9 € billett: Tyskland ser en stor økning i togreiser

Siden introduksjonen av månedsbilletten på 9 euro, har volumet av togreiser økt betydelig, ifølge en analyse fra det tyske føderale statistiske kontoret (Destatis).

Da tilbudet først ble lansert i juni, var antall togreiser på landsbasis i gjennomsnitt 42 prosent høyere enn i samme måned før 2019-pandemien. I mai var togreisen mer enn tre prosent høyere enn i mai 2019. Dataene inkluderer togreiser på mellom 30 og 300 kilometer.

Rundt 21 millioner mennesker kjøpte reisekontrakten i juni.

LES OGSÅ: Mindre trafikk, mer billettsalg: hvordan en billett på 9 euro påvirker Tyskland

Stor økning i reiser den første uken i juni

Det tyske folket tok toget spesielt ofte den første uken i juni. Gjennomsnittlig reisevolum mellom 30 og 300 kilometer var 56 prosent høyere på dette tidspunktet sammenlignet med samme periode i 2019.

I løpet av juni ble gapet mellom nivåene før krisen noe mindre igjen. Destatis sa at dette “kan skyldes overbelastning av tog på visse ruter og rapporter om det.”

Transportpersonell og kunder klaget over overfylte tog og plattformer.

Forskerne vurderte virkningen av høytidene i første halvdel av juni sammenlignet med 2019-perioden.

Bannerannonse

Betydelig økning i kortere jernbaner

Eksperter sier at virkningen av billetten på 9 euro er spesielt merkbar på kortere jernbaner.

“Når vi skiller bevegelsen av jernbanetransport etter avstandene tilbakelagt, er det klart at siden introduksjonen av 9-euro-billetten har økningen i togreiser på mindre enn 300 kilometer vært spesielt merkbar,” sa Destatis.

En transportbruker i Köln har en billett på 9 euro for juni

En transportbruker i Köln har en billett på 9 euro for juni. Foto: picture alliance / dpa | Oliver Berg

Etter hvert som avstandene spredte seg lenger, var kortreiser med tog (30 til 100 kilometer) omtrent på pre-pandeminivået den siste uken i mai, men økte med mer enn 58 prosent den første uken i juni.

På middels avstand (100 til 300 kilometer) steg den fra 18 prosent til 64 prosent.

Manuell widget for ML (klasse = “ml-manual-widget-container”)

Billetten på 9 euro kan brukes på mange tog i regionen som dekker en maksimal strekning på 300 kilometer. For avstander på mindre enn 30 kilometer sa Destatis at det ikke var mulig å pålitelig identifisere transportmåten basert på de anonyme dataene fra mobiltelefonene de undersøkte.

LES OGSÅ:

  • Med en billett på 9 euro for de beste ni turene om dagen fra München
  • Med en billett på € 9 for de beste ni turene om dagen fra Berlin
  • En av de ni beste turene om dagen fra Frankfurt med en billett på 9 euro

Forskere kunne se en unik økning i togreiser i helgene. I april og mai var antall togreiser på over 30 kilometer fortsatt under nivået før krisen fra mandag til fredag, men fra juni var det i gjennomsnitt 36 prosent høyere.

I helgene var i gjennomsnitt lørdagens togreise opp 18 prosent i mai, og steg til 83 prosent i juni. På søndager var det en økning på 61 % i juni.

Bannerannonse

Folk som får billetten kan bruke buss, tog og trikk fra hele landet mellom juni og august for 9 euro i måneden. Billetten gjelder for all lokal og regional transport, altså all offentlig transport, i tillegg til langdistansetog, som de som administreres av Deutsche Bahn eller Flixtrain.

Den tyske regjeringen undersøker hvordan de skal opprettholde billettøkningen på 9 euro etter slutten av tilbudet i slutten av august. De utforsker ideen om en “klimabillett”, sammen med andre forslag.

LES OGSÅ: Tyskland tror Klimaticket vil erstatte tilbudet på 9 euro

Hva er innvirkningen på annen transport?

I følge Destatis har veitransportaktiviteten til dags dato stort sett vært over nivået før krisen i 2019. Men siden 9-euro-kortet ble introdusert, har det vært en “moderat nedgang”.

Reiser mellom 100 og 300 kilometer var mer enn 13 prosent av nivåene før krisen den siste uken i mai, men 6 prosent mindre den siste uken i juni.

Veireiser på over 300 kilometer har vært under nivået for samme periode i 2019 så langt i år så langt: kun 1 prosent siste uken i mai, og 11 prosent mindre i slutten av juni. Kortere turer på mellom 30 og 100 mil ble moderat redusert.

I mellomtiden sa Destatis at innenlandsflyvninger til Tyskland har økt igjen i år, men i begynnelsen av juni 2022 var det 31 prosent lavere enn i pre-pandemiperioden.

LES OGSÅ: Slik utforsker du Tyskland med tog med en billett på 9 €

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *