Gravferdsbyrå i USA innrømmer salg av kroppsdeler – NRK Urix – Utenlandske nyheter og dokumentarer

Megan Hess (45), eier av Sunset Mesa Funeral Home i Colorado (USA), erkjente tirsdag skyldig i å ha amputert og solgt kroppsdeler til døde mennesker.

De gjorde dette uten tillatelse fra pårørende, skriver Reuters, og avslørte i 2018 praksisen. De tok pengene selv.

Ifølge justisdepartementet stjal Hesse kroppsdelene til «hundrevis av ofre» og solgte deretter levningene til vitenskapelige og medisinske formål. Fakta i tiltalen skjedde mellom 2010 og 2018.

Jeg har brutt tillatelsesgrensen, og jeg prøver å gjøre det bra igjen, sa Hesse i retten tirsdag.

Ifølge Megan Hessen har påtalemyndigheten fått hjelp av moren hennes, Shirley Koch, som jobber for samme firma. Han nekter straffskyld, men har s.k “Change of Prayer” høring 12. juli.

Jeg fikk tørrbetong i stedet for Oscar

Moren og datteren spurte pårørende om de ønsket å donere kroppsdelene til den avdøde til vitenskapelige formål. De tilbød ofte prisrabatt hvis de bestemte seg for å donere til kremasjon.

Noen ganger sa slektninger nei, andre ganger spurte de ikke i det hele tatt, viser FBI-etterforskning.

Ønskene ble gitt til de pårørende, som trodde de hadde returnert levningene av den avdøde – noe de alltid var uenige i.

I ett tilfelle fikk familien tørrbetong i stedet for ønsker fra pårørende, skrev Reuters.

Bygningen "Sunset Mesa begravelsesbyråer og givertjenester" Montrose, Colorado, USA.

I følge begravelsesbyråets nettside har eier Megan Hess en doktorgrad i begravelsesvitenskap. Denne tittelen finnes ikke, ikke engang i USA.

Foto: RICK WILKING / Reuters

Hesse måtte også forfalske signaturen til slektninger for å selge likene.

De store inntektene som kom fra sidevirksomheten gjorde at Hessen kunne tilby de billigste forbrenningsovnene i regionen, noe som igjen førte til at mange valgte å sende avdøde dit.

Imidlertid måtte folk betale 1000 dollar for en forbrenning som aldri ble utført.

The Golden Teeth ga Disneyland ferie

I USA er det lovlig å kjøpe og selge kroppsdeler for bruk i forskning og utdanning. I noen stater, som Colorado, har begravelsesbyrået lov til å selge gjenstander funnet i de døde. Den inkluderer blant annet tanngull.

Kari Escher, som har vært i kontakt med en tidligere Reuters-ansatt, har vært spesielt reaktiv på handlingene til Shirley Koch, Megan Hessens mor.

“Han viste meg en samling gulltenner en dag,” sa Escher.

Forbrenningsovn

Forbrenningsovnen brennes jevnt ved en temperatur på ca. 1000 grader. Ikke alle familier returnerte de rette ønskene.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Koch sier at han regelmessig tok tennene ut av lik for å trekke ut gull fra kroner eller fyllinger.

– Han solgte tidligere en annen kolleksjon, og hele familien ble tatt med til Disneyland, California, med det innsamlede gullet.

En blomsterhandler som jobbet for selskapet la også merke til at Hessen ofte var stolt over hvor lønnsomt det var å selge kroppsdeler. De vil tjene 40 000 dollar i måneden, sa Hesse.

Det er ikke kjent hvordan Hess og Koch er på de skuldrene.

Han har sendt forespørselen via e-post

Reuters har ikke stoppet for å finne et annet selskap i USA som inkluderer et begravelsesbyrå, en forbrenningsovn og såkalt «kroppsformidling». Alt i samme bygning og på samme eiendom.

U.S. Mortuary Trade Association fremhevet også selskapets interessekonflikt.

– Det er ingen etikk i å gjøre det man gjør (å eie et begravelsesbyrå og selge kroppsdeler, blad. Merk). Man ser på hvordan man kan tjene penger, sier regissør Steve Palmer.

Det er ulovlig å kjøpe eller selge organer som hjerte, nyrer og lever. Amerikanske myndigheter har strenge regler for organdonasjon, men i praksis kan hvem som helst amputere og selge kroppsdeler.

I et intervju fra 2016 beskriver Hesse selskapet som en “liten familiebedrift”. Deretter fortalte han at han og moren passet rundt et dusin lik i måneden mens faren drev krematoriet. Forespørsler om kroppsdeler måtte mottas på e-post.

Justisdepartementet sier dommen mot Hessen kommer senere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.