Krone: – FHI: Toppen av infeksjonen er over

Med den nye BA.5 omicron-varianten nærmer toppen av covid-19-infeksjonen sitt høydepunkt. I løpet av juli ventes antallet infeksjoner å gå ned, melder Folkehelseinstituttet i en rapport i dag.

– Til høsten eller vinteren forventer vi en ny mulig smittebølge med en ny variant av viruset. Vi vet ikke noe om hvordan den varianten eller sykdomsbildet blir da, sier nå direktør Frode Forland til Dagbladet i Folkehelseinstituttet.

Men fagfolk har registrert at sykdomsbildet nå er ganske likt den forrige BA.2-varianten med BA.5. Dette har igjen vært mildere enn den forurensede deltavarianten tidligere.

Strenge tiltak mot turister

Strenge tiltak mot turisterPasienter: 76 år

Og sykehusbehandlingen er på midtnivå denne vinteren: rundt 300 nye pasienter i uken, deretter mer enn 600.

Antall sykehusinnleggelser med Covid-19-pasienter har økt jevnt de siste fem-seks ukene: 214 sykehusinnleggelser på 24 uker, 304 på 25 uker og 335 sykehusinnleggelser på 26 uker (27. juni – 3. juli).

Gjennomsnittsalderen for pasienter innlagt på kronen var 76 år.

FORSTØRRELSE: Underhelsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarte 23. juni hvorfor de ser en økning i inntektene til personer med koronar hjertesykdom. Reporter: Magnus Paus.
vendt mot havet

Vokaler i Italia og Portugal

– Er det et spesielt ferieland hvor norske turister må være spesielt forsiktige nå?

– Restriksjonene varierer veldig fra land til land. Noen krever kronepass og nye tester. Her må alle kjenne selv reglene i landet de skal til. For eksempel har jeg nettopp sjekket Portugal og Italia. Der er det påbudt å bruke ansiktsmaske på et offentlig sted der man ikke kan holde avstand, sier Forland.

Hvis den er infisert, bør den isoleres i 5-7 dager.

Her har FHI satt sammen flere nettsider med oppdateringer for ulike land.

— Er det noen her i huset som fortsatt bør bruke bandasje?

– Det er ingen ordre. Hver må vurdere sin egen helse og risiko for smitte. Så det kan være fornuftig å bruke en ansiktsmaske for de som er utsatt for alvorlige sykdommer.

– Flere sykehus har rapportert om evnen til å eksplodere som følge av covid-pasienter. Når vil sykehusene merke nedgang i pasienter?

– Det blir nok noe etter at toppen av selve smitte er over. Vi antar det i slutten av juli, sier Forland.

Folkehelseinstituttet anbefaler nå at kommunene gir en ekstra dose vaksine til alle som bor på sykehjem og til alle over 75 år.

Leave a Reply

Your email address will not be published.