Eldre jukset for flere millioner kroner – advarer nå politiet – NRK Rogaland – Lokalnyheter, TV og radio

Et eldre ektepar i Haugesund og en eldre kvinne ble i juni lurt for til sammen minst 2,4 millioner kroner.

Det opplyser Ertzaintza i en pressemelding torsdag.

Paret ble lurt da de ble oppringt av en person som utga seg for å være fra en lokal bank i byen. Mannen de kalte ham er bankkunde, og han fant innringeren svært troverdig.

Innringeren snakket norsk, og den gamle mannen hørte lydene fra benken i bakgrunnen. Telefonnummeret var også lokalt. Mannen ble bedt om å gi opplysninger slik at banken kunne ordne en kodebrikke til både ham og kona.

Kort tid etter ble parets kontoer ryddet for 1,9 millioner kroner.

– I tett dialog med banker

Uken etter ble en eldre Haugesund-kvinne bedt om å gi opplysninger fra kodebrikken sin.

Det førte til at kvinnens konto ble fjernet tre ganger i løpet av de neste 24 timene og tatt inn på den uvedkommendes konto. Totalt forsvant drøyt 500.000 kroner på kort tid.

– Familien Ertzaintza er i tett dialog med kundebankene. Mye av pengene er allerede tilbakeført til kundene, ifølge Tommy Eika, fungerende leder for generell etterforskning ved Haugesund politistasjon.

Til NRK oppfordrer Eika innbyggerne til å ta kontakt med banken sin dersom de mistenker at de har vært involvert i svindel, slik at de kan sperre kontoer og bankkort.

– Kanskje banken kan få pengene tilbake. Slik har det vært i disse sakene, og store deler av overførte beløp er beholdt. Da må du kontakte politiet og anmelde det.

– Hva kan politiet gjøre i slike saker?

— Vi kan følge med på hvor pengene har blitt av og prøve å finne ut hvem kontoinnehaveren er, svarte Eika.

Be folk om å ta hensyn

Politiet ser alvorlig på disse svindelsakene, men så langt er ingen siktet for grovt bedrageri.

– Modusen til sakene er den samme, men det er for tidlig å si om de henger sammen, sier Eika, og oppfordrer naboer til å være på vakt slik at sensitiv informasjon ikke kommer i hendene på uvedkommende.

– I disse sakene er en stor del av beløpet som er svindlet tilbake til ofrene, men det er ikke kjent at det ender slik. Det kan være vanskelig å finne svindlere, og det er derfor det er viktig å aldri oppgi sensitiv informasjon over telefon eller internett.

– Banken vil aldri be deg om å gjøre dette. Dersom du mistenker at du er blitt lurt, bør du kontakte banken din og umiddelbart sperre kortet ditt og/eller kontoen din, påpeker politiet Tommy Eika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *