De voldtar også menn i krig og strid. Nå bryter flere tausheten.

  • Monica Orjuela
    Monica Orjuela

    Leder for kommunikasjon, psykisk helse og menneskerettighetsinformasjon

En slektning har reagert på den colombianske spesialmagistratretten (JEP) i Colombia i april.

Den colombianske fredsavtalen har åpnet et vindu for overlevende.

Diskusjon
Dette er et diskusjonsinnlegg. Meningene i teksten er på bekostning av skribenten.

I Colombia har menn blitt utsatt for seksuelle overgrep i væpnet konflikt. Nå har de bestemt seg for å bryte tausheten om overgrepene.

Fredsprosessen fikk nytt håp hos venstreorienterte Gustavo Petro, som ble valgt til president i juni, og lover å fortsette arbeidet. Det er unikt at en fredsprosess innebærer å løfte voldtatte menn. Det kan være et eksempel for å synliggjøre et problem som skjer over hele verden.

I Colombia har geriljagrupper, paramilitære og militære brukt seksuell vold som våpen. I en rapport til Colombias Special Peace Court (JEP) forteller 82 mannlige ofre sin historie. Det var et historisk øyeblikk da rapporten ble utgitt i mars, ettersom den er den første i verden.

Pinlig og farlig å skille seg ut

En av dem som snakket fortalte avisen El Pais at han var ni år gammel da han ble voldtatt av paramilitære soldater. Så skjedde det igjen i en alder av 17, denne gangen av geriljaen. Han gjemte seg lenge, og flyktet «skamfull og redd for at det skulle skje igjen».

Men å stå frem kan få konsekvenser, spesielt i et land som fortsatt er i krig.

Monica Orjuela er opprinnelig fra Colombia. Hun jobber som kommunikasjonssjef for Oslo Mental Health and Human Rights Info, en gruppe om krig og konfliktseksuell vold, blant annet.

En annen mann fortalte Spesialretten at en væpnet gruppe angrep og ydmyket ham og familien hans: «De var 14 eller 15 personer. Moren min, faren min og brødrene mine – de tok oss alle med til en åker og misbrukte oss.”

Gjerningsmennene fortalte familien at de ville dø hvis de fortalte ham hva som hadde skjedd.

Dette er en mulighet til å få den støtten ofrene trenger. Samfunnet kan fordømme denne typen grusomhet. Voldtekt rammer de fleste kvinner, men også menn, men tabuer og stigmatisering forårsaker usynlighet. Dermed er det også mulighet for å ta seksuell vold mot gutter og menn på alvor andre steder.

Psykiske helseproblemer og viktigheten av støtte

Seksuell vold kan forårsake livslang fysisk og psykisk skade. Overlevende kan oppleve smerte, depresjon, selvmordstanker og selvskading. En av mennene sa at han hadde store problemer med å lære etter voldtekten, og at seksuelle overgrep ga ham «psykologiske problemer», samt merker og sår.

Tidlig omsorg og støtte er svært viktig. Men mange menn tør ikke si, ikke av skam, at de tror de har mistet maskuliniteten, eller at dette kan få konsekvenser eller hevn.

I et samfunn som ikke anerkjenner at dette problemet eksisterer for menn, er det vanskelig å gi og be om hjelp. Kunnskapen om hvordan man løser problemet må styrkes og gjøres tilgjengelig. Å akseptere at menn, ikke bare kvinner, er ofre for seksuell vold er et stort skritt. Det bryter ned barrierer og lar organisasjoner bli et trygt sted for menn å møtes og finne støtte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.