russland ble med i Ukraina i 2014.

Russiske leiesoldater er i mer enn 20 afrikanske land, ifølge russisk ekspert Jakob Hedenskog.

– Russland vil utfordre USA og Vesten på ulike områder. Det spiller ingen rolle om det er i Ukraina og Europa, Syria og Midtøsten eller Afrika, sier han til nyhetsbyrået Hedenskog TT.

Mali er nå et av de afrikanske landene hvor Russland ligger.

Leiesoldater fra den russiske Wagner-gruppen skal ha jobbet med blant annet Mali-styrker. Nåværende bistand. Forsker Hedenskog sier Wagner-gruppen er nært knyttet til Putins regime NTB.

Russiske leiesoldater var angivelig til stede da 300 sivile ble drept i byen Moura i Mali i slutten av mars, skrev Human Rights Watch.

RUSSLAND MALIN: Det russiske militæret som er til stede i Mali, bør dette bildet vise, som publisert av det franske forsvaret.

Han avsto også i folkeavstemningen på Krim

Mindre enn tre dager etter invasjonen ga Den afrikanske union en uttalelse som sterkt fordømte Russlands angrep på Ukraina og ba om en umiddelbar våpenhvile.

Men like etter endret det sørafrikanske utenriksdepartementet det ved å si at FN-resolusjonen ikke «skaper et miljø som bidrar til diplomati».

Selv da Russland tok over Krim-halvøya, avsto Sør-Afrika fra å stemme i FN.

Russland og Sør-Afrika er en del av et BRICS-gruppesamfunn med fem raskt voksende økonomier, sammen med India, Kina og Brasil.

Sistnevnte var det eneste landet i BRICS-gruppen som stemte for å fordømme Russlands krig.

Mange sørafrikanere føler en historisk takknemlighet til russerne, sier Nupi-forskeren.

– Da ANC ville avslutte apartheid i Sør-Afrika dro de til Storbritannia, men britene visste at de hadde snudd dem ryggen. Russland på sin side var klare til å hjelpe, både med våpen og med militær trening. Dessuten hadde ikke Russland noen tung presedens som kolonimakt, sa Tchiek til VG.

Russlands avtaler med flere afrikanske land, der de utveksler russisk militærtrening og våpen mot afrikanske naturressurser, er heller ikke ubetydelige mot gull, mener Nupi-forskeren.

«TAKK, WAGNER»: Malis demonstranter bærer et banner som takker den russiske paramilitære gruppen.

Ikke kjøp vestlige løsninger

Et viktig poeng for Sør-Afrika er at landet ikke ønsker at Vest-Russland og måten det ser verden på skal bli presset, sier Nupi-forskeren til VG. Mange land på kontinentet mener at de tidligere kun ble behandlet som en del av et spill mellom Vesten og Russland eller andre stormakter.

– For eksempel at Sør-Afrika ikke vil stille seg på Vestens side mot Russland betyr ikke at de går inn for krig. De ønsker å roe situasjonen og ikke nødvendigvis kjøpe en vestlig tilnærming for å fullføre våpen som en løsning på konflikten.

Afrikanske land som nekter å reise herfra vil unngå å bli satt midt i en konflikt mellom Vesten og Russland, sier Tchie til VG.

– Det er viktig at det ble et “ja” i negativ-stemmen – det var et “ja” og de som avsto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *