Hvordan spare penger og fortsatt nyte livet i Tyskland denne sommeren

Inflasjonsraten i Tyskland var 7,6 % i juni, noe som betyr at konsumprisene har vært i en nesten kontinuerlig spiral i 18 måneder.

I mellomtiden steg energikostnadene fra år til år med 38 % i juni, ifølge offisielle data, og matvareprisene steg med 12,7 % i samme periode.

Det er unødvendig å si at prisveksten skaper mye spenning i tyske hjem.

Vi så på måter å bruke penger klokt på, og hvordan vi kan spare.

LES OGSÅ: Hvordan er matkostnadene i Tyskland sammenlignet med andre land?

Bannerannonse

Transportere

En av de billigste klimavennlige måtene å komme seg rundt på er på sykkel. Du må kanskje betale for en sykkel og en solid lås (det er mye sykkeltyveri i byer), men når du har fikset det. Sykling har den ekstra fordelen at du holder deg i form og sunn.

Men hvis sykling ikke er noe for deg – eller noen ganger vil du hoppe på bussen – dra nytte av Tysklands megatransporttilbud. Månedsbilletten på 9 euro vil være gyldig til slutten av august, så du kan kjøpe den i juli og igjen i august. Du kan bruke den til jobb og fritid, så dra på noen turer hvis du kan.

LES OGSÅ: Hvilket fremmed land kan du besøke med et tysk kort på € 9?

Overraskende nok kjøper noen i Tyskland vanlige månedsbilletter – som koster mellom 60 og 90 euro – til tross for den reduserte prisen. I juni sa kollektivtransportoperatøren Großraum-Verkehr-Hannover (GVH) at 1800 personer hadde kjøpt en vanlig månedsbillett og 5000 personer i nettverket Berliner Verkehrsbetriebe (BVG). Hvis du kjøper vanlige billetter fordi du har råd til dem og ønsker å hjelpe transportselskaper, er det perfekt. Men hvis det var en ulykke, bør du vurdere en billett på € 9 og få den neste gang!

Hvis du kjører, har regjeringen også innført en reduksjon i drivstoffavgiften frem til slutten av august (selv om det ikke blir noen stor reduksjon i drivstoffprisene). Og spar penger ved å bestille tidlig på langdistanse togreiser sparepris (rabattpris) er tilgjengelig eller tenk på å få et Bahncard.

LES OGSÅ: Hvordan finne billige togbilletter i Tyskland |

Manuell widget for ML (klasse = “ml-manual-widget-container”)

Personlig økonomi og forsikring

Finansekspert Anja Chiechowski i forbrukerportalen Finanztip.de anbefaler folk å se på utgiftene sine ved å skrive inn kjøp med jevne mellomrom eller bruke en app for å registrere kjøp. Den viser deg hvor mesteparten av pengene dine går, slik at du kan endre oppførselen din om nødvendig.

Bokser til salgs for nyttårsaften og nyttårsmynter.

Bokser til salgs for nyttårsaften og nyttårsmynter. Foto: picture alliance / dpa / APA Georg Hochmuth

Chiechowski sier også at det hjelper deg å gå gjennom kontoutskriftene dine og kansellere avtalegiroene du har satt opp.

Tyskland har en sterk kultur for å forsikre alt, så det har sannsynligvis tegnet ulike forsikringer. Du bør sjekke betingelsene, samt prisene, regelmessig. Hvis du finner noe bedre, endre det. Helseforsikring eller ansvarsforsikring kan være noen få euro billigere hos en annen leverandør.

LES OGSÅ: Slik endrer du helseforsikring i Tyskland

Se på hvordan du betaler for forsikringen din. Hvis du for eksempel betaler for bilforsikringen hele året i mer enn en måned, kan du spare opptil 20 prosent. Det samme gjelder andre treningsabonnement eller medlemskap; det er mulig å komme til en årsavtale på sikt. En ting å huske på er at Tyskland nå har bedre rettigheter for forbrukere til å kansellere kontrakter, så du vil ikke sitte fast etter slutten av den første kontraktsperioden. I mellomtiden, hvis du mener at du blir urettferdig behandlet, sjekk rettighetene dine eller kontakt det tyske forbrukerrådgivningssenteret eller Verbraucherzentral.

Bannerannonse

Også, hvis du synes prisen du betaler på mobiltelefonen eller internettregningen din er for høy, fortell selskapet! De tilbyr deg et bedre tilbud fordi de ikke ønsker å miste kunder. Kjøp og se hva annet som er tilgjengelig.

Shopping

Folk i Tyskland ser enorme økninger i mat- og drikkepriser, så dette er et område det er verdt å være oppmerksom på.

Sjekk ut de ukentlige spesialtilbudene i supermarkeder og vurder å kjøpe ditt eget merke. Gå til tyske lavpriskjeder som Netto, Lidl, Aldi eller Penny i stedet for andre butikker. Ukentlige matmarkeder er også en god mulighet til å tjene mer penger. Du kan også prøve å kjøpe sesongprodukter fordi de burde være billigere fordi de ikke må importeres.

Behold din gamle drikkeflaske og krev Pfand (depositum). Når du returnerer tomme flasker eller bokser, vil du motta en kvittering som du kan bruke til å returnere pengene eller foreta kjøp.

LES OGSÅ: Seks viktige tips for å spare penger på maten i Tyskland

Bannerannonse

I andre produkter kan du spare mye penger ved å kjøpe brukt. Nettsteder som Ebay Kleinanzeigen er perfekte for kjøp og salg lokalt, møbler, sykler eller hvitevarer. Det er også satt opp en rekke brukte klesplattformer for dette formålet. Har du tid bør du også gå på de ukentlige loppemarkedene (loppemarkeder) og se om du finner et tilbud der.

LES OGSÅ: Slik mestrer du brukthandel som tyskere

Ukentlig marked i Wernigerode, Sachsen-Anhalt.

Ukentlig marked i Wernigerode, Sachsen-Anhalt. Foto: picture alliance / dpa | Matthew ben

Energi

Fordi prisene er så dyre, og regjeringen prøver å presse folk til å kutte ned på energien før vinteren i frykt for at Russland vil kutte gassforsyningen, er det fornuftig å prøve å gjøre endringer i bruken din. Med rundt 67 prosent av tyske husholdningers energiforbruk brukt til oppvarming, har hjemmene våre størst potensial for besparelser innen oppvarming og varmtvann. Så pass på at du ikke slår på varmeren for mye om vinteren hvis du ikke må. Eksperter anbefaler å senke omgivelsestemperaturen med én grad. Du bør også prøve å bruke mindre varmt vann når du kan. Ta et tips fra økonomi- og klimaminister Robert Habeck og ta en kortere dusj.

Det er også mange måter du kan spare penger på strøm – ikke la gjenstander, for eksempel en vaskemaskin eller TV, stå på standby – slå den av helt. Du må sørge for å slå av lyset når du ikke er i rommet.

Bannerannonse

Kultur

Hvis du har et lite budsjett, betyr ikke det at du ikke kan nyte kultur i Tyskland. Vær oppmerksom på festivaler og arrangementer som ikke krever inngang, og ta med egen snacks og drikke når det er mulig.

Følg med i dager da museer og gallerier er gratis. For eksempel, den første søndagen i hver måned, åpner mange museer i Berlin dørene gratis. Noen museer og kunststeder i München er gratis hele tiden, og noen museer tilbyr inngang på søndager for 1 euro.

Utsikt over Berlin Island Museum og TV-tårnet.

Utsikt over Berlin Island Museum og TV-tårnet. Foto: picture alliance / dpa | Jörg Carstensen

Helse og egenomsorg

Til slutt, sørg for at du tar vare på deg selv ved å ta en tur i lunsjpausen, snakke i telefon med en god venn eller et familiemedlem, eller kjøpe Kaffee und Kuchen (kaffe og kake) fra tid til annen. Hvis du klarer, dra nytte av den tyske sommeren, siden været er ganske bra, planlegger du en tur til en innsjø eller et landskap. Du kan også vurdere å være frivillig, bli med i en Verein (klubb) eller finne et treningsstudio (eller nettkurs) hvis budsjettet tillater det.

Ikke nøl med å bestille time hos legen din dersom du har problemer eller ønsker å sjekke noe. Helseforsikring koster mye i Tyskland, så dra nytte av den når du trenger den. Du kan også kontakte forsikringsselskapet ditt for å spørre hvilke tjenester du har krav på. For eksempel kan personer over 35 år ta en omfattende gratis eksamen hvert tredje år i Tyskland. Helseforsikringsleverandører tilbyr også premieordninger når du tjener poeng for bruk i fremtidige behandlinger.

LES OGSÅ: Slik utnytter du premieordninger i tysk helseforsikring

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *