Den britiske utdanningsministeren går av etter to dager

Den russiske hackergruppen NoName057 (16) sier at deres cyberangrep trolig var årsaken til at Norge fraktet varer til den russiske bosetningen Barentsburg på Svalbard, etter først å ha nektet å levere det gjennom det norske fastlandet.

– Avgjørelsen vil sannsynligvis bli påvirket av cyberangrep (gjett hvem[smiley med blunking]), Som begynte etter at norske myndigheter blokkerte forsendelser av varer til skjærgården, skrev de. CyberKnow.

Gruppen har tatt på seg ansvaret for store angrep, blant annet fra russiske journalister og den ukrainske byen Zaporizhia.

Norge har så langt nektet russiske transportører å frakte containere til Barentsburg fra Storskog grenseovergang til Tromsø, hvor de skal sendes til den russiske kolonien. Dette på grunn av sanksjonene mot Russland som følge av krigen i Ukraina.

I går meldte imidlertid Utenriksdepartementet at forsendelsen fortsatt var autorisert, men utelukket Norges avslag på å etterkomme Russlands krav. De opplyste at det avgjørende var at varene ble fraktet i et kjøretøy registrert i Norge eller Russland, og at russerne nå er blitt enige om førstnevnte alternativ.

Sist onsdag ble flere norske nettsider og tjenester, deriblant Politiet.no og BankID, rammet av et stort hackerangrep.

En annen måte å legge press på Norge på tirsdag var å true med opphevelse av skillelinjeavtalen mellom Norge og Russland, som i praksis definerer grensene mellom sjøfartsland. Han siterte Barentsburg-saken som et bakteppe for forslaget som ble presentert for statsdumaen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *