Demonstranter stormet presidentens bolig på Sri Lanka

Protester mot landets økonomiske krise øker.

Demonstranter tok seg inn i presidentens bolig.

Bulletin Få en oversikt med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa flyktet fra hjemmet sitt lørdag etter å ha omringet demonstrantens hus sint, melder AFP. Titusenvis av demonstranter krever avgang av Sri Lankas president og statsminister på grunn av landets økonomiske krise.

Selv om det er store sikkerhetsstyrker i området, har de ankommet presidentens private bolig i hovedstaden Colombo. Rajapaksa har selv flyktet fra boligen og er ifølge en tjenestemann på presidentens kontor i god behold.

Lørdag opprettet srilankisk politi en grensepost i hovedstaden. Målet var å prøve å unngå store demonstrasjoner. De har også gjentatte ganger brukt tåregass mot demonstranter.

Ifølge Reuters har Ranil Wickremesing etterlyst ledere for ulike partier i landet. Han er Sri Lankas statsminister.

Demonstranter utenfor presidentens bolig.

Økonomisk krise

Demonstranter mener president Gotabaya Rajapaksa er ansvarlig for landets økonomiske krise, den verste siden landet ble uavhengig i 1948. Wickremesinghe er også dømt for ikke å ha gjort nok for å roe krisen. Han ble utnevnt til president for to måneder siden.

Sri Lanka er på randen av konkurs, og har i år stanset betalinger på syv milliarder dollar i utenlandsgjeld. Landet er uten penger og kan ikke importere mat, drivstoff, matlagingsgass eller medisiner.

Mangel på drivstoff til kraftverk forstyrrer elektrisiteten hver dag, og folk står i kø for å kjøpe bensin i disse dager. På grunn av krisen er inflasjonen svimlende, noe som rammer spesielt de fattigste.

Gjeld

Flere har pekt på at landets økonomiske krise de siste årene har vært et resultat av at myndighetene har lånt penger over evne. I et intervju med Aftenpost sa Udaya Gammanpila at Sri Lanka kan være et Singapore-lignende land.

– I stedet brukte vi mye mer penger enn vi tjente. Og så kastet vi dem bort.

Han var landets energiminister frem til mars i år. Kina har tatt store pengesummer fra Sri Lanka. Gammanpila er imidlertid klar over at myndighetene på Sri Lanka har skylden for krisen.

Demonstranter inne i presidentboligen.

Pek på tidligere myndigheter

Det kan sies at det i mai i år nådde en topp, da landet ikke lenger kunne betale statsgjelden. Ifølge BBC var det krav om ubetalte renter som Sri Lanka ikke fikk 78 millioner dollar.

Professor Mick Moore ved University of Sussex mener at landets økonomiske krise utelukkende skyldes myndighetene.

“Det er den mest menneskeskapte og ‘frivillige’ økonomiske krisen jeg vet om,” sa han til BBC.

Moore er tidligere rådgiver for den asiatiske utviklingsbanken, og bemerker at den økonomiske krisen er et resultat av at den forrige regjeringen tok opp lån for å finansiere infrastrukturprosjekter.

I stedet for å restrukturere gjelden til kreditorene, har landets myndigheter nedbetalt lån i utenlandsk valuta. Som nevnt tidligere fører valutamangel til importproblemer. Landet mottar ikke essensielle varer.

– Dette ble videreført av myndighetene frem til november i fjor. Da var det nesten ikke utenlandsk valuta igjen. Dette er et bevis på hans fantastiske funksjonshemming, sa han til BBC.

Leave a Reply

Your email address will not be published.