Boris Johnson, Storbritannia | Boris Johnson har trukket seg som statsminister og partileder

– Det er helt klart at etter partiets vilje bør en ny partileder og derfor en ny statsminister velges, sa Johnson innledningsvis i en opptreden på 10 Downing Street torsdag klokken 13.30.

Han la til at han fortsetter som partileder til han blir ny leder, slik at Johnson ikke umiddelbart trekker seg, noe som er anbefalt av flere høytstående politikere.

– Programmet blir offentliggjort neste uke. Grunnen til at jeg har slitt så mye med å fortsette de siste dagene er at jeg ønsker å oppfylle ordren som folket har gitt meg. Ikke bare fordi jeg følte at jeg trengte det, men også fordi jeg følte jobben min og plikten min overfor folket, fortsatte han.

I løpet av de siste to dagene har 59 konservative politikere i og rundt Johnson-regjeringen trukket seg i protest mot statsministeren. Johnson sa før onsdag kveld at han ikke ønsket å gå av.

Hyllest til egne handlinger

Johnson talte også i løpet av sin periode og var stolt over alt regjeringen har oppnådd.

Les også: Boris Johnson, fra Brexit til partiet

«Vi har oppnådd Brexit i havnen, vi har oppnådd dette landet gjennom en pandemi med rask spredning av den europeiske vaksinen, den raskeste veien ut av stengningene, og de siste månedene har vi ledet den vestlige kampen i Ukraina for å bekjempe Putins angrep “, sa den avgåtte statsministeren. han sa ..

Her går Johnson i Kievs gater sammen med president Volodymyr Zelensky:Han vil samarbeide

Johnson ga også en støtteerklæring til personen som skal være hans erstatter.

“Jeg ønsker å hjelpe den nye lederen så mye jeg kan.” Og til dere, det britiske folket, jeg vet at de er mye lettet nå, men kanskje noen er til og med skuffet. Du burde fortsatt vite hvor trist jeg er over at jeg nå må forlate den beste jobben i verden. “Jeg vil takke Carrie (min kone) og mine barn for deres støtte og det enorme privilegiet dere har gitt meg for det britiske folk,” sa Johnson.

Les også: Partygate: Nye bilder av Boris Johnson som drikker er tatt

Han la til at de siste ukene burde ingen bekymre seg for den “late” statsministeren.

– Etter hvert vil deres interesser bli hørt, sa statsministeren.

Johnson ble nylig grillet i Underhuset:Han har erstattet hele regjeringen

Klokken 12.00 torsdag kveld skrev den britiske allmennkringkasteren BBC at Johnson hadde erstattet alle myndighetspersoner. Sky News rapporterte at Johnson ville komme med uttalelsen klokken 13.30. Det skjedde bare timer etter at den politiske redaktøren av Sky News kunngjorde Johnsons avgang noen timer før.

«Nå sier kilder at noen av Johnsons nærmeste prøver å overtale ham til å gå av, og vi bør forvente at statsministeren går av i dag», skrev Beth Rigby.

I følge Sky snakket Johnson med Graham Brady, leder av den konservative komiteen fra 1922. Han sa senere at han ønsket å gå av og at det skulle velges ny partileder på landsmøtet i oktober. Sky pekte på en kilde på statsministerens Downing Street.

BBCs politiske redaktør Chris Mason har også uttalt at Johnson vil ha langsiktig støtte som statsminister ved å trekke seg som leder av det konservative partiet, men vil forbli som statsminister til høsten, da ny partileder velges. Høyre på nevnte landsmøte.oktober.

– Løgn, svindel og kaos

Labour-leder Keir Starmer har tidligere kunngjort et tillitsforslag mot statsminister Boris Johnson i parlamentet dersom han ikke går av snart.

“Han må trekke seg fullstendig,” sa Starmer til Sky News.

– Ikke noe av dette tullet om å holde på noen måneder til. Han har forårsaket løgner, svindel og kaos i landet, fortsatte Ap-lederen.

George Freeman, som fungerte som utenriksminister frem til torsdag morgen, vil at Johnson skal gå av som statsminister umiddelbart.

“Boris Johnson må overlevere embetsstempelet, be om unnskyldning til Hans Majestet og råde ham til å utnevne en midlertidig statsminister,” sa Freeman ifølge Sky News.

Johnsons tidligere rådgiver, Dominic Cummings, reagerer også sterkt på Johnsons ønske om å sitte lenger.

– Kast det i dag, ellers blir det kaos. Raad bør være midlertidig statsminister innen kvelden, skrev Cummings på Twitter, med henvisning til visestatsminister Dominic Raab.

Den britiske handels- og industriministeren Kwasi Kwarteng ba også om en rask exit tidligere torsdag.

– Nå trenger vi en ny leder så fort som mulig. Noen som kan gjenoppbygge tillit, helbrede landet og presentere en ny, fornuftig og konsekvent økonomisk tilnærming til å hjelpe landets familier, sa Kwarteng torsdag.

Russland med budskapet

Russerne grep også inn før avreisen. I en uttalelse fra Putins talsmann Dmitrij Peskov ble det ikke gitt noen uttalelse mellom de to partene.

Les også: Boris Johnson: Krigen i Ukraina hadde ikke skjedd hvis Putin hadde vært kvinne

– En dag forventer vi at Storbritannia har flere fagfolk ved makten som kan ta beslutninger gjennom dialog. Han (Johnson) liker ikke oss, vi liker ham heller ikke, sa Peskov til nyhetsbyrået Reuters.

Den nye regjeringen

Det ble kunngjort at Johnson ville utnevne en helt ny regjering før han gikk av. I følge statsministerens offisielle Twitter-konto er Greg Clark utnevnt til visestatsminister etter Michael Gover, og Kit Malthause vil lede Boris Johnsons kontor.

Les også: Pensjonert i protest mot Boris Johnson: – Kan ikke fortsette med god samvittighet

I tillegg blir James Cleverley den tredje utdanningsministeren om få dager. Han erstatter Michelle Donelan, som trakk seg torsdag etter to dager i vervet. Han erstattet Nadhim Zahawi etter at finansminister Rishi Suna trakk seg.

Klar tale

Samme dag var også finansminister Nadhim Zahawi til stede med en krystallklar tale.

“Du må gjøre det riktig og trekke deg,” sa Zahahi ifølge flere britiske medier.

Zahawi er sølvfinansministeren som tiltrådte denne tirsdagen. Deretter erstattet han den tidligere finansministeren, Rishi Suna, som hadde trukket seg i protest.

Klokken 10:21 kunngjorde PA Media at Johnson ville komme med en uttalelse i løpet av dagen, som til slutt ble til 13:30.

Vær lojal, men så snudde han

Nord-Irlands minister Brandon Lewis var en av dem som trakk seg torsdag. Tidligere hadde han imidlertid vært flittig med å forsvare Johnson, men skrev i oppsigelsesbrevet at han ikke lenger så viktige verdier som ærlighet, integritet og gjensidig respekt i regjeringen.

“Beslutningen om å trekke seg er aldri lett å ta, spesielt ikke på et så kritisk tidspunkt for Nord-Irland,” skrev han.

Disse har kommet ut av Johnson-administrasjonen

Boris Johnson stormer rundt den britiske statsministeren. Flere personer i regjeringsapparatet er trukket tilbake eller løslatt etter å ha snudd ryggen til. De er:

* Finansminister Rishi Sunak

* Helseminister Sajid Javid

* Den walisiske ministeren Simon Hart

* Brandon Lewis Minister for Nord-Irland

* Michael Gove boligminister (løslatt)

* Utenriksminister Damian Hinds i innenriksdepartementet

* Helen Whately statssekretær i finansdepartementet

* George Freeman utenriksminister i industridepartementet

* Guy Opperman statssekretær i Arbeids- og pensjonsdepartementet

* Victoria Atkins utenriksminister i justisdepartementet

* Will Quince statssekretær i utdanningsdepartementet

* Utenriksminister Robin Walker Utdanningsdepartementet

* Alex Burghart statssekretær i utdanningsdepartementet

* Statssekretær Kemi Badenoch i Utenriksdepartementet

* Utenriksminister John Glen i finansdepartementet

* Utenriksminister Stuart Andrew i Boligdepartementet

* Jo Churchill statssekretær i miljø- og landbruksdepartementet

* Utenriksminister Neil O’Brien i boligdepartementet

* Utenriksminister Julia Lopez i Kulturdepartementet

* Utenriksminister Mims Davis i Arbeids- og pensjonsdepartementet

* Lee Rowley utenriksminister i industridepartementet

* Utenriksminister Rachel Maclean ved innenriksdepartementet

* Utenriksminister Mike Freer i departementet for internasjonal handel

I tillegg har flere private parlamentariske sekretærer trukket seg:

Laura Trott, Nicola Richards, Saqib Bhatti, Jonathan Gullis, Virginia Crosbie, Felicity Buchan, Selaine Saxby, Claire Coutinho, David Johnston, Duncan Baker, Fay Jones, Craig Williams, Mark Logan, Mark Fletcher, Sara Britcliffe, Ruth Edwards, Peter Gibson , James Sunderland, Jacob Young, James Daly, Danny Kruger og Gareth Davies.

Private parlamentssekretærer er medlemmer av parlamentet som er utnevnt til assistenter for en minister, minister eller statssekretær.

I tillegg har flere andre med ansvar for Johnson trukket seg:

* Nestleder for konservative Bim Afolami

* Andrew Murrison, handelskommissær for Marokko

* Kenya Trade Theodora Clarke

* David Duguid, handelsrepresentant for Angola og Zambia

* Handelskommissær for New Zealand David Mundell

Kilder: Ritzau, Reuters, BBC, gov.uk og The Independent

Mange utflukter

Et stort antall personer i og rundt regjeringsapparatet Johnson meldte fratredelse de siste dagene.

Les også: Professor fra Storbritannia: – Boris Johnson har brukt 13 liv av sine 9 katter

Mange av dem oppga at årsaken var at de ikke stolte på statsministeren, spesielt i kjølvannet av Chris Pincher-skandalen. Han ble nylig utestengt fra Høyre anklaget for å ha trakassert to berusede menn.

Lewis tap var ganske vanskelig for Johnson. Det var viktig i forbindelse med de siste vanskelighetene rundt Nord-Irland-protokollen, rapporterte Sky News.

Dette var bare toppen av isfjellet etter «Partygate», en politisk skandale med Boris Johnson og hans parti i hovedrollen, der det var ulovlige fester og hendelser i pandemien i 2020 og 2021.

Data om Partygate

* Partygate er kallenavnet på den politiske skandalen i Storbritannia om medlemmer og partier av det konservative partiet og statsminister Boris Johnson i pandemien i 2020 og 2021.

* I denne perioden ble Storbritannia lagt ned og folkehelsemyndighetene innførte et totalforbud mot samlinger.

* På slutten av november 2021 kom de første rapportene fra Downing Street-festen og Whitehalls regjeringsdistrikt. De vakte mye oppmerksomhet i media og kritiserte Boris Johnsons ledelse.

* I slutten av januar 2022 undersøkte Metropolitan Police (London Police) tolv samlinger, inkludert minst tre som involverte Johnson selv.

* Politiet ila 126 bøter på 83 personer som ble funnet å ha brutt covid-19-regelverket, inkludert Johnson, hans kone Carrie Johnson og finansminister Rishi Sunak. De ba om unnskyldning og betalte bøtene.

* Den britiske sjefsbyråkraten Sue Gray presenterte en omfattende rapport om aspekter ved pandemien 25. mai.

* Gray organiserte 16 arrangementer i Downing Street og Whitehall regjeringsdistrikter i 2020 og 2021. Han bemerket at det kunne være flere arrangementer.

* Partygate har krevd at Boris Johnson trekker seg, på grunn av manglende dom, noe han ikke ønsker å gjøre så langt.

(kilde: NTB / Wikipedia)

NTB / Nettavisen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *