“Ser ut som han gir opp denne sommeren.”

Nå er lysekronen her. Det ser ut som det gir bort gull i sommer, sier redaktør Lene Johansen i tidsskriftet Mushrooms and Useful Plants.

Kantre kalles ofte “skoggull”. I år kan det bli en gyllen demning i skogen. Soppen på bildet er fra 2020-høsten.

Bulletin Få oversikt over ukens viktigste tema i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Det er mye kantareller i skogen i år. Det har med en våt sommer å gjøre. Kantre trenger varme og fuktighet for å vokse, sier Lene Johansen, redaktør i bladet Aftenposten sopp og nyttevekster.

Den har også ansvaret for kontrollen av Norsk sopp- og nyttevekstforening. Johansen håper å fortsette det varme, fuktige været som har preget landet den siste tiden.

– Kantareller er en av soppene som finnes mange steder. For å finne dem kan du se på de våte og grønne moseskogene på bakken.

Johansen sier det er vanskelig å gjøre feil når man leter etter kantareller. Det er bare én type lidelse, men den er ikke giftig.

– Mange begynner med lysekroner fordi det er lett å kjenne igjen. Den eneste lidelsen er falsk kantarell, men den er ikke så giftig. Det smaker ikke godt.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Du finner en oversikt over områdene hvor malene ble funnet på nettsiden artsdatabanken.no. – Folk registrerer ikke så mye matsopp, så man kan ikke stole helt på kartet, sier Lene Johansen i magasinet Nyttige sopp og planter.

Hemmeligheten blant soppplukkere

På nettsiden til artsdatabasen er det en oversikt over hvor tidligere funnet kantareller. Her kan du se chinchillaer funnet flere steder nær Oslo sentrum.

Det er imidlertid en grunn til at ankermiljøet til sopp har noe hemmelighold og at få soppplukkere melder om sin plassering.

– Det er noen soppplukkere som holder plassen sin hemmelig, men ikke så mye. Det er litt dumt, sier Lene Johansen.

Han har sett en økning i hobbyen med soppplukking de siste årene, og sier skogen byr på mye mer enn kantareller.

For nye soppplukkere har han følgende tips:

– Det viktigste du gjør i skogen er å snu opp ned på soppen, for å se hva som er under hetten. Det er også en god idé å bruke digital soppkontroll hvis du vil føle deg litt tryggere.

Hvordan finne lysekroner

Her er noen tips for å finne lommelykter:

  • Start søket etter gammel skog og dårlige næringsstoffer.
  • Kantre liker seg godt på kanten av asfalterte veier og grusveier
  • Når du finner en sopp, ta deg tid til å se etter flere på samme sted. Sopp vises vanligvis i grupper
  • Finn soppsider på sosiale medier.
  • Husk at du aldri skal ta noen risiko. I soppsesongen gjennomføres det soppkontroll mange steder i landet. Bruk disse til du har nok kunnskap.

(kilde: Norges Skogeierforbund)

Leave a Reply

Your email address will not be published.