Ministre nærmer seg Downing Street. Ifølge BBC vil Johnson bli bedt om å trekke seg.

Onsdag kveld henvendte ministrene seg til Downing Street for å kreve statsminister Boris Johnsons avgang, rapporterte BBC og flere britiske medier.

Samferdselsminister Grant Shapp er en av Boris Johnsons statsråder som ankom Downing Street onsdag kveld.

Bulletin Få en oversikt med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det stormer rundt Boris Johnson. Når sliter han som Storbritannias statsminister for å sikre fremtiden sin?

I løpet av de siste 24 timene har 39 medlemmer av Johnsons konservative regjering trukket seg. Etter noen skandaler stoler de ikke på ham lenger.

Nå har britiske medier meldt at flere statsråder i den britiske regjeringen i kveld vil kreve statsminister Boris Johnsons avgang.

Han skriver blant annet for BBC og Sky News.

Johnsons nyutnevnte finansminister, Nadhim Zahawi, er blant dem som vil stille opp på statsministerens kontor for å kreve hans avgang, ifølge BBC.

Tirsdag tok Zahawi over etter Rishi Sunak, som trakk seg, og sa at han ikke lenger stolte på Johnson.

Handelssekretær Anne-Marie Trevelyan har allerede nådd Downings Street nr. 10, det samme er transportminister Grant Shapps. Innenriksminister Priti Patel og kulturminister Nadine Dorries, som regnes som en av Johnsons mest lojale støttespillere, har også ankommet statsministerens bolig, skrev The Guardian.

Handels- og industriminister Kwasi Kwarteng er også blant statsrådene som vil be Boris Johnson om å gå av som statsminister, ifølge BBC.

De skrev at det for tiden er to grupper rådmenn på Downing Street. Den ene leiren vil at Johnson skal gå av, mens den andre går inn for den sittende statsministeren.

En kilde nær regjeringen sa til Sky News at Johnson «ikke har til hensikt å trekke seg» og vil «kjempe» i rollen som Storbritannias statsminister. Han vil også ønske å jobbe for å erstatte den avgåtte statsråden i løpet av kvelden.

– Statsministeren vet at han har et mandat på 14 millioner mennesker og at han bare vil trekke seg dersom partiet tar det mandatet, sier kilden.

Kulturminister Nadine Dorries er en av statsrådene som reiste til statsministerens kontor onsdag kveld.

Det ble grillet på tidspunktet for spørsmålet

Under avhør onsdag ettermiddag ble Johnson spurt om landet fortjener en bedre regjering, og hva det trenger for å gå av.

– Min jobb er å levere. Og å gå gjennom harde tider i dette landet, slik jeg gjorde i covid-tiden, sa Johnson da.

Johnson gjorde det også klart at han ikke ville trekke seg.

– I vanskelige situasjoner er det statsministerens jobb å fortsette. Det er det jeg skal gjøre, sa han.

Grillingen fortsatte på stortingsmøtet onsdag kveld.

Der bekreftet Johnson at det ville være uansvarlig å gå av.

Boris Johnson ble avhørt i det britiske underhuset onsdag kveld. – I vanskelige situasjoner er det statsministerens jobb å fortsette. Det er det jeg skal gjøre, svarte han på kritikken.

Nye tillitsregler på mandag?

I begynnelsen av juni overlevde Johnson tillitserklæringen. 211 konservative varamedlemmer stemte for Johnson, og 148 mot.

For å fortsette å sitte trengte han støtte fra 180 medlemmer. Etter løslatelsen vil Johnson, i henhold til partireglene, være beskyttet i ett år til mot et nytt tillitsforslag. Men på mandag kan det komme nye regler.

Deretter møtes 1922-komiteen, som behandler Høyres reglement om mistillit, for å velge ny leder. Allerede da forventes det at de tar stilling til upålitelige regler, har BBC skrevet.

Skandaler

Tirsdag kveld trakk finansminister Rishi Sunak og helseminister Sajid Javid seg i protest. Onsdag sa barneminister Will Quince og skoleregelminister Robin Walker at nok var nok.

Bakgrunnen for sorgen er de tallrike skandalene som har hopet seg opp gjennom vinteren og våren. Disse inkluderer en avsløring om «partygate» og håndteringen av Chris Pincher-skandalen. Han ble suspendert fra festen forrige uke etter at han klaget over at han hadde ristet to berusede menn.

Johnson innrømmet tirsdag at han glemte at han i 2019 ble informert om anklagene mot Pincher. I februar steg de innad i partiet. Mange mener det aldri burde ha skjedd.

Johnson-administrasjonen kan også inkludere det i historiebøkene onsdag kveld. En annen britisk regjering har ikke mistet så mange ministre på 24 timer. Til sammen 17 statsråder har forlatt regjeringen, i tillegg til noen parlamentariske statssekretærer og andre medlemmer av regjeringen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.