– Det er synd at enkelte fotballeksperter ikke mestrer rollen sin

Eliteseriedommerne innrømmer at de har tapt for mye denne sesongen, men totalt sett synes de prestasjonene har vært gode. Samtidig når de ut til eksperter og media, og de tror det er lettere å trakassere dem.

KRITIKKSVAR: Kai Erik Steen i eliteseriekamp mellom Viking og Jerv.

Han samarbeider med Aftenposten VG-sporten. Derfor får du som leser av Aftenpost også artikler og tjenester laget av VG.

Det kommer frem i en felles uttalelse til VG.

Det har stormet rundt Eliteserie-dommerne etter flere kontroversielle avgjørelser denne sesongen.

Helgens kamp var intet unntak: annulleringen av Strømsgodsets mål og to knockouts i kampen mellom Viking og Rosenborg er noen av hendelsene som har utløst kontrovers.

VG har forsøkt å kontakte de 17 beste dommerne i årets eliteserie. Kai Erik Steen har avgitt en felles uttalelse gjennom dommer og sjef for dommerforbundet.

Han innrømmer at de har tapt for mye så langt denne sesongen.

– Nå skal jeg ikke tenke for mye på laget som helhet, men jeg tror vi alle kan være enige om at vi har tapt noen flere nøkkelsituasjoner enn vi forventet om oss selv, skrev Steen til VG i en e-post.

I helgens serierunde reagerte denne situasjonen på flere:

Legg det til media og eksperter

Steen mener imidlertid at dommerne har vært langt fra de feilene media og eksperter burde ha.

– Media og eksperter viser stadig at det mangler kunnskap og forståelse for reglene om at det er mange som ikke er svart på hvitt i fotball.

Han sier dommere er vant til å skrive dette på både media og sosiale medier, men han mener enkelte eksperter går for langt.

– Vi synes synd på noen fotballeksperter, som er tilkalt, for å dominere rollen sin og kommentere utseendet og klærne til dommerne. Med dette legger de til rette for trakassering av yngre dommere ved å gå personlig og ikke vise at en sak er grei, forklarte Steen.

VG har sluppet en video der VG-programleder Vegard Aulstad og Discovery-ekspert Christian Gauseth kommenterer Alf Olav Rosslands hoffhårfeste:

– Clip er en del av en lett og uformell “motesøyle” i programmet Sammendrag av Elite-serien. Vi håper publikum vil føle med glimt i øyet og kjærlighet til norsk fotball, sier nyhetsdirektør Øystein Hernes i VG Sporten.

Sjokkert over påstander om trakassering

Nevnte Gauseth er en av dem som tidligere har uttalt seg kritisk om norske dommere. Han sier han er glad fordi de nå uttaler seg i media, og at han har stor respekt for rollen.

– Rettens rolle er utfordrende og streng, er de fleste enige om. Personlig er det en rolle jeg alltid har hatt stor respekt for og beundrer, sier eksperten.

Gauseth er imidlertid sjokkert over at Steen er anklaget for å ha trakassert dommerne.

Når det er sagt, synes jeg det er rart at våre såkalte høydommere her gjør et billig forsøk på å ta på seg offerrollen i stedet for å gjøre noe med deres elendige prestasjoner. Norsk fotball fortjener bedre, og jeg håpet at den ville ta kritikk som en utfordring og søke faglig utvikling, fremfor å prøve å endre fokus. Jeg synes det er trist, sa Gauss.

Ingen i Bodø/Glimt skjønte hvorfor han ble straffet i denne siste runden:

Ikke god nok

TV 2 fotballekspert Jesper Mathis er en av dem som mener dommernivået i Eliteserien ikke er nok.

– Den populære stilen er ganske foranderlig. Det må respekteres at det å dømme fotballkamper er en vanskelig jobb. Men når noe går galt i nok spill, blir det frustrerende for de involverte, sier eksperten.

Mathis er uenig i Steens påstand om manglende kunnskap om ekspertregler.

“Jeg må snakke med meg selv.” Akkurat hva som skjer i reglene og hva som skal dømmes og ikke, er noe jeg bruker mye tid på. Så jeg er uenig i den påstanden, svarer TV2-profilen.

Samtidig forstår han dommernes frustrasjon over negativ omtale, spesielt når feil premiss oppstår.

– Det må være frustrerende å henge på feil base når de holder seg til regelboken, innrømmer Mathisen.

Jesper Mathis fotballekspert.

Gaussh på sin side inviterer dommerne.

– Hvis de norske dommerne mener at mitt faglige reguleringsnivå kan forbedres – tar jeg gjerne imot rådene. Jeg vil være best, svarer han fornuftig.

Han synes prestasjonen er god

VG skrev forrige uke at Norge ikke har hatt en dommer på UEFAs toppnivå siden 2017.

Steen mener årsaken til dette er sammensatt, og delvis på grunn av et generasjonsskifte. Han understreket også at dersom flere norske klubber kvalifiserer seg til de største turneringene, vil det ha en positiv innvirkning på dommerne.

– Dette er bare noen av elementene i helhetsbildet. Prestasjonene til våre norske dommere har totalt sett vært veldig gode de siste årene, sier Steen.

Kristoffer Hagenes har støtte fra sin meddommer.

– Jeg synes denne sesongen har vært bra, men man har selvfølgelig alltid situasjoner som måtte gjøres annerledes, sier dommeren til VG.

Denne rettsavgjørelsen reagerte til Vålerenga i begynnelsen av sesongen:

Hagenes mener også at et generasjonsskifte er årsaken til mangelen på ledende norske internasjonale dommere internasjonalt, og mener utviklingen av norske dommere er god.

Samtidig mener han at presset på dommerne er større enn da han begynte å dømme nå, tilbake i 2006.

– Jeg må si at siden jeg startet har mediepresset, sosiale medier, tilgjengeligheten av bilder, presset på dommere generelt økt. Jeg reiser over hele Europa og har U21 og sluttspill og snakker med kolleger fra andre land. Det er en generell oppfatning at det å være dommer er vanskeligere fordi tilgangen til bilder, selv under kampen, er større, sier Hagenes.

Nedenfor har VG fattet en rekke voldgiftsdommers avgjørelser som anses som kontroversielle:

Leave a Reply

Your email address will not be published.