Handlingen er ikke den offisielle posisjonen til Russland – E24

Norske myndigheter mener at forslaget om å revurdere delelinjeavtalen fra 2010 og fremover ikke er en offisiell linje for Russland.

Utenriksdepartementet mener at forslaget om å revurdere fordelingslinjen ikke er en uttalelse om Russlands offisielle politikk.
  • NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve
Publisert: Publisert:

Det kommer fra uttalelser fra statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i Utenriksdepartementet.

– Forslaget om en skillelinjeavtale indikerer ikke offisielle posisjoner i Russland, bekreftet gjennom Putins talsmann Dmitrij Peskov. Det er ikke normalt at norske myndigheter starter samtaler med Russland basert på forslag fra en enkelt politiker, sier Petersson i et notat sendt til NTB.

President Vyacheslav Volodin har vært i Dumaen, Russlands underhus, og kunngjorde denne uken at nasjonalforsamlingen vil vurdere å kansellere avtalen.

Ubegrenset verdi

Petersson gjentar beskjeden fra Utenriksdepartementet om at skillelinjeavtalen ikke inneholder en oppsigelsesklausul.

– Avtalen gjelder på ubestemt tid. Vi antar at Russland vil fortsette å overholde avtalen. Statssekretæren sier han er i Russlands og Norges interesse.

Distribusjonsavtalen fra 2010 mellom Norge og Russland etablerte en grenselinje mellom de to landene i Barentshavet og er blant annet viktig for norsk-russisk fiskerisamarbeid.

Frp ba om opplysningene

Frp mener regjeringen bør melde saken til Stortinget.

– Nå blir det mange spekulasjoner om at jeg og andre kan sette i gang uten grunnlag for det, sa han til partiets utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde Klassekampen fredag.

Han ba også regjeringen si hva de mener for å roe situasjonen.

NTB har bedt Utenrikskomiteens leder Ine Eriksen Søreide (H) om en kommentar til saken, men har fått svar på at Høyre ikke ønsker å kommentere saken akkurat nå.

Partiets utenrikspolitiske talsmann Hårek sa imidlertid til Elvenes at Klassekampen var bekymret.

– Vi kan ikke se bort fra det. Russland har vist en økende vilje til å sette makt bak ulike trusler, og det må vi være klar over, sier han.

Leave a Reply

Your email address will not be published.