Denne høsten blir ekstrem – VG

TJEN EN MILLION: Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum kan i verste fall få rasjonering. De har forlenget strømtilskuddet til mars 2023.

Og statlige tiltak gjør strømmen enda dyrere.

Publisert:

Dette er en kommentar. Kommentaren indikerer holdningen til forfatteren

Strømprisene er helt ville. Midtsommers koster sørvestkraften 2 kroner og 50 øre.

Sommeren 2020 var prisen 2 øre!

Og vi forventer ekstreme priser til vinteren.

Prisene i Tyskland vil i snitt ligge på 4,50 kWh i fjerde kvartal i år. Det er veldig dyrt. I Frankrike er det enda verre, omtrent dobbelt så dyrt.

Dette kan endre seg. Men det er lite som tyder på at det blir billig.

SKRANTNE MAGASIN: Fyllingen av magasinet i Sør-Norge er på et rekordlavt nivå. Her ligger Blåsjø, Nord-Europas største kraftmagasin.

I den stadige strømmen av problemer vil dette være det vanskeligste han vil ha for regjeringen. Presset på dagens system vil øke. Mange vil kreve eksportstans eller isolasjon av Norge fra det europeiske elektrisitetsmarkedet.

Faktisk har krigen i Ukraina brakt til kontinentet det umettelige behovet for norsk makt. Dessuten har været sviktet. Det er dårlig på vannmagasiner, spesielt i områder hvor det er eksterne kabler.

I årevis har deler av LO og ytre venstre ønsket et mindre marked og mindre maktutveksling.

Og i år har ett sosialt toppmøte snudd opp ned, og sa at politikere må gripe inn i kraftmarkedet.

På Stortinget ønsker SV, deler av blant annet Frp og Senterpartiet at Norge skal begrense utenlandseksporten.

Det har også vært stilt spørsmål ved om Norge kan importere kraft fra utlandet når vi trenger det. Årsaken er at europeiske land kan ha lite å selge, da Russland stoppet en stor del av gasseksporten til Tyskland i midten av juni.

UTFORDRINGENE BLIR: Energiminister Terje Aasland og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Opposisjonen ber om mer stans av eksport og mer støtte fra regjeringen.

Norske myndigheter snakker nå om muligheten for rasjonering. De tror ikke det vil skje, men de vil ha planene klare hvis vi ikke får den importerte strømmen.

Selvforsyning er ikke garantert for det norske vannkraftlandet. Vi lever i tørre år fra tid til annen. Sist gang vi hadde nettoimport var i 2019.

Begrunnelsen har imidlertid ikke vært den samme siden liberaliseringen av kraftmarkedet i 1990. Imidlertid var det mer vanlig i tidligere tiår.

I andre europeiske land griper myndighetene inn i markedet med maksimalpriser og subsidier.

Senterpartiets stortingsgruppe snakket torsdag om å legge ned eksporten. Energiministeren åpnet den for å implementere «eksportrestriksjoner», ifølge NTB.

Sklir de og vil endre hele systemet?

Det ønsker ikke statsminister Jonas Gahr Støre.

DET KAN BLI ENDA MER STØTTE: Ordningen skal reforhandles til høsten. Det er bestemt at i oktober, november og desember i år skal strømmen koste over 70 øre / kwh for å dekke 90 prosent.

For det er politisk og juridisk vanskelig.

Bransjemagasinet Montel undersøkte det i fjor. Eksperter svarte at det er sannsynlig mot EØS-avtalen å inkludere politikere og stoppe eksporten.

Å slå av kablene “bare” fordi prisen er høy er ikke gjennomførbart. Det er kun mulig hvis det handler om systemsikkerhet.

Politisk er det også vanskelig for Støre å fortelle Tyskland at Norge slutter å eksportere kraft. De er i en mye vanskeligere situasjon enn oss. Oppstyret er at Europa må slå seg sammen nå.

De politiske kostnadene anses med andre ord som høye.

Men de politiske kostnadene blir også høye dersom strømmen hjemme blir for dyr.

Og spesielt hvis det er rasjonering.

Det vil være politisk ødeleggende dersom Høyanger og Listenæringen skal stenge, mens eksporten av lagret hydraulisk energi til fastlandet fortsetter.

Regjeringen er tvunget til å gjøre noe.

Men de ser ikke ut til å ha så gode alternativer.

Nå hvis de kutter kablene, kan Norge ha lite strøm. Gassanleggene vi bygde etter den siste kraftkrisen skal rives eller legges ned.

Så hva gjør regjeringen? De har som mål å spare vann i reservoarene. Energiprodusenter har fått beskjed om minimumsproduksjon. De skal ha nok vann til vinteren.

Tanken er at strømmen skal bli så dyr at utenlandsk eksport stopper opp. Dette kan gjøres uten å forstyrre hele markedet.

Men dette tiltaket gjør derfor norsk kraft enda dyrere. Det samme vil skje dersom kravet om å fylle journaler øker.

Vanlige norske forbrukere må betale, men de er ikke de beste til å merke at prisen er to kroner, tre eller fire kroner. Faktisk er de beskyttet av energipakken.

Men industri og næringsliv kan bli lønnsomt og i verste fall stenge.

Årsaken til den høye prisen på strøm er at det er for lite strøm på det europeiske markedet. Elektrisitet må ha en kostnad for å senke forbruket og øke produksjonen.

Det er like godt å si det. Dette blir vanskelig. Og dyrt. Lang.

Strøm i nord er fortsatt billig. Men for alle andre er det lurt å forberede seg på en hard høst og en verre vinter. Og det blir ikke bedre neste år.

Be om ved. Mye ved.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *