Guro Pettersen husker ikke hvor mange slag han har fått – VG

LIKE: Guro Pettersen (t.v.) tuller med Maria Thorisdotti på treningsbanen.

LANCEN / OSLO (VG) Norges nye målvakt Guro Pettersen (30) spiller alltid med hjelm laget spesielt for dette, og med god grunn.

Publisert:

30-åringen, som trolig får sin EM-debut klokken 21.00 torsdag kveld, har slitt med slag gjennom karrieren.

I mai 2019 skal han ha fått sitt 12. slag på en treningsøkt i Våler etter å ha truffet stolpen med hodet.

– Egentlig vet jeg ikke hvor mange slag jeg har fått. Jeg husker ikke, sier Pettersen, og det har ingenting med hodet ikke å gjøre.

Jeg husker ikke, sa han til VG.

Svanhild Sand ble et for stort slag for venninnen. Den lovende fotballspilleren knuste drømmene etter en hodeskade, som VG + omtalte i en viktig reportasje før EM.

— Det er bare trist. Jeg bodde sammen med Svanhild i noen måneder da jeg spilte med ham i Våle, sier Guro Pettersen.

Han bruker hjelmen – benbeskyttelse på hodet – for å være på den sikre siden.

– Hjernen er det viktigste vi har i kroppen. Hvis det ikke fungerer, så fungerer ingenting annet. Vi tar vare på babyen og da skal vi passe på hodet også. Men jeg trenger ikke bruke den. Jeg var hos en lege og han sa at jeg får mange slag fra den første mens jeg er helt frisk, sier landslagskeeperen.

UTEN HJELM: Guro Pettersen og assistenttrener Lena Tyriberget ble fotografert i landslagets treningsleir utenfor Brighton. Tuva Hansen i bakgrunnen.

Dr. Stian Bahr Sandmo tok doktorgrad i idrettshodeskader. Han uttaler seg generelt og kommenterer ikke hodeskadene til Svanhild Sandvik og Guro Pettersen.

– Det viktigste etter hodepine er å forlate banen og få vurdering av helsearbeidere med nødvendig erfaring. “Hvis noen er i tvil, gi utøveren en pause.” Det har blitt et mantra, sier Stian Bahr Sandmo.

– Spilleren selv må ikke stille spørsmål ved grensene og tåle presset som kan kreves for å fullføre spillet. Etter å ha mottatt vurderingen er det viktig å følge gode råd for ikke å stresse med å komme for raskt tilbake til idrett, skole og jobb. De er en av de beste indikatorene som kroppssignaler fortsatt har.

Norsk idrettsmedisinsk personale bør inngå i en protokoll, som gjennom en trinnvis modell skal føre utøveren tilbake til hodet etter et slag.

– Trinnmodellen er hensiktsmessig. Så vidt vi vet er dette den beste tilnærmingen vi har. Hvis du prøver å få for mye fart og få ting gjort for fort, øker risikoen for langvarig sykdom. Du kan bare såre det verre, sier Bahr Sandmo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *