FORKLAR: Kan du forhandle frem en lønnsøkning i Sverige for å kompensere for inflasjonen?

Med den svenske sentralbanken som forventer en inflasjon på nesten 8 % i år, er alle som jobber i landet i tråd med en reduksjon i realverdilønn. Vi ba den sentrale forbundsombudsmannen for Gunilla Krieg Union om å forhandle om en erstatningsøkning i erstatningen.

Bannerannonse

Når kan jeg snart få en lønnsøkning for å oppveie den høye inflasjonen?

Sannsynligvis ikke på en stund.

Om lag 90 prosent av svenske arbeidstakere er omfattet av tariffavtaler mellom arbeidsgivere og fagforeninger i landet. Den siste runden med lønnsavtaler ble forhandlet frem i 2020 på fag- og arbeidsgivernivå, og de fleste vil gjelde frem til mars eller april neste år.

Dette betyr at de fleste svenske arbeidstakere ikke vil se lønnen sin justert for å ta høyde for inflasjon på minst ni måneder.

“I henhold til denne spesielle modellen vi har, har vi allerede et nivå for årets lønnsøkning, så du kan ikke motta inflasjonskompensasjon akkurat nå,” forklarte Krieg.

Manuell widget for ML (klasse = “ml-manual-widget-container”)

I tillegg til det fagforeningene har sagt ja til i din personlige lønnsgjennomgang, vil du kunne forhandle deg frem til lønnsøkning, la han til.

“Selvfølgelig har du den friheten. Når du jobber i en liten bedrift, eller i en stor bedrift, i en bedrift med tariffavtale, eller i en som ikke har det, har du alltid friheten til å søke om lønnsøkning, sa Krieg.

Problemet er bare at de fleste fagorganiserte bedrifter kun tilbyr personlige lønnsgjennomganger en gang i året, og for de fleste ansatte gikk mulighetsvinduet i løpet av våren.

«Som en del av tariffavtalen du har på din arbeidsplass, må du vite når du har lønnsgjennomgang», anbefalte Krieg. “For de fleste tariffavtaler er det på våren, selv om noen tariffavtaler er på høsten.”

Bannerannonse

Hva skjer hvis jeg ikke er medlem av en fagforening?

Er du blant de 10 % av arbeidstakerne som ikke får tariffavtale, kan du be om lønnsøkning når du vil, men i motsetning til fagforeningsmedlemmer har du ikke krav på lønnsøkning. Avgjørelsen er opp til din arbeidsgiver.

Gunilla er forbundets hovedombudsmann for Kriefforbundet. Foto: Patrik Nygren / Union

Så vil fagforeningene til slutt forhandle frem lønnsøkninger over inflasjonen?

Sannsynligvis ikke.

Svenske fagforeninger har historisk sett vært ganske ansvarlige, og har forstått risikoen ved å skape en spiral lønnspris kreve lønnsøkninger som matcher eller overstiger inflasjonen.

«For 25 år siden hadde vi en veldig stor lønnsøkning i Sverige, og vi hadde en veldig, veldig høy inflasjon, så folk la mer penger i lommeboken, men de kunne ikke kjøpe noe fordi det var mye høyere enn inflasjonen . lønn, forklarte Kriege og satte fokus på fagforeninger.

“Vi tar alltid ansvar for hele arbeidsmarkedet, og det er bra i det lange løp,” la han til. «Det har vært mye mer penger i den svenske personalporteføljen de siste 25 årene. Det er derfor vi mener at vi ikke bør være redde på grunn av inflasjon. Det kan bety mindre penger i lommeboken i ett år, men vi drar nytte av det i det lange løp.»

Bannerannonse

Kan jeg argumentere for en lønnsøkning for å overvinne inflasjonen i min lønnsgjennomgang?

Du kan sikkert argumentere for en lønnsøkning på 8 prosent, eller enda mer, men du oppgir ikke inflasjon som årsaken til det.

“Alt er individuelt, så selvfølgelig kan du forhandle lønnen din, og det er ingen grenser for hvor mye du kan kreve,” forklarte Krieg.

«Hvis du har en jobb eller utdanning som er mangelvare på det svenske markedet, så kan du få mye høyere lønnsøkning. Oppe i Nord-Sverige, der vi er [the battery manufacturer] Northvolt, og vi har gruver og stål, de leter etter mye kraft akkurat nå, og du kan få en mye større lønnsøkning der. ”

Men, spesielt hvis du er dekket av kollektive forhandlinger, kan du ikke sitere inflasjon som en begrunnelse, da det er en av faktorene som fagforeninger og arbeidsgivere må vurdere i sine forhandlinger.

Hva er den beste måten å få en stor lønnsøkning på?

Den beste måten å få en lønnsøkning på 5.000 eller 10.000 kroner i måneden, foreslår Krieg, er å søke på andre jobber, selv om du ikke tar dem til slutt.

“Du kan få tilbud fra andre selskaper, og så kan du si til arbeidsgiveren din,” Jeg liker det godt her, jeg liker denne jobben og jeg vil bli her, men nå tilbyr de meg 10 000 kroner mer i et annet selskap, og hvis du øker lønnen min slik, blir jeg selvfølgelig her, sa han.

I et vanlig lønnsintervju, la han til, er det viktig å kunne bevise resultatene dine. Ta en titt tilbake på stillingsbeskrivelsen din, og hva målene dine er for året, og identifiser spesifikke prestasjoner som oppfyller eller overgår disse målene. Hvis du har en tilleggsrolle, kan du nevne dem for å argumentere for høyere lønn. Har du tatt kurs eller lært ferdigheter kan du nevne disse.

Når som helst på året, hvis sjefen din berømmer en jobb du gjør, lagre disse e-postene eller skriv dem ned slik at du i lønnsgjennomgangen din kan si: “Du sa at denne rapporten jeg gjorde var ‘den beste du noen gang har gjort ferdig.’ , eller lignende.

Til slutt bør du vite på forhånd om lønnskriteriene gjelder slik at du kan argumentere for at du overskrider dem, og derfor kreve høyere økning enn avtalt med fagforeningen for hele bedriften.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *