– Mange har gitt opp som toppscorer

Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen er lederne blant de største internasjonale stjernene som har spilt i sommerens EM.

Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen.

Han samarbeider med Aftenposten VG-sporten. Derfor får du som leser av Aftenpost også artikler og tjenester laget av VG.

Fem år etter å ha sagt takk og farvel til det norske landslaget, er Ada Hegerberg tilbake når Norge spiller sin første kamp i EM torsdag kveld mot Nord-Irland.

Og allerede før turneringen starter for Hegerberg og de norske kvinnene, kan Lyon-stjernen glede seg over å være på toppen av den prestisjetunge listen.

Med ekspertene Anna Rydén, Petra Thorén og Frida Fagerlund har svenske Aftonbladet rangert de 50 beste spillerne i Europa etter sin mening. Førsteplass: Hegerberg.

“En av de mest etterlengtede returene i turneringen,” skrev de tre om den norske spissstjernen.

Blant de 50 beste svenske spillerne finner vi også Caroline Graham Hansen (3. plass), Guro Reiten (18. plass) og Ingrid Syrstad Engen (40. plass).

VG har snakket med fotballekspert Mina Finstad Ber TV 2 og klart å komplettere listen over de ti beste stjernene i turneringen. Hegerberg og Graham Hansen er også nevnt.

– Graham Hansen har hatt nok en flott sesong i Barcelona, ​​med seriegull og andre. Røyk i Champions League-finalen kun mot Ada Hegerberg. Han er en verdensstjerne. Det er det ingen tvil om, og han vil ha store forhåpninger til seg selv i denne turneringen, sier Finstad Berg og fortsetter:

“Så har du selvfølgelig Ada.” Alt dette med det første mesterskapet på lenge med Norge og retur fra skade. Mange har erklært ham som den beste scoreren og den beste spilleren i turneringen.

Nedenfor er de resterende 10 i Finnstad Berg, i tilfeldig rekkefølge:

Vivianne Miedema (Nederland)

Den 25 år gamle Miedemak leder Nederland, som han håper vil gjenta suksessen for fire år siden. Da vant det oransjekledde Danmark 4-2 i finalen og vant det første gullet i EM. Mimeda scoret to mål i kampen.

– Det er et av de største ødemene. Han fyller 26 år til sommeren og er allerede toppscorer i Nederland. Hun er også tidenes toppscorer i den øverste kvinnedivisjonen i England. Det burde ikke være mulig ved 25-tiden, sier Finnstad Berg og fortsetter:

– Tallene for denne sesongen for Arsenal … Han sier det er en blanding av ni til ti. Han er en helt rå målvakt. Det er flott å være på rett sted til rett tid, men det er også en god server. En verdensstjerne og veldig viktig for Nederland.

MIEDEMA: Den nederlandske stjernen Vivianne Miedema.

Lucy Bronze (England)

Den 30 år gamle «veteranen» begynte sin fotballkarriere i Sunderland i 2007 og har 91 kamper med det engelske landslaget. Bronse ble introdusert da England vant bronse ved verdensmesterskapet i 2015 og nådde finalen i EM i 2017.

Sammen med lagkameratene er Bronse og England blant favorittene til å vinne turneringen på hjemmebane, og 30-åringen har skaffet seg Finstad Bergen på lista.

– Vertsnasjonen England har store forhåpninger, og det er mange gamle stjerner.

– En av dem er Lucy Bronze, som nettopp har kommet til Barcelona og får selskap av Graham Hansen og Syrstad Engen. Han var kanskje kjent som den beste høyrebacken i verden og hadde allerede satt sitt preg på fotballen i mange år.

BRONSE: Lucy Bronse fra England.

Lauren Hemp (England)

På Finstad Bergs topp ti-liste får også Bronse-lagkamerat Lauren Hemp plass. 21-åringen spiller til daglig i Manchester City med Julie Blakstad.

Det unge talentet har vunnet Englands “beste unge spiller”-prisen fire ganger siden 2018.

– Så er det en som kan bli en ny superstjerne: Lauren Hemp. Personlig har jeg en god følelse. Han har blitt kåret til årets unge spiller fire ganger i England og har spilt en meget god treningskamp i det siste mot Nederland. Han scoret et flott mål der. Jeg tror jeg har stor tro på England som vil gå langt.

HAMP: Lauren Hemp fra England.

Pernille Harder (Danmark)

Den 29 år gamle Chelsea-spilleren står med 134 kamper på brystet og var kaptein for laget som tapte 4-2 i EM-finalen 2017 mot Nederland.

Da hun flyttet fra Wolfsburg, Tyskland, til Chelsea i 2020, ble hun den dyreste kvinnelige spilleren med en prislapp på € 350 000.

– Pernille Harder må inn. Danmark er en utfordring til og vil jobbe hardt for å komme videre fra laget i kampen mot Tyskland og Spania. Harder har vært med på å forme kvinnefotballen i mange år og er en stor dansk stjerne, sier Finstad Berg og fortsetter:

– Han har vunnet så mange priser. Listen er lang. Det er ekstremt viktig for Danmark. Han ble kåret til årets spiller i UEFA i 2018 og 2020, og har et par andreplasser i Gullballen. Da hun flyttet til Chelsea i 2020, ble hun tidenes dyreste kvinnelige spiller. Det er utrolig pent.

HARDERE: Pernille Harder fra Danmark.

Wendie Renard (Frankrike)

Ada Hegerbergs kaptein og Lyon-lagkamerat er femte på listen over de 50 beste spillerne i EM hos Aftonbladet, og har også endt på toppen av Finstad Bergen.

31-åringen er også landslagskaptein og har vært på verdenslaget FIFPROS (International Federation of Professional Football Players) seks ganger.

– Han vedlikeholder kokken og er en spiller som har vært i et forhold i flere år. Voldelig kropp og rutine. Jeg vet ikke hvor mange franske ligamesterskap han har, og han har vunnet åtte Champions Leagues. Den har all rutinen du trenger. Trusselen om en dødball.

RENARD: Franske Wendie Renard.

Marie-Antoinette Katoto (Frankrike)

Renard er ikke den eneste franske spilleren på Finstad Bergens liste, 23 år gamle PSG-spiller Marie-Antoinette Katoto vil også få plass.

Spilleren som debuterte med landslaget i 2018 kan ifølge TV 2-eksperten være den som slipper unna med tittelen toppscorer i årets EM.

– Frankrike har også en spiss som jeg tror vil overraske mesteren: Marie-Antoinette Katoto. Det feteste navnet, jeg må være så ærlig. Han er en storscorer og en av favorittene til å bli toppscorer, sier Finstad Berg og fortsetter:

– Det er fryktelig godt i hodet, men det er også veldig bra på slutten. Han finner måter å forlate på. Han har stor styrke i spillet og kan score alle slags mål. Han kan være en spiller med mange øyne i denne turneringen.

KATT: Frankrikers Marie-Antoinette Katoto.

Stina Blackstenius (Sverige)

26-åringen er rangert som nummer 17 på listen over de beste spillerne i turneringen av svenskene, men er blant de ti beste på den «norske» listen. Sverige forlot BK Häcken for Arsenal før 2022-sesongen og ble lagkamerat med Frida Maanum.

– Svenskene har mye. Rolfö kunne vært der, men jeg favoriserer Stina Blackstenius. Denne turneringen kan markere og bli viktig for Sverige. En som har vært ansett som toppscorer hvis Sverige gikk for langt, slik mange tror.

BLACKSTENIUS: Svenske Stina Blackstenius.

Far Bonmatí (Spania)

I fraværet av Spanias største stjerne, Alexia Putellas, som brakk korsbåndet før turneringen, fremhevet Finnstad Berg en annen spanjol.

Aitana Bonmatí er lagvenninne med Caroline Graham Hansen i Barcelona og har kamper i både Spania og Catalonia (spansk region). 24-åringen har vunnet den spanske ligaen med Barcelona tre år på rad og var med på å løfte Champions League-trofeet i fjor.

– Bonmati er ikke så kjent, hovedsakelig fordi Putellas får mye oppmerksomhet. Med Putella ute, trenger Spania at Bonmati tar på seg mye ansvar. Han er en spiller jeg har mye sans for. Det er en kombinasjon av finesse og innflytelse. Å komme ut av ballen er veldig vanskelig og han har god oversikt, sier Finstad Berg og fortsetter:

– En veldig klassisk Barcelona-spiller. Han kan være en av dem som tar store steg internasjonalt i nasjonal fotball. Alle som har fulgt ham tett vet hvem han er allerede, men nå kan han virkelig skinne på de store scenene.

BONMATI: Spanias Aitana Bonmatí.

De tre første

Etter å ha listet de ti beste stjernene i turneringen etter hans mening, svarer Finstad Berg følgende på sin første 3 liste:

– Miedema må inn på de tre første. Da tror jeg at jeg ville tatt Lauren Hemp. England kom raskt til finalen på hjemmebane. Da tror jeg Lauren Hemp kommer til å kjøpe mye. Da kan jeg kaste Ada. Da ligner det på stjernesituasjonen. Det kan eksplodere i de største scenariene. Dette kan bli Adas store turnering, selv om jeg tror Norge går videre til kvartfinalen.

Med Hemp på topp tre gjør briten et stort sprang blant svenskene fra 28. plass i Aftonbladet.

Samtidig kommer Caroline Graham Hansen øverst på listen over norske eksperter.

– Aftonbladet-eksperter har Graham Hansen på tredjeplass og Ada Hegerberg på førsteplass. Hva synes du om at svenskene setter to norske spillere så høyt?

– Først sier det litt om deres situasjon. De er også store stjerner utenfor de norske grensene. Det er fint. Begge er veldig gode fotballspillere, og blant de beste på sine posisjoner. De presterte veldig bra forrige sesong, og nå kan vi endelig se glansen for Norge sammen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.