Om mat og ernæring ved Stavanger sykehjem

DISKUSJON: Michelin-stjerner ble delt ut mandag, men dagen begynte med første side i Aftenbladet: «Halvparten i fare for underernæring på sykehjem i Stavanger».

Jostein Egset-Olsen har skåret ferskt kjøtt i skiver på produksjonskjøkkenet til Stavanger byggebransje, det gamle Stokka-hjemmet hvor han lager mat på ni Stavanger sykehjem.

Diskusjonsinnlegg

 • Magne Christensen
  Magne Christensen

  Avdelingsleder – kjøkken, BMU Eiendom, Stavanger kommune

Publisert: Publisert:

Første side i Aftenbladet er mandag 4. juli.

Det er lett å skille mellom stjernerestauranter og mat på sykehjem, men det er i bunn og grunn det samme. Det handler om de samme prinsippene og faktorene: råvarer, kunnskap, eierskap, kjærlighet og tid. Ingen av dem er mindre viktige enn de andre.
Det viktigste er respekt for kunden, miljøet, historien og kulturen.

les også

Halvparten er i fare for underernæring på sykehjem i Stavanger

Mer enn 1000 innbyggere får daglig mat fra kokker på aldershjem i Stavanger kommune. Til sammen gjør vi det vi kan med ca 30 kokker slik at 1000 mennesker har tilgang på mat hver dag. Dette blir litt mat om en uke. Sentralkjøkkenene, skrevet av Aftenbladet, produserer 600 måltider om dagen. Fem av de 30 kokkene jobber her.

Noen instruksjoner

Arbeidet vårt er ganske takknemlig, sentralkjøkkenene snakkes alltid om. Da jeg satte meg ned og leste kommentarene på Aftenbladet.no og på avisens Facebook-side, ble jeg veldig lei. Den er skrevet med store bokstaver, med mange symboler på forundring og stygge uttrykk.

Jeg tror vi kan fikse noe:

 • Alle velger mellom to ulike måltider til middag hver dag fra kjøkkenet.
 • Maten er næringsrik og laget fra bunnen av.
 • Menyen er norsk hverdagsmat, og hovedrett og dessert serveres daglig.

Vi har systemer for terningkast og rapportering av tap. Av de 1008 svarene vi har fått så langt i år, har vi et snitt på 5,1 av 6,0 på matkvalitet. Og vi jobber systematisk med å forbedre oss.

Det skulle åpne i Stordal
et nytt hotell med sykepleie
assistenter og assistenter
sykepleiere på kjøkkenet?

De rette menneskene på rett sted

På sentralkjøkkenet lager vi kun 35 prosent av maten vi spiser på sykehjem. Resten gjøres av pleiepersonell. Mange av dem er veldig flinke og gjør alt de kan med kunnskapen sin.

Men det gjenstår fortsatt et viktig spørsmål: Ville Stordalen åpnet et nytt hotell på kjøkkenet med pleieassistenter og pleieassistenter? Svaret er nei, selvfølgelig. Det bør heller ikke Stavanger bystyre gjøre. Til eldreomsorgen har de heldigvis ikke engang ansatt en kokk som hjelpepleier.

Noen enkle og gode tips

Problemene med underernæring er komplekse, mange faktorer spiller inn. En undersøkelse referert av Aftenbladet sier Stavanger kommune står overfor store utfordringer når det gjelder mat og måltider. Disse kan enkelt oppsummeres: Hvert sykehjem bør ha kokker og postbud, og måltider bør alltid prioriteres. Beboerne skal ha frihet til å velge hva de vil ha av næringsrik og smakfull mat.

Inntil det skjer håper jeg at alle som lager mat til eldre og eldre som tar seg av kjøkkenet kommer med enkle og gode råd:

 • Ikke en lett margarin, men et tykt lag smør.
 • Ikke en skive ost, men to skiver ost og litt spekepølse.
 • Ikke lag posesupper. Velg mat som inneholder mye kalorier og ernæring.
 • En skive kokt egg er bedre enn ingen.

Jeg mener vi må gjøre mer for mat og måltider. Stavanger bystyre må utnytte ressursene bedre. I årene som kommer vil det være stor mangel på helsearbeidere, der i hvert fall kokkene tar over mat- og ernæringsarbeidet.

Når gode unge kokker fra Re-Naa, Tango og K2 har familie og ikke vil jobbe mer hver kveld, har de en god jobb og drar til byen. Dette kan også bidra til å gjøre kokkefaget mer attraktivt. Nå går for mange profesjonelle kokker for tidlig.


Natasja Askelund: “Hvordan overvinne gapet mellom forventningene og virkeligheten i eldresamfunnet?”


Natasja Askelund:

Publisert:

Leave a Reply

Your email address will not be published.