Tour-favoritten brøt rivalene i sprinten

LONGWY (VG) Sykkelikonet Wout van Aert (27) prøvde nok en spektakulær feil, men uten hell. I stedet vant totalfavoritten Tadej Pogačar (23) dagens etappe i Tour de France.

ETAPPEVINNER OG GUL GENSER: Tadej Pogacar jublet etter den lengste etappen i årets Tour de France. Longwyra-etappen var 219,9 miles lang.

Han samarbeider med Aftenposten VG-sporten. Derfor får du som leser av Aftenpost også artikler og tjenester laget av VG.

Pogačar, som har vunnet de to siste utgavene av Tour de France, tok også den gule ledelsen i ettermiddag.

Det skjedde etter en sprint i Longwy, hvor blant andre Michael Matthews – som vanligvis gjør en god sprint – kom til kort.

Den baskiske gruppen har nylig fått kritikk fra noen av mediene etter det franske Tour de France-sirkuset. I dag viste imidlertid laget sin styrke: Pogačar ble slept i siste stigning (1,6 km) før mål, før alt og alle ble knust før målstreken ble jevnet ut.

– Jeg følte meg bra på de siste stigningene og laget gjorde en kjempejobb med å få meg i en god posisjon. Jeg er veldig glad, sier Pogacar i seiersintervjuet etter etappen.

Pogačar er den største favoritten til å vinne Tour de France. Rivaler som Primos Roglic og Jonas Vingegaard (begge Jumbo-Visma) endte bak slovenerne i dag.

Denne saken blir oppdatert.

HOVEDROLLE – IGJEN: Wout van Aert, som slepte Quinn Simmons hit, ble brutt inn på store deler av scenen torsdag.

Van Aerts feil

Wout van Aert har markert seg nok en gang i årets Tour de France: Belgieren har gått inn i en tremannspause med Quinn Simmons (Trek) og danske Jakob Fuglsang (Israel Premier-Tech).

– Han leker med ballene våre, ikke sant? Jeg vet ikke hva jeg har å si for å være ærlig. Det får oss til å le, sier Ineos-rytter Tom Pidcock til Discovery + etter etappen om Van Aert.

Fuglsang kastet inn håndkleet som førstemann, og 30 mil før mål ble også Van Aert Simmons frigjort. Da var hovedfeltet noen minutter unna mannen i gult.

– Dette kan være umulig, selv for Van Aert, sa tidligere proffsyklist Kurt Asle Arves den gang.

Han er i Frankrike som ekspert på TV 2.

Og Arvesen hadde rett: det var en «game over» 11 mil fra målstreken, og han overtok Van Aert med kombinerte kanoner sittende på banen — sammen med blant andre en mektig Alexander Kristoff.

les også

Dopingtall gir reaksjoner: – Det er selvfølgelig de som jukser

På Longwy pressesenter var det en diskusjon om årsaken til det Van Aert gjorde. Belgiske Primoz Roglic og Jonas Vingegaard blir assistentrytterne for laget senere i Tour de France. Nå brente han mye energi mens han ventet på årets første virkelig store fjell i morgen, fredag.

Noen VG-journalister snakket med det Van Aert forsvarte, og likevel trodde han at han hadde klart å bruke styrken til det baskiske laget til rivalen Tadej Pogacar foran banen. Andre mener at Van Aert burde ha reddet kreftene og ikke fullført dagens sprint, da han kunne ha vunnet en sprint mot Pogacar i Longwy.

Blant de som er imponert over det som skjedde er danske Brian Nygaard, med fortiden til Bjarne Riis, Sky, Trek og Orica CSC-teamet:

Van Aert har tre andreplasser og en etappeseier i årets Tour de France, i tillegg til å ha på seg en gul trøye.

PS. Etappen av fredagens tur avsluttes med Mount La Super Planche des Belles Filles i kategori 1. Det blir den første ordentlige stigningen i årets ritt. Stigningen er i gjennomsnitt syv mil og 8,7 prosent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.