– Vi ringer nok ikke partene på veldig kort tid – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

SAS-sjef Anko van der Werff ønsker en «våpenhvile» med pilotene dersom streiken avbrytes. Det sier han til Dagens Næringsliv.

Han erkjenner at han ikke har tid til å vente på en bransjeavtale for å løse den pågående streiken, og derfor oppfordrer han piloter til å gå tilbake på jobb mens partene forhandler mer, skrev avisen.

– En industriavtale vil ikke være klar om to-tre uker. Men jeg oppfordrer fagforeningene til å avbryte streiken og gi den tre til fire måneder, la oss si, for å finne en langsiktig løsning.

Vi er tvunget til å kjempe mot kolleger vi ikke vil ha. Den eneste langsiktige løsningen på dette er en felles bransjeavtale, sier han til NRK.

Totalt avvik

Leder for Norsk SAS-flygerforbund, Jan Levi Skogvang, oppfordrer SAS-lederen til å foreslå en fullstendig avledning.

– Jeg skjønner egentlig ikke handlingen hans. Det er ikke slik at SAS og vi kan forhandle frem en industriavtale som vil løse denne konflikten. Aspekter ved arbeidslivet må gjøre det.

– Det er en fullstendig avsporing. En industriavtale viser lite kunnskap om hva det egentlig er for noe, når det nå heves, la han til.

Jan Levi Skogvang (Perst)

– UKJENT: Jan Levi Skogvang, ved Norsk SAS Pilotforbund i Parate, oppfordrer SAS-lederen til å fravike forslaget om industriavtale helt.

Foto: Ksenia Novikova

– Alvorlig situasjon

Ombudsmann Mats Wilhelm Ruland er tydelig på at dette er en konflikt som ikke kan vare lenge.

– Påvirker mange uskyldige tredjeparter. Situasjonen er så alvorlig at han trolig vil ringe partene i løpet av veldig kort tid, sier han til NRK.

NRK vet at det er et forhold mellom SAS-ledelsen og pilotene, men det er foreløpig uklart på hvilket nivå kontakten er. Ombudsmannen ønsker ikke å kommentere.

Ruland sier han fortsatt hadde et forhold til begge sider nylig.

Han sa til VG at han hadde kontaktet begge parter og invitert til mekling. Tidspunktet er foreløpig ikke fastsatt, men mekling vil skje i løpet av dagene som kommer.

– Det er ingen på sidene som noen gang har forsøkt å gå inn i mekling igjen. Vi skal hjelpe partene så fort som mulig dersom de tar kontakt, sier han.

SAS: – Vi er i kontakt med meglere

SAS-rektorer han mener på sin side at ballen nå ligger hos riksmeglerne, og han mener de selv har tatt initiativ til et møte.

– Vi er veldig klare. Vi er i kontakt med meklerne og jeg venter på flere steg, men jeg ønsker ikke å blande meg inn i meklingskontoret i en prosess som på sikt skal lede dem, sier van der Werff i et intervju med NRK fredag.

Det har riksmekleren utelukket.

– Ingen av dem har så langt kontaktet meg for å gå inn i meklingen igjen. Så fort de tilsier at de vil gjøre det og gå videre, hjelper vi dem selvfølgelig, men ballen ligger hos partene nå, sier Ruland.

Roger Klokset, leder av Norsk SAS Pilotforbund og nestleder i SAS Pilot Group, sier han har sagt at SAS ønsker å forhandle siden november i fjor, uten egentlig å ville forhandle.

– Vi har hele tiden sagt at det er uheldig å være i streik som rammer så mange passasjerer, men da situasjonen utviklet seg slik den skjedde gjennom forhandlinger og meklere hadde vi ikke annet valg enn å streike.

Etter en dag med mekling for å hvile hjemme, er Roger Klokset leder for Norsk SAS pilotforbund midt på bildet.

Roger Klokset i SAS Pilotforbund sier de er klare så snart SAS viser reell vilje.

Foto: ksenia novikova / nrk

Han uttalte imidlertid at de vil være klare til å gjenoppta samtalene med SAS når som helst så snart de faktisk er villige til å forhandle.

– Så langt har vi sett veldig lite.

— Men jeg stiller alltid opp når Ruland ringer meg.

– Det vil gjøre vondt på begge sider

Ombudsmann Ruland understreket at det er partenes ansvar å løse tvisten.

– De har nøkkelen. Han sier han vil be om reell vilje fra begge sider.

– Når vil du ringe partene?

— Jeg kan ikke anslå, men det er klart at dette ikke er en konflikt som kan vare særlig lenge, svarte Ruland.

SAS Embraer E195

Ombudsmannen forventer at alle SAS-fly snart er tilbake i luften.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

I dette tilfellet betyr en løsning at begge parter ikke får det de vil.

– Begge sider må flyttes. Ta det og gi det for å nå målet. Det vil skade begge sider, sa han.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *