Damelaget brøt tørken i EM – de slo Nord-Irland 4-1 i åpningskampen

Guro Reitens talent for å presse frustrerte tilskuerne da kampen ble en voldsom midtbanekamp. Det fjerde målet ble satt inn av Julie Blakstad, Frida Maanum og Caroline Graham Hansen etter 3-0 ledelse til pause.

Da lagene entret banen var Norge målløse i 478 minutter i EM-kvalifiseringen. Tørken varte i ytterligere ni minutter, men etter å ha ventet mer enn åtte timer (og nesten ni år) på et EM-mål, var det bare tre minutter igjen å vente på neste. Norge måtte avslutte kampen med den største seieren i EM-sluttspillets lange og stolte historie.

Han overlevde Danmark 5-0 i 1997 takket være en rekke mål som ikke var i stil med pre-game. Ada Hegerberg hadde mange sjanser, men hun var ikke nærmere enn et mål som var offside i innledningen.

Etter fremmarsj i Nord-Irland er det ingen grunn til å lindre det fullstendig. Det er ventet to helt forskjellige kalibermotstandere neste uke, og kamper mot England og Østerrike avgjør Norges opprykk til kvartfinalen. En 5-0-seier i åpningskampen for 25 år siden var på ingen måte noen garanti for suksess. Norge endte som ett av kun to europamesterskap som har røket i gruppespillet.

Nivåforskjell

Nord-Irland jobbet strålende fra start med å jage de lidenskapelige fansen, men det var ikke før mange minutter senere at nivåforskjellen mellom lagene løste seg, og nordmennene fjernet debutnervene og straffet sine overmodige motstandere med to vakre mål.

Først hadde Blakstad kun sett grønt gress før på den svake høyresiden av Nord-Irland, og Reiten slo ballen ut av ham. Venstrebacken rykket uhindret frem og fyrte av en corner.

Tre minutter senere vant Maanum ballen på topp. Han havnet hos Hegerberg, og så at Maanum var helt alene foran mål, og midtbanespilleren kunne skyte i det fri. Arsenal-spilleren fulgte vinnermålet til klubbvenninnen Beth Mead til England onsdag.

Norge hadde sjanser mot et Nord-Irland-lag som spilte for modig mot en motstander av høyere kvalitet både på lagsiden og på banen i alle posisjoner. Britene spilte også i en merkelig 5-2-3-formasjon, hvor de tre første ikke hadde krefter eller lyst til å jobbe, og sjansene nærmet seg.

drita full

Hegerberg og Reiten hadde noen store sjanser allerede før 1-0, og keeper Jacqueline Burns forsinket 3-0-målet med gode stopp fra Amalie Eikeland og Maanum før Hegerberg gestikulerte mot Reitens nesten ferdige mål. Så var det den norske tiki-taka til høyre, men Hegerbergs skudd ble blokkert av Abbie Mage, som sjelden stoppet et fint lag fra å score.

En halvtime tidligere hadde Nadene Caldwell spilt en hånd i et norsk hjørnespark. Dommer Lina Lehtovaara gikk på VAR-monitoren og tildelte en straffe. Dette satte Caroline Graham Hansen i hjørnet.

Det ble for lite for Norge 3-0 til pause etter alle sjansene Norge hadde spilt.

For første gang

I starten av andre omgang jublet Nord-Irland sitt første mål i et sluttspill, der den norske forsvarsenden endte i en første corner fra motstanderen med en gest fra Julie Nelson før de stoppet Guro Pettersen.

Tremålsledelsen ble raskt hentet inn da Graham Hansen bommet på Rachel McFadden fra utenfor 16-meteren, og Reiten returnerte frisparket fra en lang corner.

Norges storkamp mot England går som ventet til mandag som leder av gruppen. Kanskje nordmennene senere kommer til å angre på at de ikke har straffet Nord-Irland enda mer, da det kan bli en viktig del av lagets seier over lagets jumbolag når andreplass i gruppen skal kåres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *