Middag: – Forekomst på ferieøyer øker

Indonesiske myndigheter har bekreftet at munn- og klovsyke har spredt seg til ferieøya Bali.

Sykdommen er så langt påvist hos 63 kyr i tre ulike deler av øya, har den australske avisen Perth Now skrevet.

Munn- og klovsyke ble først funnet blant kyr i Øst-Java, Indonesia i mai. I så fall må de 22 provinsene i Indonesia, samt Bali, bli skadet.

Ifølge avisen skal totalt 230.000 saker bekreftes.

Legg merke til dette

Legg merke til detteMunn- og klovsyke er svært smittsomt hos husdyr og ville dyr, og ble først identifisert i 1898. Sykdommen kan sjelden overføres til mennesker gjennom infiserte dyr ved direkte kontakt, har Folkeinstituttet skrevet. Han sier at helse og samtidig menneskelig sykdom vil gi smertefulle blemmer på munn og hender.

Australske myndigheter blir nå bedt om å implementere strengere protokoller når de kommer inn i landet.

– Etter min mening er risikoen (for å overføre munn- og klovsyke fra Indonesia til Australia, journ.anm.) veldig høy det neste halvåret, sier den australske veterinæren Ross Ainsworth til avisen.

Data om afteAinsworth, som bor på Bali, har 40 års erfaring i den australske kjøttindustrien.

Det fryktes at australske turister på ferie på øya og på ferie på øya vil returnere smitten til hjemlandet.

– Klassifisert som alvorlig

I Norge håndteres munn- og klovsyke av Mattilsynet.

Julie Enebo Grimstad, fungerende direktør for dyrehelseavdelingen i Mattilsynet, sier til Dagbladet at reiser og handel alltid vil utgjøre en viss risiko for spredning av ulike typer infeksjoner mellom mennesker og dyr, og omvendt.

– I Norge er munn- og klovsyke på 1. listen. Det betyr at sykdommen er svært alvorlig og må bekjempes med harde tiltak. Mistankene og funnene bør umiddelbart meldes til Mattilsynet, sier Grimstad.

I Norge skjedde det første utbruddet av munn- og klovsyke på Sørlandet høsten 1926. Ifølge Store norske leksikon (SNL) ble det bekjempet effektivt, og ble fullført i løpet av halvannet år.

Han falt fra hotellet på ferieøya – død

Han falt fra hotellet på ferieøya – dødPå 1950-tallet angrep sykdommen Danmark og Sverige, og spredte seg deretter til grenseområdene til Norge. Det ble påvist tilfeller av Østfold og Vestfold enkelte steder.

Syke dyr har smertefulle, væskefylte blemmer på tungen og munnen, på tynne deler av huden på kroppen og mellom åpningene i hyllene.

De oppstår også ved sikling, lett matallergi og betennelse med blemmer, samt lammelser.

Det kan overføres over luften

Grimstad sier til Dagbladet at den vanligste smitteveien er kontakt mellom smittede og bærekraftige dyr, men at smitten også kan skje direkte gjennom melk, slakteprodukter og utstyr.

– Verktøy, kjøretøy og personer som har vært i kontakt med infiserte dyr eller produkter kan derfor overføre smitten. Lederen for fungerende seksjon opplyste at luftbåren smitte også er mulig.

Krise - livets kjas og mas

Krise – livets kjas og masI 2001 ble Storbritannia rammet av en nylig stor epizooti, ​​som resulterte i et tap tilsvarende 32 milliarder norske kroner.

Epizootier er sykdommer hos dyr som sprer seg i høy hastighet over store landområder. Begrepet refererer til den menneskelige epidemien, ifølge SNL.

– Regelen må følges

Grimstad i Mattilsynet forklarte at dyrehelseforskriften §§ 30, 31 og 32 sier at personer som har vært i kontakt med utenlandske dyr i utlandet ikke skal ha kontakt med husdyr i Norge. 48 timer har gått.

De lurte kjæresten og venninnen til å gå rundt – døde

De lurte kjæresten og venninnen til å gå rundt – døde– I løpet av denne tiden vil hud- og klesvirus miste evnen til å overføre mer. I tillegg vil en sesong med varme temperaturer og sollys bidra til å inaktivere viruset raskere.

Husdyrsjef ved Veterinærinstituttet, Lise Marie Ånestad, sier til Dagbladet at det er viktig for turister og nordmenn å forholde seg til ovennevnte regel.

Samtidig sier han at munn- og klovsykeviruset kan vare i ti til tolv uker under de beste forhold på klær.

– Den er da vanligvis pakket inn i organisk materiale som slim eller spytt. Alternativt kan viruset vare en dag eller to i menneskets neseslimhinne.

Det fungerer som en turistaktivitet: – De er parasitter

Det fungerer som en turistaktivitet: – De er parasitterÅnestad sier sko som brukes i utenlandske husdyr ikke bør brukes i norske husdyrlag, eller i områder med munn- og klovsyke.

Den indonesiske øya Bali har lenge vært et populært ferieparadis for norske turister, og dens hvite strender, blå hav og grønne palmer har tiltrukket seg mennesker fra hele verden.

Nylig i 2019 ble ferieøya besøkt av seks millioner turister.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *