– For alt du måtte være nervøs for

BØ (VG) fikk ikke resultater i OL og var ikke spesielt fornøyd med behandlingen som ble gitt av skiledelsen sist vinter. Men nå smiler livet til Ragnhild Haren (31) igjen: han har kommet tilbake på landslaget, har trenere han liker og har nettopp giftet seg.

BRYLLUP: Ragnhild Haga, her sammen med ektemannen Øyvind Gløersen på bryllupsfeiring i mai i år.

Han samarbeider med Aftenposten VG-sporten. Derfor får du som Aftenpost-leser også artikler og tjenester laget av VG.

31-åringen fra Nannestad sitter med VG i andre runde av kåringen, men først på tur, møte for året.

Temperaturen er nesten for høy til å trene. Men Haag smiler nesten mens den konkurrerer med solen.

– Perfekt start, sier han, etter å ha kommet tilbake på landslaget.

– Jeg har vært her litt i vinter og kjenner mange av dem. Den gang var jeg spent på hvem som ble ansatt som ny trener. Det har noe å si for laget og utover for trening. Men jeg var veldig fornøyd, sier Haag, som kjenner Sjur Ole Svarstad godt fra før og fikk et godt førsteinntrykk av trener Stig Rune Kveen.

KLAR FOR NY SESONG: Ragnhild Haga, her sammen med lagvenninne Helene Marie Fossesholm på landslagsmøtet på Telemarks Bø i juni.

«Bruk og kast»-mentaliteten

Ordene smil og ros står i sterk kontrast til forrige sesong. Han ble fjernet fra landslaget for et drøyt år siden og ble ikke spesielt overrasket over begrunnelsen for skiledelsen.

Hun ankom likevel et OL-sted i Beijing-kjøleskapet, hvor hun jobbet som mange andre norske kvinnelige løpere. For den jevne nordmann huskes nok Haag så mye for sin harde kritikk av ledelsens kommunikasjon om langrenn for kvinner under turneringen.

Da han senere ikke klarte å bli med på Holmenkollens tremils retreat, var det nok. Han tok et sterkt standpunkt mot det han beskrev som en «bruk og kast»-mentalitet blant fagforeningsledere. Ledelsen ønsket den gang ikke å kommentere forslagene og langrennsdirektør Espen Bjervig begrunnet det med at de foretrekker å ta kritikk av enkeltutøvere i begge retninger.

– Jeg er fortsatt for det jeg sa. Jeg er imponert over meg selv. Fordi jeg er litt rolig og ydmyk. Jeg liker ikke å ha mye problemer og oppmerksomhet rundt meg, sier han om dette emnet i dag – før jeg fortsetter:

– Men det har vært viktig å stå opp for de verdiene jeg står for i idretten og som menneske. Jeg tror du får utfordringer uansett hvor du er. Men man må snakke med hverandre, kommunisere godt.

NED: OL var tungt for Ragnhild Haga, her ble Norge nummer fem på stafetten. Han ble også nummer 29 på 15 kilometer fristil og nummer 28 på 30 kilometer fristil.

Han mener de siste samtalene fra teamet om medietrening har hjulpet. Der snakket de om kultur og retrettprosesser. Haag sier det jobber i den retningen. Alle er enige om at pensjonering er en utfordring enten man vil eller ikke.

– Men jeg tror jo bedre regler og jo mer jeg tenker på permitteringer og kriterier før sesongen, jo bedre. Da respekterer man vinterretreater, sier han og legger til at dette bør gjelde hele Ski-Norge.

– Det gjenstår fortsatt arbeid. Det gjelder ikke bare forbundet, men også de nest beste. Jeg opplevde denne situasjonen i fjor. De bruker hele livet på å komme til landslaget. Det har vært rom for forbedringer slik at de kan bli sett og hørt.

– For alt du måtte være nervøs for

Å returnere til landslaget er ikke det eneste positive som har skjedd siden sesongslutt. VG omtalte at Haag giftet seg med Øyvind Gløersen i slutten av mai, en ganske dyktig skiløper i sin tid, og broren til den litt mer kjente Anders Gløersen i langrennsverdenen.

– Det var utrolig. Da jeg våknet var jeg nervøs. Det virket nesten som om jeg skulle gå langrenn. Flott opplevelse.

Det beste øyeblikket var selve bryllupet.

STREKER MED SØVNEN: Ragnhild Haga her på bryllupsdagen og ektemannen Øyvind Gløersen.

– Og så døde jeg. Jeg våknet klokken 05.00 på bryllupsdagen. Jeg hadde en sjanse til å sove. Men jeg fikk det bare ikke. Jeg var så svimmel og nervøs at alt kunne gå galt. For eksempel tingene du har øvd på, eller om det er en flekk på kjolen og sånne småting, sier han og ler.

– Men det var veldig hyggelig å se folk igjen, det er mange mennesker du ikke har møtt under pandemien. Det var en veldig bra dag.

Ektemannen Øyvind er viktig for investeringen.

– Det er lenge siden han investerte i seg selv, men han vet hva som skjer.Jeg liker at han elsker aktive ferier. Og så lar han meg gå på gjenforeninger og gjøre det jeg vil. Jeg var borte i fem uker om vinteren … Det er til stor hjelp, ja. Men han jobber hjemme og gjør det bra. Men jeg ser for meg at i noen situasjoner i livet ville ikke alle ha samme forståelse. Det er rått der, sier Ragnhild Haga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.