Hat mot homofile og hat mot Vesten går hånd i hånd

  • Sylo Taraku

    Statsviter og konsulent, Tankesmien Agenda

Det er ikke nok å bekjempe voldelig ekstremisme. Vi må også ta opp anti-vestlig propaganda og diskriminering av homofile, skrev Sylo Taraku.

Ekstreme islamister hater homofile. Hvorfor?

Kronikk
Dette er en kronikk. Meningene i teksten er på bekostning av skribenten.

Det er ikke uvanlig at muslimer tenker at homofili er synd, men vanlige muslimer lever sitt daglige liv uten å bli hindret av det andre gjør. For ekstremistiske islamister er situasjonen annerledes. Når de angriper homofile, er det ikke bare fordi de hater homofile, men også fordi de hater Vesten i utgangspunktet.

Etter angrepene 11. september 2001 spurte amerikanerne “hvorfor hater de oss?” de stilte spørsmålet. Siden den gang har dessverre ikke spørsmålet mistet sin relevans. 25. juni i år var vi også i Norge under påvirkning av det Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anser som et svært islamistisk terrorangrep.

Det var kun gjerningsmannen som utførte angrepet, men ifølge PST måtte han være fra et ekstremt nettverk, og flere andre kan ha vært indirekte involvert i angrepet. Det er mange ting vi ennå ikke er sikre på, som hvilke motiver forfatteren selv gir uttrykk for og hvordan hans mentale tilstand er. Men vi vet at to personer ble drept, flere ble skadet og Oslo Pride-paraden ble avlyst.

Hvilke spørsmål bør vi stille oss selv etter dette? Hvorfor hater de homofile? Eller det gamle spørsmålet gjelder: Hvorfor hater de Vesten?

Jeg tror begge spørsmålene er viktige, uavhengig av hva målet for angrepet var. Hat mot homofile og hat mot Vesten går hånd i hånd.

“Liberale sodomitter”

12. juni 2016 ble 50 mennesker drept på en nattklubb drevet av skeive i Orlando, USA. Terrorangrepet 9/11 var det dødeligste i USA. Det som er interessant i denne saken er ikke hva forfatterens motiv var, men hvordan de ekstremistiske islamistene legitimerte og brukte denne massakren i propaganda.

Kort tid etter skrev ekstremistorganisasjonen Den islamske staten (IS) en artikkel i sitt magasin, Dabiq. Der berømmet de angrepet på «liberale sodomitter». IS har listet opp seks grunner til at Vesten hater det. Listen kan faktisk oppsummeres på to punkter:

  1. “Fordi du er vantro / liberal / sekulær og dekadent”
  2. “Fordi du angriper vår religion og landet vårt”

De understreket at vestlig utenrikspolitikk er en sekundær faktor, og at Vesten ikke har gjort noe for å hindre muslimsk hat og terror – i tillegg til å konvertere til islam. Sivilisasjonskrigen er med andre ord uforenlig.

Vi må også ta opp anti-vestlig propaganda og diskriminerende holdninger til homofile

Forestillingen om borgerkrig deles av islamistiske ekstremister med mange av ytre høyre i Vesten. Men det har også lenge vært en sivilisasjonskrig innad i den muslimske verden, blant dem som ønsker å trekke den islamske verden i motsatt retning og til fordel for orienteringen mot modernitet og frihet. Minst 100 år siden det osmanske rikets fall.

Dette er svært viktig å komme frem, både for å bidra til å redusere bildet av muslimer og vestlige fiender, og for å understreke behovet for progressive krefter for å alliere seg i religiøs splittelse. Jeg skriver i boken «The Freedom Fight in Islam» at vi bør konfrontere ekstremistiske islamister, gå i dialog med konservative muslimer og alliere oss med progressive.

Radikalisering skjer i en kontekst

Når vi snakker om ekstrem forebygging, må vi se på de individuelle forholdene og konteksten for radikalisering.

Alle ekstremister har en individuell livshistorie. Alt kan snakkes om fra eksklusjon til psykiske lidelser. Men radikalisering skjer også i en ideologisk eller politisk kontekst.

Rekrutteringen av 100 fremmedkrigere fra det lille muslimske miljøet i Norge i IS-kalifatet i Midtøsten kan ikke enkelt forklares med sosiale faktorer alene. De reiste som jihadister til IS-kalifatet, hvor de ble kastet for å drepe homofile fra høyhus. Kalifatprosjektet kollapset til slutt, men verken IS sin ideologi eller drømmen om å gjenskape et kalifat har forsvunnet. Ifølge PST-leder Roger Berg gikk gjerningsmannen bak Oslo-bombingen «med seg i IS og tok parti for den ideologien».

Vestlige myndigheter bruker store ressurser på å forhindre terrorisme fra islamistiske ekstremistgrupper. Noen ganger får de det, andre ganger ikke. Skal vi lykkes i samfunnet, må vi også konfrontere ideologi. Og da er det ikke nok å bekjempe ekstrem vold. Vi må også ta opp anti-vestlig propaganda og diskriminerende holdninger til homofile.

les også

“Fundamentalistisk islam er en homofobisk økning”

Samtale er ikke et tema

Konservative muslimer i norske moskemiljøer mener for eksempel at homofili er synd og kan ha mange andre holdninger fra et menneskerettighetsperspektiv. Men det går an å ha en ærlig samtale med dem om hvordan vi skal leve sammen. Med samtale mener jeg ikke et favorittord, men en seriøs samtale.

I et åpent samfunn er det viktig å akseptere verdiforskjeller. Vi bør også erkjenne at kulturell endring og tilpasning tar tid. Men å ha et fjernt forhold til muslimske “indre anliggender” er fremmedgjørende.

Hvis du ønsker endringer i muslimers syn på homofili, bør du nok ta diskusjonen slik du ville gjort med representanter for Den norske kirke.

Islam er nå en del av det norske samfunnet og bør inkluderes i debatten og i dagens frihetskamper. Hvis du ønsker endringer i måten muslimer ser på sin homofili, bør du nok ta denne diskusjonen som med representanter for Den norske kirke.

I 2019 besøkte jeg moskeen til den kvinnelige imamen Seyran Ateş i Berlin. Den ble beskyttet av tyske livvakter. Hva gjør det så sårbart? Å være kvinnelig imam kan i seg selv være provoserende nok. Det er ikke tradisjon for kvinner og menn å be sammen i sine moskeer, men det er ingenting som ikke er tradisjonelt ved å åpne for homofile moskeer.

Den seksuelle revolusjonen er i gang

Seyran har skrevet boken «Islam Needs a Sexual Revolution»». I den skriver han hvordan monoteistiske religioner først og fremst definerer seg selv ved å begrense seg til andre religioner.

“Når det gjelder all sex, blir Vesten sett på som forrædersk og umoralsk, og islam beskrives som den mest dydige og moralske religionen,” skrev han. Ifølge Ateş er det faktisk seksualmoral som er nøkkelen til å begrense den islamske verden i Vesten. Og uten en seksuell “revolusjon”, i betydningen kvinners frigjøring og aksept av homofiles rettigheter, vil det ikke være noen modernisering av islam. Seyran fortalte meg at denne revolusjonen allerede er i gang:

«Muslimske kvinner og homofile muslimer tar seg friheten til å opprettholde sin muslimske tro. Ingen kan stoppe dem.» Jeg håper du har rett.Denne progressive utviklingen er iboende viktig, men den vil også begrense det farlige hatet mot Vesten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.